UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Električna energija

Neće biti gradnje hidroelektrana na albanskoj reci Vjosa

zabranjena-gradnja-hidroelektrane-Vjosa-riwerwatch-Oblak-Aljaz

Slika: Riwerwatch/Oblak Aljaz

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hidroelektrane planirane na donjem i gornjem toku reke Vjosa u Albaniji neće biti izgrađene.

Moglo bi se reći da su do ovakvog ishoda doveli brojni i dugogodišnji apeli i protesti građana, organizacija civilnog društva iz celog sveta, poznatih glumaca i muzičara.

Nakon što je albanski predsednik Ilir Meta rekao da je protiv gradnje brana na ovoj reci, a za proglašenje nacionalnog parka Vjosa, na tviteru se oglasio albanski premijer Edi Rama.

Rama: Ministarstvo životne sredine zvanično je odbilo izdavanje dozvola za nove HE u donjem toku reke Vjosa

On je napisao da ne postoje projekti koji bi trebalo da budu izgrađeni na reci Vjosi.

Vlada je, kako je istakao, proglasila gornji tok Vjose za nacionalni park, a Ministarstvo životne sredine zvanično je odbilo da izda dozvole za hidroelektrane u donjem toku ove, naveo je premijer, navodi se u saopštenju organizacije Riverwatch.

Energetska zajednica nedavno je pokrenula spor protiv Albanije zbog propusta u proceduri za odobravanje gradnje HE Pocem

Izjave dvojice albanskih lidera usledile su dve nedelje nakon što je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo spor u vezi sa procenom uticaja na životnu sredinu za HE Pocem na reci Vjosa. Po mišljenju Sekretarijata, procena nije urađena u skladu sa pravnom tekovinom Energetske zajednice o životnoj sredini. Sekretarijat je sada pozdravio izjavu Edija Rame.

Organizacija Riwervatch je saopštila da izjava Edija Rame znači da HE Kalivac neće biti izgrađena

Slučaj u vezi sa HE Pocem otvoren je nakon što su EcoAlbania, Riverwatch i EuroNatur uputili žalbu Energetskoj zajednici protiv albanske vlade zbog odobravanja gradnje ne samo ove. već i hidroelektrane Kalivac.

I Riwervatch je pozdravio izjavu albanskog premijera da će Vjosa biti spašena što znači da HE Kalivac neće biti izgrađena.

Sada je pravo vreme da se započne dijalog eksperata, vlasti i civilnog društva o budućnosti ove reke i uspostavljanju nacionalnog parka Vjosa, rekao je Ulrich Eichelmann, izvršni direktor organizacije Riverwatch.

Leonardo DiCaprio podržao očuvanje Vjose

Jedan od prvih većih događaja u borbi protiv HE na Vjosi bila je akcija Balkan Rivers Tour koja se završila protestom u glavnom gradu Albanije Tirani 2016, kada su se međunarodni aktivisti za zaštitu životne sredine i građani okupili ispred zgrade albanske vlada, koju je i tada predvodio Edi Rama.

Protest je organizovan u okviru kampanje Save the Blue Heart of Europe, koju su pokrenuli EuroNatur i Riverwatch kako bi zaštitili balkanske reke od negativnih efekata projekata za gradnju hidroelektrana.

Informacije o opasnosti koja se nadvila nad lepotom Vjose dospele su u mnoge delove sveta.

Tako je oko 150 nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija poslalo otvoreno pismo Rami tražeći zabranu gradnje elektrana na Vjosi, a i poznati glumac Leonardo DiCaprio zatražio je da se sačuva ova reka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Belchatow najveca termoelektrana i emiter CO2 u Evropi zatvara se do 2036.

Poljska 2036. zatvara najveću termoelektranu i emitera CO2 u Evropi

14 June 2021 - Neposredan povod je odluka energetske kompanije PGE, u čijem je vlasništvu Belchatow, da odustane od otvaranja rudnika Zloczew.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

11 June 2021 - Slovenačka državna energetska kompanija pripremila je strateški razvojni plan od milijardu evra kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.

Grcka povezivanje 6 GW obnovljivih izvora strujnu mrezu

Grčka na putu da ove godine odobri povezivanje 6 GW iz obnovljivih izvora na strujnu mrežu

09 June 2021 - Admie procenio da će ove godine odobriti povezivanje 6 GW na mrežu iz budućih zelenih elektrana, od 10 GW, koliko Grčka planira do kraja decenije

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

08 June 2021 - Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na tužbe