Energetska efikasnost

Uskoro kreće konkurs za građane za energetsku efikasnost i solarne panele

subvencije stolarija konkurs

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Najnovije subvencije za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u iznosu od dve milijarde dinara trebalo bi da dobije ukupno 20.000 domaćinstava u Srbiji, što će im pomoći da uštede energiju i smanje račune. Ministarstvo rudarstva i energetike najavljuje još jedan konkurs za raspodelu subvencija u avgustu koji će biti vredan 50 miliona dolara.

Pre dve nedelje Ministarstvo rudarstva i energetike je potpisalo ugovore sa 151 lokalnom samoupravom (spisak gradova i opština) o raspodeli dve milijarde dinara (oko 17 miliona evra). Subvencije mogu da se koriste za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije, instaliranje kotlova i peći na čistija goriva, kao i postavljanje solarnih panela.

Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, izjavio je da bi na osnovu ovih ugovora trebalo da se sprovede energetska sanacija u više od 20.000 domaćinstava.

Uskoro će lokalne samouprave objaviti konkurs za građane

Lakićević je istakao da su pojednostavljene procedure i najavio da će lokalne samouprave uskoro objaviti poziv za izvođače radova. Nakon toga biće objavljen i javni poziv za građane koji će se prijavljivati u svojim opštinama. Prednost će imati građani koji imaju lošiju stolariju, naglasio je Lakićević.

Da podsetimo, procedura je takva da prvo Ministarstvo raspiše konkurs za podelu subvencija lokalnim samoupravama, zatim one raspisuju konkurse za izbor firmi koje će obavljati radove, i na kraju opet one objavljuju javni poziv za građane. Ministarstvo i lokalne samouprave pokrivaju 50 odsto planirane investicije građana (po 25 odsto), a ostatak su dužni da obezbede vlasnici domaćinstava.

Dosad su podeljene subvencije za više od 5.000 domaćinstava

Država, Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave, su prošle godine podelile građanima 600 miliona dinara za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije, instaliranje kotlova i peći na čistija goriva, kao i postavlanje solarnih panela. Još toliko su građani imali obavezu da investiraju. Subvencije za povećanje energetske efikasnosti dobilo je 67 gradova i opština, a za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima 37.

Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, gostujući na TV Tanjug izjavio je da je vrednost prošlogodišnjeg programa bila oko 10 miliona evra, subvencije je dobilo više od 5.000 domaćinstava, a radovi su završeni u više od 2.800.

Stiže još 50 miliona dolara

Ministarstvo je najavilo da će ove godine za subvencije biti na raspolaganju 250 miliona evra, a i prvi konkurs za lokalne samouprave je objavilo u februaru i tada je 151 opština i gradova dobilo dve milijarde dinara (oko 17 miliona evra).

Svetska banka je, prema njegovim rečima, prva međunarodna finansijska institucija koja je prepoznala kvalitet programa Ministarstva i odobrila je 50 miliona dolara.

Novi konkurs trebalo bi da podeli subvencije za energetsku sanaciju još 80.000 domaćinstava

Ta sredstva ćemo iskoristiti za novi javni poziv u avgustu i sprovesti mere energetske sanacije u 80.000 domaćinstava, naveo je on.

Procene govore, kako je dodao, da bi nastavak pružanja finansijske pomoći građanima za unapređenje energetske efikasnosti uštedeti energiju jednaku proizvodnji bloka B Termoelektrani Nikola Tesla. On je podsetio da Srbija godišnje troši 40 odsto više energije u odnosu na zemlje EU.

Primenom mera za povećanje enrgetske efikasnosti građani smanjuju račune, umanjuju se emisije štetnih gasova, ali se i povećava komfor njihovih domaćinstava, naglasio je Lakićević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

31. mart 2022. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

31. mart 2022. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

31. mart 2022. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

31. mart 2022. - Energy Vault planira primenu inovativnog koncepta gravitacionog skladištenja energije u izuzetno visokim zgradama širom sveta