Životna sredina

150 nevladinih organizacija traži od Edija Rame da zaustavi gradnju HE na reci Vjosi

150-nevladinih-organizacija-Edi-Rama-Vjosa-Albanija

Slika: Pixabay

Objavljeno

26.09.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.09.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

U otvorenom pismu premijeru Albanije Ediju Rami, skoro 150 domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija zatražilo je od albanske vlade da zaustavi izgradnju hidroelektrana (HE) na reci Vjosi.

Kako je saopštila organizacija civilnog društva EcoAlbania, iako je reka Vjosa područje bogatog biodiverziteta i stanište mnogih vrsta ugroženih u Evropi, planirana je gradnja 45 HE – 8 na glavnom toku reke i 37 na njenim pritokama.

Na glavnom toku reke je planirana gradnja 8 elektrana, a još 37 na njenim pritokama

Organizacije za zaštitu životne sredine pozivaju premijera Edija Ramu da obustavi razvoj projekata hidroelektrana u slivu reke Vjose dok se ne pripremi strateška procena uticaja na životnu sredinu i integrisani plana upravljanja rečnim slivom, koji uzima u obzir socijalne aspekte, a posebno razvoj potencijala ekoturizma, navodi se u pismu.

Nevladine organizacije su, kako piše u pismu, posebno zabrinute zbog projekta HE Kalivac s obzirom da bi procena uticaja na životnu sredinu za ovu elektranu trebalo da bude pripremljena za otprilike tri meseca, što je kratak period za tako ozbiljan projekat.

Organizacije civilnog društva ističu da albanska vlada podržava gradnju HE Kalivac, uprkos činjenici da su međunarodne institucije, među kojima su i Evropska komisija i Evropski parlament, više puta kritikovale ovaj projekat.

HE Kalivac – arbitraža, novi investitor, žalba

HE Kalivac gradi tursko-albanski konzorcijum Ayen Enerji & Fusha koji je posle tendera u novembru 2017. potpisao ugovor sa državom o gradnji elektrane snage 120 MW kroz koncesiju na 35 godina. Dva meseca kasnije, Albanija je  dobila arbitražu protiv italijanske kompanije Hydro S.R.L. u vezi sa ovim projektom, koja se odnosi na spor iz 2014. godine.

Posle brojnih protesta iz Albanije i inostranstva, u februaru ove godine, Belinda Balluku, nova albanska ministarka energetike i infrastrukture, izjavila je da će zaustaviti gradnju novih HE i pokrenuti istragu o 182 dozvole izdate za izgradnju 440 elektrana.

Međutim, istog meseca, organizacije EcoAlbania, Riverwatch i EuroNatur poslale su Energetskoj zajednici žalbu protiv albanske vlade zbog gradnje HE Kalivac i Pocem.

Komentara: (1)
Petar Medić / 05.10.2019.

Postala je manija u biznisu ko će graditi MHE, bez obzira da li je dozvoljeno graditi brane, zbog ekoloških problema, hidrometeroloških itd.
Ima i drugih načina izgradnje hidro elektrana , ja ih razvijam i to su MOBILNI SISTEMI MHE, ekološke, ne uništavaju biljni i životinjski svet, jeftinije su, brža izgradnja, do 1 mW manje od mesec dana, do 20 kW za nekoliko dana, veliki sistemi mogu da se isplate do godinu dana sa profitom, koje možemo postavljati jednu do druge nebrojeno komada i nazivam ih farmama… Mogu se napajati elektriĉnom energijom kuće, firme, manja mesta, povezati sa ED mrežom … Slobodan sam da se ponudim, svako mesto zahteva odgovsrajuću konstrukciju. Dozvolimo da reke slobodno teku.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. septembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. septembar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. septembar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

26. septembar 2019. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane