Energetska efikasnost

Uskoro kreće konkurs za građane za energetsku efikasnost i solarne panele

subvencije stolarija konkurs

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Najnovije subvencije za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u iznosu od dve milijarde dinara trebalo bi da dobije ukupno 20.000 domaćinstava u Srbiji, što će im pomoći da uštede energiju i smanje račune. Ministarstvo rudarstva i energetike najavljuje još jedan konkurs za raspodelu subvencija u avgustu koji će biti vredan 50 miliona dolara.

Pre dve nedelje Ministarstvo rudarstva i energetike je potpisalo ugovore sa 151 lokalnom samoupravom (spisak gradova i opština) o raspodeli dve milijarde dinara (oko 17 miliona evra). Subvencije mogu da se koriste za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije, instaliranje kotlova i peći na čistija goriva, kao i postavljanje solarnih panela.

Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, izjavio je da bi na osnovu ovih ugovora trebalo da se sprovede energetska sanacija u više od 20.000 domaćinstava.

Uskoro će lokalne samouprave objaviti konkurs za građane

Lakićević je istakao da su pojednostavljene procedure i najavio da će lokalne samouprave uskoro objaviti poziv za izvođače radova. Nakon toga biće objavljen i javni poziv za građane koji će se prijavljivati u svojim opštinama. Prednost će imati građani koji imaju lošiju stolariju, naglasio je Lakićević.

Da podsetimo, procedura je takva da prvo Ministarstvo raspiše konkurs za podelu subvencija lokalnim samoupravama, zatim one raspisuju konkurse za izbor firmi koje će obavljati radove, i na kraju opet one objavljuju javni poziv za građane. Ministarstvo i lokalne samouprave pokrivaju 50 odsto planirane investicije građana (po 25 odsto), a ostatak su dužni da obezbede vlasnici domaćinstava.

Dosad su podeljene subvencije za više od 5.000 domaćinstava

Država, Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave, su prošle godine podelile građanima 600 miliona dinara za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije, instaliranje kotlova i peći na čistija goriva, kao i postavlanje solarnih panela. Još toliko su građani imali obavezu da investiraju. Subvencije za povećanje energetske efikasnosti dobilo je 67 gradova i opština, a za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima 37.

Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, gostujući na TV Tanjug izjavio je da je vrednost prošlogodišnjeg programa bila oko 10 miliona evra, subvencije je dobilo više od 5.000 domaćinstava, a radovi su završeni u više od 2.800.

Stiže još 50 miliona dolara

Ministarstvo je najavilo da će ove godine za subvencije biti na raspolaganju 250 miliona evra, a i prvi konkurs za lokalne samouprave je objavilo u februaru i tada je 151 opština i gradova dobilo dve milijarde dinara (oko 17 miliona evra).

Svetska banka je, prema njegovim rečima, prva međunarodna finansijska institucija koja je prepoznala kvalitet programa Ministarstva i odobrila je 50 miliona dolara.

Novi konkurs trebalo bi da podeli subvencije za energetsku sanaciju još 80.000 domaćinstava

Ta sredstva ćemo iskoristiti za novi javni poziv u avgustu i sprovesti mere energetske sanacije u 80.000 domaćinstava, naveo je on.

Procene govore, kako je dodao, da bi nastavak pružanja finansijske pomoći građanima za unapređenje energetske efikasnosti uštedeti energiju jednaku proizvodnji bloka B Termoelektrani Nikola Tesla. On je podsetio da Srbija godišnje troši 40 odsto više energije u odnosu na zemlje EU.

Primenom mera za povećanje enrgetske efikasnosti građani smanjuju račune, umanjuju se emisije štetnih gasova, ali se i povećava komfor njihovih domaćinstava, naglasio je Lakićević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

31. mart 2022. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

slovenija energetsko siromastvo akcioni plan

Kako Slovenci nameravaju da prepolove broj energetski siromašnih domaćinstava

31. mart 2022. - Česta greška u nameri da se smanji broj energetski siromašnih građana su subvencije za plaćanje računa, čime se problem kratkoročno rešava

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

31. mart 2022. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

31. mart 2022. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije