OIE

EPCG pokrenula projekat Solari 3.000+ za instaliranje solarnih panela na 3.000 kuća

EPCG pokrenula projekat Solari 3.000+ za instaliranje solarnih panela na 3.000 kuca

Slika: Mark de Lange from Pixabay

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore predstavila je projekat Solari 3.000+ koji predviđa postavljanje solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje. EPCG će obezbediti panele, finansiranje i obaviti instaliranje, a građani će otplaćivati kredit za opremu u periodu od pet do sedam godina.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je saopštila da želi da iskoristi ogroman potencijal solarne energije u zemlji i da kao jedan od projekata prelaska na zelenu energiju ponudi građanima mogućnost proizvodnje sopstvene energije ugradnjom solarnih panela. Maksimalna vrednost projekta Solari 3.000+ iznosi oko 30 miliona evra. EPCG priprema i projekat instaliranja solarnih panela na neplodnom zemljištu i vodenim površinama.

Građani će za solarne panele moći da se prijave na konkursu koji će raspisati EPCG

U toku su pripreme za javni poziv za finansiranje projekta i nabavku opreme, dok su studije izvodljivosti i idejno rešenje, koje pokazuju opravdanost projekta, već pripremljeni, saopštio je EPCG. Nakon toga građani, potrošači iz kategorije domaćinstva, mogu očekivati raspisivanje javnog poziva kojim će biti pozvani da se prijave za projekat, dok će istovremeno biti raspisani konkursi za više od 400 radnika za ugradnju solarnih panela.

Rata kredita biće manja od prosečnog računa za struju domaćinstava

„Domaćinstva će na ovaj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedu višak energije za prodaju EPCG. To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će sami proizvoditi, a rata će biti manja od njihovog prosječnog računa za struju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od pet do sedam godina, dobijaju besplatnu električnu energiju“, naglasio je Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG.

On je istakao da Crna Gora ima neverovatan solarni potencijal, čak jedan od najvećih u celoj Jugoistočnoj Evropi. Podgorica tako ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje, a Crna Gora u proseku od 1.300 do 2.000. U Nemačkoj je broj sunčanih sati od 1.000 do 1.200, a već su izgrađene solarne elektrane snage 50 gigavata (GW).

EPCG priprema gradnju plutajućih solarnih elektrana na Slanom jezeru

Nakon ovog projekta za domaćinstva, planiran je i projekat postavljanja solarnih panela na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i vodenim površinama, najavio je Đukanović.

EPCG aktivno radi na projektu koji podrazumeva obeležavanje neplodnog zemljišta na kojem će se instalirati solarni paneli, a u pripremi je i projekat solarnih plutajućih elektrana na Slanom jezeru.

Komentara: (4)
Nikola Bulatovic / 08.10.2021.

Kada se planira raspisivanje javnog poziva za Projekat Solari 3.000+ i kakvi ce biti uslovi za kreditiranje postavljanja solarnih panela i ostale opreme?
Hvala unapred.
Zelim vam uspesnu implementaciju Projekta.

Matijasevic Slobo / 02.11.2021.

Koji su uslovi za prijavljivanje za solarne panele i kolika je snaga i dimenzija jednog elementa (panela).

Kalac Rifat / 03.11.2021.

Imam interes za solarne panela Ca.100-150m2
Kako i dje da se registrujem za projekata 3000+jer mi je potrebno za snabdijevanje turističkog objekta u Ulcinju tako da bi smanjio potrošnju električne energije. Lijep pozdrav

Nikola / 31.03.2023.

Nudim mogucnost ucesca u solarnom parku 10-20MWp. Povrsina projekta 10-15ha. projekat u crnoj gori.
za vise informacija whatsapp +41766643064

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

16. jul 2021. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

16. jul 2021. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

16. jul 2021. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

16. jul 2021. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici