Životna sredina

Vlada Crne Gore ispunila obećanje: Raskinuti ugovori o gradnji sedam MHE

Vlada Crne Gore ispunila obecanje Raskinuti ugovori o gradnji sedam MHE

Slika: Stephanie BUSANI from Pixabay

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle najave nove Vlade Crne Gore da će zabraniti gradnju malih hidroelektrana i preispitati odobrene koncesije, stiže i odluka da se raskinu prvi ugovori o koncesijama.

Vlada Crne Gore raskinula je sedam ugovora o izgradnji malih hidroelektana na Đuričkoj rijeci u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na Raštaku je, kako prenose crnogorski mediji, bila planirana izgradnja dve MHE.

Vlada sumnja da je prilikom odobravanja koncesija bilo korupcije i nepotizma, ali konkretne razloge za raskidanje ugovora nije objavila

Raskinut je, prenosi Dan online, ugovor sa kompanijom Hydra MNE, koja je u većinskom vlasništvu Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Takođe, raskinut je i ugovor sa konzorcijumom Plava hydro power, iza kojeg stoji Florin Krasnići, ali i sa konzorcijumom Bistrica clean energy, u kojem je većinski vlasnik kompanija BP hydropower, u vlasništvu Žarka Burića.

Inače, pre tri nedelje Vlada je obustavila odobravanja gradnje MHE Slatina na Slatini u opštini Kolašin, koju gradi firma BB Hidro u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore.

Premijer je na početku mandata najavio zabranu gradnje MHE i preispitivanje svih koncesija

Novi premijer Zdravko Krivokapić je početkom decembra u svom ekspozeu u Skupštini Crne Gore obećao da će se zabraniti gradnja MHE, kao i da će se preispitati svi ugovori o koncesijama jer postoje sumnje da je prilikom njihovog sklapanja bilo korupcije i nepotizma.

Vlada je zaustavila odobravanje novih MHE

Nešto kasnije Vlada je zaustavila odobravanje novih malih hidroelektrana do okončanja postupaka kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji od strane radne grupe Ministarstva kapitalnih investicija.

Ali, raskidanje koncesionih ugovora neće proći tek tako jer su investitori već podneli tužbe za naknadu štete. U Ministarstvu kapitalnih investicija kažu da se ne zna kolika će biti odšteta, kao i da je to cena stihijskog planiranja gradnje MHE u prethodnom periodu, prenosi Televizija Vijesti.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

10. februar 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

10. februar 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

10. februar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

10. februar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena