Životna sredina

Narodna skupština Republike Srpske traži moratorijum na gradnju MHE

skupstina republika srpska deklaracija mhe

Slika: Larisa Koshkina from Pixabay

Objavljeno

18.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti rijeka kojom se od Vlade Republike Srpske traži da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana (MHE).

Centar za životnu sredinu saopštio je da je iako nije u potpunosti zadovoljan konačnim tekstom Deklaracije o zaštiti rijeka, pozdravlja njeno usvajanje jer predstavlja prvi korak ka zaštiti reka u Republici Srpskoj.

Centar je naveo da usvajanje Deklaracije predstavlja i veliki uspeh aktivista okupljenih u Koaliciji za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine koji su  proteklih godina svojim telima branili reke i ukazivali na štetnost MHE.

Sličnu deklaraciju usvojila je FBiH, ali kasni izmena zakona kojom bi se deklaracija sprovela u delo

Sličnu deklaraciju kao i RS, i zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana, sredinom prošle godine usvojila je Federaciji Bosne i Hercegovine, tačnije Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Ali, kako navode u Centru, do danas nisu usklađeni federalni i kantonalni propisi, te je promena zakonodavstva u ovoj oblasti još u toku.

Višegodišnje nezadovoljstvo građana polako počinje da daje rezultate

Inače, FBIH je prva u regionu koja je odlučila da povuče ovakav potez. Posle toga je nova Vlada Crne Gore najavila da će zabraniti gradnju malih hidroelektrana i preispitati koncesije, pa je nedavno i raskinula više ugovora o gradnji. Albanija je, takođe, najavila da neće biti gradnje novih hidroelektrana na reci Vjosi.

Ovi potezi govore da nezadovoljstvo građana širom regiona polako počinje da daje rezultate, ali ima još dosta posla dok reke ne budu sigurne.

Sledi promena zakona u oblasti obnovljivivh izvora energije u RS

U Centru za zaštitu životne sredine kažu da je posle deklaracije koju je usvojio parlament RS, na potezu Vlada Republike Srpske koja mora da promeni zakone u oblasti obnovljivih izvora energije.

Viktor Bijelić: Ukinuti podsticaje za zelenu energiju i okrenuti se građanskoj energiji

„Osnov novog zakona treba da bude ukidanje podsticaja za sve nove projekte u oblasti obnovljivih izvora energije i okretanje ka podsticanju građanske energije gdje bi građani koji plaćaju naknadu za OIE mogli biti i investitori, što je već praksa u susjednoj Hrvatskoj“, istakao je Viktor Bjelić, potpredsednik Centra za životnu sredinu.

Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH, se nada da će Vlada RS preduzeti energičnije korake ka zaštiti reka i da će ovaj proces teći brže u oba entiteta, kako bi na nivou cele države postojao zakonski okvir koji štiti reke i građane od štetnih projekata.

Deklaracija koja je usvojena u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bazirana je na zaključcima i preporukama Deklaracije o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana, koja je usvojena u novembru 2019. godine na međunarodnoj konferenciji koju je organizovao Centar za životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Koalicija 27 javnost iskljucena iz procesa izmena Zakona o zastiti zivotne sredine

Koalicija 27: javnost isključena iz procesa izmena Zakona o zaštiti životne sredine

08 децембра 2021 - Nevladina organizacija je pozvala Ministarstvo zaštite životne sredine da ne otežava učešće građana komplikovanim procedurama i nepotpunim informacijama

Sud u Valjevu zabrana rada Euro Litium

Sud u Valjevu privremeno obustavio istraživanje litijuma

08 децембра 2021 - Narodni pokret Marš sa Kolubare je pred valjevskim sudom izdejstvovao privremenu zabranu istraživačkih radova kompanije Euro Lithium Balkan

Mihajlovic Litijum kljucan privredu protesti Vucica vlade zivotnu sredinu

Mihajlović: Litijum ključan za privredu; protesti su protiv Vučića i vlade, a ne za životnu sredinu

06 децембра 2021 - Mihajlović: protesti nemaju nikakve veze sa životnom sredinom niti spornim zakonima, već su organizovani protiv vlade i predsednika Vučića

glumci gornje nedeljice blokade puteva rio tinto litijum

Đoković i glumci poručili: ništa nije preče od čiste zemlje, vode i vazduha

06 децембра 2021 - Glumci i sportisti podržali su ekološke proteste protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu i namere kompanije Rio Tinto da izgradi rudnik