OIE

EPCG planira da gradi plutajuću solarnu elektranu na jezeru Slano kod Nikšića

plutajuci-solarni-paneli-epcg

Slika: EPCG

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira da na veštačkom jezeru Slano kod Nikšića izgradi prvu plutajuću solarnu elektranu u zemlji i jednu od prvih u regionu.

Crna Gora ne raspolaže ogromnim prostranstvima pogodnim za montažu solarnih panela na kopnu, pa jezero Slano pruža velike mogućnosti u pogledu razvoja solarne zelene energije, objasnio je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Slano je akumulacija površine oko 9 kvadratnih kilometara koja pripada EPCG-u, pa gradnja plutajućih solarnih panela na ovom jezeru ne bi za sobom povlačila imovinske sporove, naglašava EPCG u saopštenju. Takođe, napomenuo je Rovčanin, Slano nije nije prepoznato kao turistička atrakcija Nikšića.

Za projekat su zainteresovane kompanije iz Danske

Za izgradnju ove plutajuće solarne elektrane zainteresovane su kompanije iz Danske, rekao je Rovčanin. On je dodao da je Danska, zahvaljujući kvalitetnom delovanju svojih kompanija iz građevinskog i energetskog sektora, odavno potvrdila sposobnost u razvijanju zelene energije, i to na ekonomski efikasan, a po ljude i okolinu bezbedan način.

EPCG navodi i da brojne studije potvrđuju da su plutajuće solarne elektrane 12,5% efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji, budući da je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na panelima postavljenim na vodenoj površini, nego na kopnu.

Prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji potonula nakon oštećenja

Norveška kompanija Statkraft je nedavno instalirala prvu plutajuću solarnu elektranu u Albaniji, na akumulacionom jezeru svoje hidroelektrane Banja. U saradnji s norveškom firmom Ocean Sun je postavila solarne panele snage 500 kW, a reč je o prvoj fazi projekta plutajuće solarne elektrane od ukupno 2 MW.

Međutim, nedugo nakon puštanja u rad, početkom ovog meseca je javljeno da je elektrana u naletu tornada delimično potonula. Ocean Sun, norveška firma koja je razvila tehnologiju za postrojenje, saopštila je da je u toku zajednički rad na izvlačenju platforme na obalu i utvrđivanju uzroka incidenta koji je doveo do oštećenja.

Albanski KESH razvija plutajuću solarneu elektranu od 12,9 MW

Albanski državni proizvođač električne energije KESH na jezeru svoje hidrocentrale Vau i Dejës gradi plutajuću solarnu elektranu snage 12,9 MW, a projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Komentara: (1)
Milutin Blecic / 25.11.2022.

Koje su energecke karakteristike po jednom panelu. Koje su strukture paneli po tehnickim karakteristikama i dostignucima spomenute tehnologije

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

28. jun 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

28. jun 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

28. jun 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

28. jun 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine