OIE

Republika Srpska dobila novi Zakon o obnovljivim izvorima energije

Republika Srpska dobila novi Zakon o obnovljivim izvorima energije

Foto: Skupština Republike Srpske

Objavljeno

11.02.2022.

Podeli

Objavljeno

11.02.2022.

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije kojim se uvode aukcije za dodelu subvencija za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije, kao i kategorije prozjumera i zajednice obnovljive energije koje omogućavaju građanima i privredi da proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je cilj novog Zakona o obnovljivim izvorima energije da se poveća korišćenje obnovljivih izvora energije, da se olakša gradnja elektrana na obnovljivu energiju i da se poveća udeo zelene energije u ukupnoj proizvodnji električne energije.

Dosadašnji sistem subvencija, koji je podrazumevao fid-in tarife ili garantovanu otkupnu cenum, zadržan je za male hidroelektrane (MHE), solarne elektrane na zemlji i vetroelektrane instalisane snage do 150 kilovata, kao i solarne elektrane na objektima, postrojenja na biomasu i biogas instalisane snage do 500 kilovata.

Hidroelektrane snage veće od 150 kilovata nemaju pravo na subvencije

Sve elektrane veće snage, osim hidroelektrana snage veće od 150 kW, subvencije će dobijati na aukcijama za dodelu premija, naveo je Đokić, i dodao da se to odnosi na elektrane snage do 50 megavata. Pomenute hidroelektrane nemaju pravo na državnu pomoć.

Na aukcije se mogu prijaviti samo firme koje imaju lokacijske uslove i ekološku dozvolu, a moguće je prijaviti se i samo za deo instalisane snage elektrane čija se gradnja planira.

Zajednica obnovljive energije ili energetska zadruga takođe može dobiti subvnecije u vidu premije ukoliko je instalisana snaga elektrane manja od 150 kilovata.

Centar za zaštitu životne sredine: uvažen dobar deo naših sugestija na novi Zakon

Centar za zaštitu životne sredine saopštio je da je uvažen dobar deo komentara na Nacrt zakona koje je dostavila ova organizacija i članice najveće ekološke mreže organizacija Eko BiH u toku javne rasprave.

U Centru su ponosni na uspeh koji su postigli da se podsticaji za hidroelektrane ograniče na postrojenja do 150 kW, a još više na činjenicu da veća postrojenja od 150 kW do 10 MW neće dobijati podsticaje.

„Pored toga smo insistirali da se veća prava i mogućnosti obezbijede za projekte „građanske energije“ te su kupci-proizvođači kao i zajednice obnovljive energije po prvi put značajno prepoznati u ovom Zakonu. Tek sada možemo reći, da smo otvorili vrata da građani koji imaju mogućnost i žele da proizvode energiju za sopstvene potrebe, to mogu učiniti bez prevelikih administrativnih i finansijskih poteškoća što je do sada bilo vrlo destimulišuće“, rekao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Komentara: (2)
Tarik / 16.02.2022.

Bravo!

Janjić Milo / 05.04.2022.

Živim u Brodu, Republika Srpska. Nastanjen sam u porodičnoj kući i interesuje me postoji li mogućnost podsticaja kod instalisanja toplotnih pumpi.

S poštovanjem,
Milo Janjić

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

11. februar 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

11. februar 2022. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

11. februar 2022. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

11. februar 2022. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori