Energetska efikasnost

Uskoro kreće konkurs za građane za energetsku efikasnost i solarne panele

subvencije stolarija konkurs

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Najnovije subvencije za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u iznosu od dve milijarde dinara trebalo bi da dobije ukupno 20.000 domaćinstava u Srbiji, što će im pomoći da uštede energiju i smanje račune. Ministarstvo rudarstva i energetike najavljuje još jedan konkurs za raspodelu subvencija u avgustu koji će biti vredan 50 miliona dolara.

Pre dve nedelje Ministarstvo rudarstva i energetike je potpisalo ugovore sa 151 lokalnom samoupravom (spisak gradova i opština) o raspodeli dve milijarde dinara (oko 17 miliona evra). Subvencije mogu da se koriste za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije, instaliranje kotlova i peći na čistija goriva, kao i postavljanje solarnih panela.

Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, izjavio je da bi na osnovu ovih ugovora trebalo da se sprovede energetska sanacija u više od 20.000 domaćinstava.

Uskoro će lokalne samouprave objaviti konkurs za građane

Lakićević je istakao da su pojednostavljene procedure i najavio da će lokalne samouprave uskoro objaviti poziv za izvođače radova. Nakon toga biće objavljen i javni poziv za građane koji će se prijavljivati u svojim opštinama. Prednost će imati građani koji imaju lošiju stolariju, naglasio je Lakićević.

Da podsetimo, procedura je takva da prvo Ministarstvo raspiše konkurs za podelu subvencija lokalnim samoupravama, zatim one raspisuju konkurse za izbor firmi koje će obavljati radove, i na kraju opet one objavljuju javni poziv za građane. Ministarstvo i lokalne samouprave pokrivaju 50 odsto planirane investicije građana (po 25 odsto), a ostatak su dužni da obezbede vlasnici domaćinstava.

Dosad su podeljene subvencije za više od 5.000 domaćinstava

Država, Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave, su prošle godine podelile građanima 600 miliona dinara za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije, instaliranje kotlova i peći na čistija goriva, kao i postavlanje solarnih panela. Još toliko su građani imali obavezu da investiraju. Subvencije za povećanje energetske efikasnosti dobilo je 67 gradova i opština, a za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima 37.

Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, gostujući na TV Tanjug izjavio je da je vrednost prošlogodišnjeg programa bila oko 10 miliona evra, subvencije je dobilo više od 5.000 domaćinstava, a radovi su završeni u više od 2.800.

Stiže još 50 miliona dolara

Ministarstvo je najavilo da će ove godine za subvencije biti na raspolaganju 250 miliona evra, a i prvi konkurs za lokalne samouprave je objavilo u februaru i tada je 151 opština i gradova dobilo dve milijarde dinara (oko 17 miliona evra).

Svetska banka je, prema njegovim rečima, prva međunarodna finansijska institucija koja je prepoznala kvalitet programa Ministarstva i odobrila je 50 miliona dolara.

Novi konkurs trebalo bi da podeli subvencije za energetsku sanaciju još 80.000 domaćinstava

Ta sredstva ćemo iskoristiti za novi javni poziv u avgustu i sprovesti mere energetske sanacije u 80.000 domaćinstava, naveo je on.

Procene govore, kako je dodao, da bi nastavak pružanja finansijske pomoći građanima za unapređenje energetske efikasnosti uštedeti energiju jednaku proizvodnji bloka B Termoelektrani Nikola Tesla. On je podsetio da Srbija godišnje troši 40 odsto više energije u odnosu na zemlje EU.

Primenom mera za povećanje enrgetske efikasnosti građani smanjuju račune, umanjuju se emisije štetnih gasova, ali se i povećava komfor njihovih domaćinstava, naglasio je Lakićević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

31. mart 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

31. mart 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke, ističe na početku razgovora Petr Herman, predsednik Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

31. mart 2022. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

31. mart 2022. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline