OIE

Šta donosi nacrt novog zakona o obnovljivim izvorima energije u Republici Srpskoj

Sta donosi nacrt novog zakona o obnovljivim iizvorima energije u Republici Srpskoj

Slika: BGEN

Objavljeno

09.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Nacrt Zakona o obnovljivim izvorima energije predviđa dodeljivanje fid-in tarifa za male elektrane snage do 150 kW, odnosno do 500 kW za elektrane na biomasu, biogas, deponijski gas i solarne elektrane na objektima. Prema važećem Zakonu fid-in tarife mogle su dobiti elektrane snage do 10 MW, odnosno solarne elektrane i elektrane na biogas do 1 MW. Nacrt, takođe, uvodi aukcije i premije za sve elektrane veće snage, poput vetroparkova, hidroelektrana i solarnih elektrana, i kategoriju prozjumera što će  omogućiti građanima i privredi da mnogo lakše postanu proizvođači energije za sopstvenu potrošnju.

Vlada Republike Srpske je usvojila Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije i uputila ga u Narodnu skupštinu Republike Srpske. Posle usvajanja Nacrta zakona slede javne rasprave, a usvajanje novog zakona očekuje se do kraja godine. Donošenje većine zakonom definisanih podzakonskih akata planirano je u prvom kvartalu naredne godine.

Usvajanje novog zakona očekuje se do kraja godine

U Ministarstvu rudarstva i energetike kažu za Balkan Green Energy News da će novi zakon u velikoj meri biti usklađen sa novom EU Direktivom o promovisanju upotrebe energije iz obnovljivih izvora energije, koja predviđa uvođenje podsticaja zasnovanih na tržišnim principima i transparentniji način za dodelu subvencija, a što će, kako se očekuje, ograničiti rast naknade za podsticanje obnovljivih izvora koju preko računa plaćaju potrošači.

Očekuje se smanjenje interesa za gradnju malih hidroelektrana

Nacrt uvodi podelu na male i velike elektrane. Mala postrojenja su sva ona sa snagom do 150 kW, kao i elektrane na biomasu, biogas, deponijski gas i solarne elektrane na objektima snage do 500 kW. Ona imaju pravo na obavezan otkup proizvedene električne energije po garantovanoj ceni, što znači da dobiju fid-in tarife, a velika imaju pravo na premije, koje se utvrđuju na aukcijama.

Godišnje kvote za male hidroelektrane biće utvrđene u veoma malom obimu

Pravo na fid-in tarife u postojećem Zakonu imale su uglavnom elektrane snage do 10 MW što je uticalo na veliki interes investitora za izgradnju malih hidroelektrana kojih je dosad izgrađeno oko 40-ak, sa ukupnom instalisanom snagom većom od 100 MW.

U Ministarstvu kažu da je s obzirom na sve veći otpor nevladinih organizacija izgradnji malih hidroelektrana, Narodna skupština RS zadužila Vladu da prilikom izrade nove regulative maksimalno ograniči podsticaj za njih. Osim ograničenja u pogledu instalisane snage definisane Nacrtom zakona, prilikom utvrđivanja kvota za dodelu fid-in tarifa po godinama do 2030, kvote za male hidroelektrane biće utvrđene u veoma malom obimu, zbog čega se očekuje smanjen interes za izgradnju malih hidroelektrana, navode u Ministarstvu.

Aukcije na svake dve godine, uslov građevinska dozvola

Sva postrojenja snage veće od 150 kW odnosno 500 kW, spadaju u kategoriju velikih i moraju proizvedenu električnu energiju prodavati samostalno na tržištu uz mogućnost dobijanja premija, ukoliko budu izabrani kao najpovoljniji na aukcijama, koja će se sprovoditi svake dve godine.

Uvodi se mogućnost lokacijskih aukcija

Aukcije mogu biti otvorene za više tehnologija odjednom, ali i za samo jednu, a mogu učestvovati svi ponuđači koji su dobili građevinsku dozvolu za izgradnju postrojenja. Takođe, moći će da se sprovode i za određenu lokaciju ukoliko postoji poseban interes RS za izgradnju neke elektrane. Na primer, izgradnja hidroelektrana na lokacijama na kojima je potrebno obezbediti zaštitu od poplava.

Premije će se dodeljivati na 15 godina

Učesnici će na aukcijama nuditi prodajnu cenu proizvedene električne energije, i pobednik će biti onaj ko ponudi nižu cenu. Izabrani ponuđač će imati pravo na premiju koja se utvrđuje kao razlika ponuđene cene – u periodu prava na premiju od 15 godina ona će biti fiksna, i referentne tržišne cene, koja je promenljiva, a vremenski intervali u kojima će se menjati biće određeni podzakonskim aktima.

U Ministarstvu očekuju da će se referenta cena tokom vremena povećavati kako bi trošak za građane, koji će finansirati premije, bio što manji. Aukcije će se raspisivati svake dve godine u skladu sa programom, a zavisiće i od dinamike ispunjavanja ciljeva za obnovljive izvore energije, navode u Ministarstvu.

Stvoreni uslovi za razvoj prozjumera

Važeći Zakon davao je mogućnost proizvodnje za sopstvenu potrošnju kroz neto merenje koje u praksi nije imalo širu primenu zbog regulative o porezima, odnosno duplog oporezivanje. Nacrtom zakona uvode se kategorije kupac-proizvođač (prozjumer) i zajednica obnovljive energije kako bi se povećala proizvodnja električne energije za sopstvenu potrošnju.

Kupci-proizvođači imaju pravo da proizvode, skladište i višak električne energije isporuče u mrežu primenom neto merenja, neto obračuna ili standardne šeme snabdevanja, a imaju mogućnost učešća i u šemi zajedničke proizvodnje ukoliko su locirani unutar iste zgrade ili stambenog kompleksa.

To bi trebalo da dovede do buma u instalaciji solarnih panela i povećanja broja prozjumera.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

9. septembar 2021. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

9. septembar 2021. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

9. septembar 2021. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

9. septembar 2021. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak