Električna energija

Neće biti gradnje hidroelektrana na albanskoj reci Vjosa

zabranjena-gradnja-hidroelektrane-Vjosa-riwerwatch-Oblak-Aljaz

Slika: Riwerwatch/Oblak Aljaz

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hidroelektrane planirane na donjem i gornjem toku reke Vjosa u Albaniji neće biti izgrađene.

Moglo bi se reći da su do ovakvog ishoda doveli brojni i dugogodišnji apeli i protesti građana, organizacija civilnog društva iz celog sveta, poznatih glumaca i muzičara.

Nakon što je albanski predsednik Ilir Meta rekao da je protiv gradnje brana na ovoj reci, a za proglašenje nacionalnog parka Vjosa, na tviteru se oglasio albanski premijer Edi Rama.

Rama: Ministarstvo životne sredine zvanično je odbilo izdavanje dozvola za nove HE u donjem toku reke Vjosa

On je napisao da ne postoje projekti koji bi trebalo da budu izgrađeni na reci Vjosi.

Vlada je, kako je istakao, proglasila gornji tok Vjose za nacionalni park, a Ministarstvo životne sredine zvanično je odbilo da izda dozvole za hidroelektrane u donjem toku ove, naveo je premijer, navodi se u saopštenju organizacije Riverwatch.

Energetska zajednica nedavno je pokrenula spor protiv Albanije zbog propusta u proceduri za odobravanje gradnje HE Pocem

Izjave dvojice albanskih lidera usledile su dve nedelje nakon što je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo spor u vezi sa procenom uticaja na životnu sredinu za HE Pocem na reci Vjosa. Po mišljenju Sekretarijata, procena nije urađena u skladu sa pravnom tekovinom Energetske zajednice o životnoj sredini. Sekretarijat je sada pozdravio izjavu Edija Rame.

Organizacija Riwervatch je saopštila da izjava Edija Rame znači da HE Kalivac neće biti izgrađena

Slučaj u vezi sa HE Pocem otvoren je nakon što su EcoAlbania, Riverwatch i EuroNatur uputili žalbu Energetskoj zajednici protiv albanske vlade zbog odobravanja gradnje ne samo ove. već i hidroelektrane Kalivac.

I Riwervatch je pozdravio izjavu albanskog premijera da će Vjosa biti spašena što znači da HE Kalivac neće biti izgrađena.

Sada je pravo vreme da se započne dijalog eksperata, vlasti i civilnog društva o budućnosti ove reke i uspostavljanju nacionalnog parka Vjosa, rekao je Ulrich Eichelmann, izvršni direktor organizacije Riverwatch.

Leonardo DiCaprio podržao očuvanje Vjose

Jedan od prvih većih događaja u borbi protiv HE na Vjosi bila je akcija Balkan Rivers Tour koja se završila protestom u glavnom gradu Albanije Tirani 2016, kada su se međunarodni aktivisti za zaštitu životne sredine i građani okupili ispred zgrade albanske vlada, koju je i tada predvodio Edi Rama.

Protest je organizovan u okviru kampanje Save the Blue Heart of Europe, koju su pokrenuli EuroNatur i Riverwatch kako bi zaštitili balkanske reke od negativnih efekata projekata za gradnju hidroelektrana.

Informacije o opasnosti koja se nadvila nad lepotom Vjose dospele su u mnoge delove sveta.

Tako je oko 150 nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija poslalo otvoreno pismo Rami tražeći zabranu gradnje elektrana na Vjosi, a i poznati glumac Leonardo DiCaprio zatražio je da se sačuva ova reka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja