Životna sredina

Narodna skupština Republike Srpske traži moratorijum na gradnju MHE

skupstina republika srpska deklaracija mhe

Slika: Larisa Koshkina from Pixabay

Objavljeno

18.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti rijeka kojom se od Vlade Republike Srpske traži da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana (MHE).

Centar za životnu sredinu saopštio je da je iako nije u potpunosti zadovoljan konačnim tekstom Deklaracije o zaštiti rijeka, pozdravlja njeno usvajanje jer predstavlja prvi korak ka zaštiti reka u Republici Srpskoj.

Centar je naveo da usvajanje Deklaracije predstavlja i veliki uspeh aktivista okupljenih u Koaliciji za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine koji su  proteklih godina svojim telima branili reke i ukazivali na štetnost MHE.

Sličnu deklaraciju usvojila je FBiH, ali kasni izmena zakona kojom bi se deklaracija sprovela u delo

Sličnu deklaraciju kao i RS, i zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana, sredinom prošle godine usvojila je Federaciji Bosne i Hercegovine, tačnije Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Ali, kako navode u Centru, do danas nisu usklađeni federalni i kantonalni propisi, te je promena zakonodavstva u ovoj oblasti još u toku.

Višegodišnje nezadovoljstvo građana polako počinje da daje rezultate

Inače, FBIH je prva u regionu koja je odlučila da povuče ovakav potez. Posle toga je nova Vlada Crne Gore najavila da će zabraniti gradnju malih hidroelektrana i preispitati koncesije, pa je nedavno i raskinula više ugovora o gradnji. Albanija je, takođe, najavila da neće biti gradnje novih hidroelektrana na reci Vjosi.

Ovi potezi govore da nezadovoljstvo građana širom regiona polako počinje da daje rezultate, ali ima još dosta posla dok reke ne budu sigurne.

Sledi promena zakona u oblasti obnovljivivh izvora energije u RS

U Centru za zaštitu životne sredine kažu da je posle deklaracije koju je usvojio parlament RS, na potezu Vlada Republike Srpske koja mora da promeni zakone u oblasti obnovljivih izvora energije.

Viktor Bijelić: Ukinuti podsticaje za zelenu energiju i okrenuti se građanskoj energiji

„Osnov novog zakona treba da bude ukidanje podsticaja za sve nove projekte u oblasti obnovljivih izvora energije i okretanje ka podsticanju građanske energije gdje bi građani koji plaćaju naknadu za OIE mogli biti i investitori, što je već praksa u susjednoj Hrvatskoj“, istakao je Viktor Bjelić, potpredsednik Centra za životnu sredinu.

Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH, se nada da će Vlada RS preduzeti energičnije korake ka zaštiti reka i da će ovaj proces teći brže u oba entiteta, kako bi na nivou cele države postojao zakonski okvir koji štiti reke i građane od štetnih projekata.

Deklaracija koja je usvojena u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bazirana je na zaključcima i preporukama Deklaracije o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana, koja je usvojena u novembru 2019. godine na međunarodnoj konferenciji koju je organizovao Centar za životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

18. februar 2021. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

18. februar 2021. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

18. februar 2021. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

18. februar 2021. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje