Životna sredina

Vlada Crne Gore ispunila obećanje: Raskinuti ugovori o gradnji sedam MHE

Vlada Crne Gore ispunila obecanje Raskinuti ugovori o gradnji sedam MHE

Slika: Stephanie BUSANI from Pixabay

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle najave nove Vlade Crne Gore da će zabraniti gradnju malih hidroelektrana i preispitati odobrene koncesije, stiže i odluka da se raskinu prvi ugovori o koncesijama.

Vlada Crne Gore raskinula je sedam ugovora o izgradnji malih hidroelektana na Đuričkoj rijeci u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na Raštaku je, kako prenose crnogorski mediji, bila planirana izgradnja dve MHE.

Vlada sumnja da je prilikom odobravanja koncesija bilo korupcije i nepotizma, ali konkretne razloge za raskidanje ugovora nije objavila

Raskinut je, prenosi Dan online, ugovor sa kompanijom Hydra MNE, koja je u većinskom vlasništvu Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Takođe, raskinut je i ugovor sa konzorcijumom Plava hydro power, iza kojeg stoji Florin Krasnići, ali i sa konzorcijumom Bistrica clean energy, u kojem je većinski vlasnik kompanija BP hydropower, u vlasništvu Žarka Burića.

Inače, pre tri nedelje Vlada je obustavila odobravanja gradnje MHE Slatina na Slatini u opštini Kolašin, koju gradi firma BB Hidro u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore.

Premijer je na početku mandata najavio zabranu gradnje MHE i preispitivanje svih koncesija

Novi premijer Zdravko Krivokapić je početkom decembra u svom ekspozeu u Skupštini Crne Gore obećao da će se zabraniti gradnja MHE, kao i da će se preispitati svi ugovori o koncesijama jer postoje sumnje da je prilikom njihovog sklapanja bilo korupcije i nepotizma.

Vlada je zaustavila odobravanje novih MHE

Nešto kasnije Vlada je zaustavila odobravanje novih malih hidroelektrana do okončanja postupaka kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji od strane radne grupe Ministarstva kapitalnih investicija.

Ali, raskidanje koncesionih ugovora neće proći tek tako jer su investitori već podneli tužbe za naknadu štete. U Ministarstvu kapitalnih investicija kažu da se ne zna kolika će biti odšteta, kao i da je to cena stihijskog planiranja gradnje MHE u prethodnom periodu, prenosi Televizija Vijesti.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g20-klimatski-ciljevi-samit-cop26

G20 mora izaći sa ambicioznijim ciljevima za smanjenje emisija pred klimatski samit COP26

15 октобра 2021 - G20 mora postaviti ambicioznije ciljeve za smanjenje emisija pre konferencije Ujedinjenih nacija o klimi COP26, koja počinje 31. oktobra.

Ne postoji „bezbedan nivo“ aerozagađenja

15 октобра 2021 - Autor: Srđan Kukolj, Konsultant za Balkanski region, Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) Svetska...

proizvodjaci-cementa-betona-emisije-2050

Svetska industrija cementa i betona želi da najkasnije 2050. obori neto emisije na nulu

14 октобра 2021 - Aktivnosti u okviru plana koje su predviđene za period do 2030. godine bi trebalo da smanje emisije CO2 za četvrtinu.

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.