Životna sredina

Vlada Crne Gore ispunila obećanje: Raskinuti ugovori o gradnji sedam MHE

Vlada Crne Gore ispunila obecanje Raskinuti ugovori o gradnji sedam MHE

Slika: Stephanie BUSANI from Pixabay

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle najave nove Vlade Crne Gore da će zabraniti gradnju malih hidroelektrana i preispitati odobrene koncesije, stiže i odluka da se raskinu prvi ugovori o koncesijama.

Vlada Crne Gore raskinula je sedam ugovora o izgradnji malih hidroelektana na Đuričkoj rijeci u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na Raštaku je, kako prenose crnogorski mediji, bila planirana izgradnja dve MHE.

Vlada sumnja da je prilikom odobravanja koncesija bilo korupcije i nepotizma, ali konkretne razloge za raskidanje ugovora nije objavila

Raskinut je, prenosi Dan online, ugovor sa kompanijom Hydra MNE, koja je u većinskom vlasništvu Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Takođe, raskinut je i ugovor sa konzorcijumom Plava hydro power, iza kojeg stoji Florin Krasnići, ali i sa konzorcijumom Bistrica clean energy, u kojem je većinski vlasnik kompanija BP hydropower, u vlasništvu Žarka Burića.

Inače, pre tri nedelje Vlada je obustavila odobravanja gradnje MHE Slatina na Slatini u opštini Kolašin, koju gradi firma BB Hidro u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore.

Premijer je na početku mandata najavio zabranu gradnje MHE i preispitivanje svih koncesija

Novi premijer Zdravko Krivokapić je početkom decembra u svom ekspozeu u Skupštini Crne Gore obećao da će se zabraniti gradnja MHE, kao i da će se preispitati svi ugovori o koncesijama jer postoje sumnje da je prilikom njihovog sklapanja bilo korupcije i nepotizma.

Vlada je zaustavila odobravanje novih MHE

Nešto kasnije Vlada je zaustavila odobravanje novih malih hidroelektrana do okončanja postupaka kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji od strane radne grupe Ministarstva kapitalnih investicija.

Ali, raskidanje koncesionih ugovora neće proći tek tako jer su investitori već podneli tužbe za naknadu štete. U Ministarstvu kapitalnih investicija kažu da se ne zna kolika će biti odšteta, kao i da je to cena stihijskog planiranja gradnje MHE u prethodnom periodu, prenosi Televizija Vijesti.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rio Tinto iz Australije doprema u Srbiju pilot postrojenje za preradu jadarita

Rio Tinto iz Australije doprema u Srbiju pilot postrojenje za preradu jadarita

02 August 2021 - Englesko-australijski rudarski gigant Rio Tinto završava pripreme za transport pilot postrojenja za preradu jadarita iz Australije u ​​Srbiju.

Zijin obecao pustanje u rad postrojenja koje ce drasticno smanjiti zagadjenje vazduha

Zijin obećao puštanje u rad postrojenja koje će drastično smanjiti zagađenje vazduha u Boru

30 July 2021 - Kompanija je saopštila da će posle tehničke rekonstrukcije topionice biti zadovoljeni standardi Evropske nije.

Loznica prostorni plan Rio Tinto gradani protestovali

Loznica usvojila prostorni plan za Rio Tinto dok su građani protestovali

29 July 2021 - Stotine ljudi je protestovalo dok je Skupština grada Loznica usvajala prostorni plan za projekat kompanije Rio Tinto za vađenje i preradu rude litijuma

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

29 July 2021 - Regioni imaju priliku da se prijave za program razmene čiji je cilj ubrzanje pravednih lokalnih energetskih tranzicija.