OIE

EPCG pokrenula projekat Solari 3.000+ za instaliranje solarnih panela na 3.000 kuća

EPCG pokrenula projekat Solari 3.000+ za instaliranje solarnih panela na 3.000 kuca

Slika: Mark de Lange from Pixabay

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore predstavila je projekat Solari 3.000+ koji predviđa postavljanje solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje. EPCG će obezbediti panele, finansiranje i obaviti instaliranje, a građani će otplaćivati kredit za opremu u periodu od pet do sedam godina.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je saopštila da želi da iskoristi ogroman potencijal solarne energije u zemlji i da kao jedan od projekata prelaska na zelenu energiju ponudi građanima mogućnost proizvodnje sopstvene energije ugradnjom solarnih panela. Maksimalna vrednost projekta Solari 3.000+ iznosi oko 30 miliona evra. EPCG priprema i projekat instaliranja solarnih panela na neplodnom zemljištu i vodenim površinama.

Građani će za solarne panele moći da se prijave na konkursu koji će raspisati EPCG

U toku su pripreme za javni poziv za finansiranje projekta i nabavku opreme, dok su studije izvodljivosti i idejno rešenje, koje pokazuju opravdanost projekta, već pripremljeni, saopštio je EPCG. Nakon toga građani, potrošači iz kategorije domaćinstva, mogu očekivati raspisivanje javnog poziva kojim će biti pozvani da se prijave za projekat, dok će istovremeno biti raspisani konkursi za više od 400 radnika za ugradnju solarnih panela.

Rata kredita biće manja od prosečnog računa za struju domaćinstava

„Domaćinstva će na ovaj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedu višak energije za prodaju EPCG. To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će sami proizvoditi, a rata će biti manja od njihovog prosječnog računa za struju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od pet do sedam godina, dobijaju besplatnu električnu energiju“, naglasio je Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG.

On je istakao da Crna Gora ima neverovatan solarni potencijal, čak jedan od najvećih u celoj Jugoistočnoj Evropi. Podgorica tako ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje, a Crna Gora u proseku od 1.300 do 2.000. U Nemačkoj je broj sunčanih sati od 1.000 do 1.200, a već su izgrađene solarne elektrane snage 50 gigavata (GW).

EPCG priprema gradnju plutajućih solarnih elektrana na Slanom jezeru

Nakon ovog projekta za domaćinstva, planiran je i projekat postavljanja solarnih panela na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i vodenim površinama, najavio je Đukanović.

EPCG aktivno radi na projektu koji podrazumeva obeležavanje neplodnog zemljišta na kojem će se instalirati solarni paneli, a u pripremi je i projekat solarnih plutajućih elektrana na Slanom jezeru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...