OIE

EPCG planira da gradi plutajuću solarnu elektranu na jezeru Slano kod Nikšića

plutajuci-solarni-paneli-epcg

Slika: EPCG

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira da na veštačkom jezeru Slano kod Nikšića izgradi prvu plutajuću solarnu elektranu u zemlji i jednu od prvih u regionu.

Crna Gora ne raspolaže ogromnim prostranstvima pogodnim za montažu solarnih panela na kopnu, pa jezero Slano pruža velike mogućnosti u pogledu razvoja solarne zelene energije, objasnio je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Slano je akumulacija površine oko 9 kvadratnih kilometara koja pripada EPCG-u, pa gradnja plutajućih solarnih panela na ovom jezeru ne bi za sobom povlačila imovinske sporove, naglašava EPCG u saopštenju. Takođe, napomenuo je Rovčanin, Slano nije nije prepoznato kao turistička atrakcija Nikšića.

Za projekat su zainteresovane kompanije iz Danske

Za izgradnju ove plutajuće solarne elektrane zainteresovane su kompanije iz Danske, rekao je Rovčanin. On je dodao da je Danska, zahvaljujući kvalitetnom delovanju svojih kompanija iz građevinskog i energetskog sektora, odavno potvrdila sposobnost u razvijanju zelene energije, i to na ekonomski efikasan, a po ljude i okolinu bezbedan način.

EPCG navodi i da brojne studije potvrđuju da su plutajuće solarne elektrane 12,5% efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji, budući da je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na panelima postavljenim na vodenoj površini, nego na kopnu.

Prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji potonula nakon oštećenja

Norveška kompanija Statkraft je nedavno instalirala prvu plutajuću solarnu elektranu u Albaniji, na akumulacinom jezeru svoje hidroelektrane Banja. Statkraft je postavio solarne panele snage 500 kW, a reč je o prvoj fazi projekta koji bi na kraju trebalo da donese plutajuću solarnu elektranu snage 2 MW.

Međutim, nedugo nakon puštanja u rad početkom ovog meseca, elektrana je usled oštećenja delimično potonula. Ocean Sun, norveška firma koja je razvila tehnologiju za postrojenje, saopštila je da je u toku zajednički rad na izvlačenju potopljenog postrojenja na obalu i utvrđivanju uzroka incidenta koji je doveo do oštećenja.

Albanski KESH razvija plutajuću solarneu elektranu od 12,9 MW

Albanski državni proizvođač električne energije KESH na jezeru svoje hidrocentrale Vau i Dejës gradi plutajuću solarnu elektranu snage 12,9 MW, a projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata

Dva-vetroparka-Hrvatskoj-korporativni-PPA-ugovor-sistem-subvencija-Professio-Energia

Professio Energia potpisala PPA ugovor s firmom Danske Commodities za dva vetroparka u Hrvatskoj

03 августа 2022 - Vetroelektrane ZD 6 i ZD 2 i 3 firme Professio Energia su među prvima dobrovoljno izašle iz mehanizma podsticaja kroz fidin tarife