Električna energija

Energetska zajednica dobila žalbu protiv Albanije zbog gradnje hidroelektrana Kalivac i Pocem

Energetska-zajednica-zalba-protiv-Albanije-hidroelektrane-Kalivac-Pocem

Slika: Riverwatch

Objavljeno

27.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Organizacije civilnog društva EcoAlbania, Riverwatch i EuroNatur poslale su žalbu Energetskoj zajednici (EnZ) protiv Vlade Albanije zbog procedura u vezi sa projektima gradnje hidroelektrana (HE) Kalivac i Pocem. Organizacije, koje su pokrenule kampanju za zaštitu reke Vjosa, zabrinute su da procedure za dve HE nisu u skladu sa pravilima EnZ.

Ovo je prvi put, kako je saopštio Riverwatch, da je EnZ dobila žalbu protiv albanske vlade u vezi sa hidroenergetskim projektima.

Žalba se odnosi na kršenje EU Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu (EIA) u vezi sa hidroenergetskim projektima Kalivac i Pocem. Direktiva EIA je sastavni deo regulatornog okvira EnZ.

Osim toga, kako se navodi, i kompanija, koja je investitor, i javne institucije nisu ispoštovale zahtev da se održe javne konsultacije.

Žalba naglašava očigledna kršenja pravila Energetske zajednice, naveo je Riverwatch.

Olsi Nika, iz organizacije EcoAlbanija, izjavila je da je ovo još jedan korak u njihovoj dugoj borbi protiv hidroenergetskih projekata na reci Vjosa.

Uvereni smo da albanska vlada krši ne samo albanski zakon nego i obaveze koje je preuzela prema EnZ, rekla je ona i dodala da dve HE nisu ni ekonomski održive, jer su socijalni i ekološki troškovi podcenjeni.

Ulrich Eichelmann, iz organizacije Riverwatch, očekuje da će EnZ u narednih šest meseci pokrenuti postupak protiv Albanije zbog kršenja propisa. On se nada i da će ovi hidroenergetski projekti biti zaustavljeni.

Investitor u HE Kalivac, koja je procenjena na 125 miliona evra, je konzorcijum Ayen-Alb, koji čine albanska firma Fusha i turska Ayen energi, dok će HE Pocem, koja je procenjena na 160 miliona evra, graditi turske firme Ayen Enerji Sirketi Anonymous i Cinar-San Hafriyat Nakliyat Turizm Insaat San Ve Tic, navele su u žalbi tri organizacije civilnog društva.

Inače, kampanja „Spasimo plavo srce Evrope„, kako je saopšteno, ima za cilj da zaštiti najvrednije reke na Balkanu od najavljenog cunamija koji predstavlja gradnja oko 2.800 hidroelektrana.

Pre nekoliko dana zemlje Zapadnog Balkana, u Podgorici još jednom su u zajedničkoj deklaraciji potvrdile svoju posvećenost dekarbonizaciji, obnovljivim izvorima energije (OIE) i energetskoj efikasnost.

Međutim, na istom sastanku, Johannes Hahn, evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku, upozorio je zemlje regiona da izgradnja HE mora biti u skladu sa principima održivog razvoja i budućim EU obavezama tih država.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

27. februar 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

27. februar 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

27. februar 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

27. februar 2019. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu