OIE

EPCG planira da gradi plutajuću solarnu elektranu na jezeru Slano kod Nikšića

plutajuci-solarni-paneli-epcg

Slika: EPCG

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira da na veštačkom jezeru Slano kod Nikšića izgradi prvu plutajuću solarnu elektranu u zemlji i jednu od prvih u regionu.

Crna Gora ne raspolaže ogromnim prostranstvima pogodnim za montažu solarnih panela na kopnu, pa jezero Slano pruža velike mogućnosti u pogledu razvoja solarne zelene energije, objasnio je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Slano je akumulacija površine oko 9 kvadratnih kilometara koja pripada EPCG-u, pa gradnja plutajućih solarnih panela na ovom jezeru ne bi za sobom povlačila imovinske sporove, naglašava EPCG u saopštenju. Takođe, napomenuo je Rovčanin, Slano nije nije prepoznato kao turistička atrakcija Nikšića.

Za projekat su zainteresovane kompanije iz Danske

Za izgradnju ove plutajuće solarne elektrane zainteresovane su kompanije iz Danske, rekao je Rovčanin. On je dodao da je Danska, zahvaljujući kvalitetnom delovanju svojih kompanija iz građevinskog i energetskog sektora, odavno potvrdila sposobnost u razvijanju zelene energije, i to na ekonomski efikasan, a po ljude i okolinu bezbedan način.

EPCG navodi i da brojne studije potvrđuju da su plutajuće solarne elektrane 12,5% efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji, budući da je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na panelima postavljenim na vodenoj površini, nego na kopnu.

Prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji potonula nakon oštećenja

Norveška kompanija Statkraft je nedavno instalirala prvu plutajuću solarnu elektranu u Albaniji, na akumulacionom jezeru svoje hidroelektrane Banja. U saradnji s norveškom firmom Ocean Sun je postavila solarne panele snage 500 kW, a reč je o prvoj fazi projekta plutajuće solarne elektrane od ukupno 2 MW.

Međutim, nedugo nakon puštanja u rad, početkom ovog meseca je javljeno da je elektrana u naletu tornada delimično potonula. Ocean Sun, norveška firma koja je razvila tehnologiju za postrojenje, saopštila je da je u toku zajednički rad na izvlačenju platforme na obalu i utvrđivanju uzroka incidenta koji je doveo do oštećenja.

Albanski KESH razvija plutajuću solarneu elektranu od 12,9 MW

Albanski državni proizvođač električne energije KESH na jezeru svoje hidrocentrale Vau i Dejës gradi plutajuću solarnu elektranu snage 12,9 MW, a projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Komentara: (1)
Milutin Blecic / 25.11.2022.

Koje su energecke karakteristike po jednom panelu. Koje su strukture paneli po tehnickim karakteristikama i dostignucima spomenute tehnologije

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka balansiranje vetar solar rezerva lajon hirt

Nemački paradoks: pet puta uvećana snaga elektrana na solar i vetar, a rezerve za balansiranje smanjene 50 odsto

28. jun 2021. - Objava Lajona Hirta, profesora energetske politike na berlinskom fakultetu Hertie School i direktora u firmi Neon, opet je uzburkala duhove

Nemacka 2023 prva u Evropi u iskoriscavanju energije vetra

Nemačka 2023. prva u Evropi u iskorišćavanju energije vetra

28. jun 2021. - Nemačka predvodi ekspanziju u sektoru vetroelektrana u Evropi, a na Balkanu najjače performanse pokazuju Grčka i Turska

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

28. jun 2021. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

28. jun 2021. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni