Životna sredina

Vlada Crne Gore ispunila obećanje: Raskinuti ugovori o gradnji sedam MHE

Vlada Crne Gore ispunila obecanje Raskinuti ugovori o gradnji sedam MHE

Slika: Stephanie BUSANI from Pixabay

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle najave nove Vlade Crne Gore da će zabraniti gradnju malih hidroelektrana i preispitati odobrene koncesije, stiže i odluka da se raskinu prvi ugovori o koncesijama.

Vlada Crne Gore raskinula je sedam ugovora o izgradnji malih hidroelektana na Đuričkoj rijeci u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na Raštaku je, kako prenose crnogorski mediji, bila planirana izgradnja dve MHE.

Vlada sumnja da je prilikom odobravanja koncesija bilo korupcije i nepotizma, ali konkretne razloge za raskidanje ugovora nije objavila

Raskinut je, prenosi Dan online, ugovor sa kompanijom Hydra MNE, koja je u većinskom vlasništvu Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Takođe, raskinut je i ugovor sa konzorcijumom Plava hydro power, iza kojeg stoji Florin Krasnići, ali i sa konzorcijumom Bistrica clean energy, u kojem je većinski vlasnik kompanija BP hydropower, u vlasništvu Žarka Burića.

Inače, pre tri nedelje Vlada je obustavila odobravanja gradnje MHE Slatina na Slatini u opštini Kolašin, koju gradi firma BB Hidro u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore.

Premijer je na početku mandata najavio zabranu gradnje MHE i preispitivanje svih koncesija

Novi premijer Zdravko Krivokapić je početkom decembra u svom ekspozeu u Skupštini Crne Gore obećao da će se zabraniti gradnja MHE, kao i da će se preispitati svi ugovori o koncesijama jer postoje sumnje da je prilikom njihovog sklapanja bilo korupcije i nepotizma.

Vlada je zaustavila odobravanje novih MHE

Nešto kasnije Vlada je zaustavila odobravanje novih malih hidroelektrana do okončanja postupaka kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji od strane radne grupe Ministarstva kapitalnih investicija.

Ali, raskidanje koncesionih ugovora neće proći tek tako jer su investitori već podneli tužbe za naknadu štete. U Ministarstvu kapitalnih investicija kažu da se ne zna kolika će biti odšteta, kao i da je to cena stihijskog planiranja gradnje MHE u prethodnom periodu, prenosi Televizija Vijesti.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

28 јуна 2022 - Dunav teče kroz 10 evropskih zemlja i u njegovom slivu živi preko 80 miliona ljudi, usled čega ekosistem reke trpi veliki pritisak

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Elektrane na ugalj Zapadnom Balkanu 2021 ekstremnim zagadivanjem zagadjivanjem vazduha

Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu 2021. nastavile s ekstremnim zagađivanjem vazduha

22 јуна 2022 - Elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu četiri godine zaredom ozbiljno krše propise Energetske zajednice o zagađivanju vazduha

bernska konvencija jadar rudnik litijum zalba rio tinto

Biro Bernske Konvencije u pripravnosti, prati mogući razvoj projekta Rio Tinta u Srbiji

15 јуна 2022 - Biro zabrinut zbog značajnih negativnih efekata koji bi izgradnja rudnika litijuma imala na divlje vrste i staništa