OIE

EPCG planira da gradi plutajuću solarnu elektranu na jezeru Slano kod Nikšića

plutajuci-solarni-paneli-epcg

Slika: EPCG

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira da na veštačkom jezeru Slano kod Nikšića izgradi prvu plutajuću solarnu elektranu u zemlji i jednu od prvih u regionu.

Crna Gora ne raspolaže ogromnim prostranstvima pogodnim za montažu solarnih panela na kopnu, pa jezero Slano pruža velike mogućnosti u pogledu razvoja solarne zelene energije, objasnio je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Slano je akumulacija površine oko 9 kvadratnih kilometara koja pripada EPCG-u, pa gradnja plutajućih solarnih panela na ovom jezeru ne bi za sobom povlačila imovinske sporove, naglašava EPCG u saopštenju. Takođe, napomenuo je Rovčanin, Slano nije nije prepoznato kao turistička atrakcija Nikšića.

Za projekat su zainteresovane kompanije iz Danske

Za izgradnju ove plutajuće solarne elektrane zainteresovane su kompanije iz Danske, rekao je Rovčanin. On je dodao da je Danska, zahvaljujući kvalitetnom delovanju svojih kompanija iz građevinskog i energetskog sektora, odavno potvrdila sposobnost u razvijanju zelene energije, i to na ekonomski efikasan, a po ljude i okolinu bezbedan način.

EPCG navodi i da brojne studije potvrđuju da su plutajuće solarne elektrane 12,5% efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji, budući da je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na panelima postavljenim na vodenoj površini, nego na kopnu.

Prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji potonula nakon oštećenja

Norveška kompanija Statkraft je nedavno instalirala prvu plutajuću solarnu elektranu u Albaniji, na akumulacinom jezeru svoje hidroelektrane Banja. Statkraft je postavio solarne panele snage 500 kW, a reč je o prvoj fazi projekta koji bi na kraju trebalo da donese plutajuću solarnu elektranu snage 2 MW.

Međutim, nedugo nakon puštanja u rad početkom ovog meseca, elektrana je usled oštećenja delimično potonula. Ocean Sun, norveška firma koja je razvila tehnologiju za postrojenje, saopštila je da je u toku zajednički rad na izvlačenju potopljenog postrojenja na obalu i utvrđivanju uzroka incidenta koji je doveo do oštećenja.

Albanski KESH razvija plutajuću solarneu elektranu od 12,9 MW

Albanski državni proizvođač električne energije KESH na jezeru svoje hidrocentrale Vau i Dejës gradi plutajuću solarnu elektranu snage 12,9 MW, a projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.

Lutrijom pobednika aukcija vetroelektrane Nemackoj

Lutrijom do pobednika aukcija za vetroelektrane u Nemačkoj

15 September 2021 - Učesnici na aukciji za tri lokacije za vetroelektrane na moru upisali su nulu u rubrici za potrebnu državnu podršku, pa su pobednici određeni nasumično