Životna sredina

Vlada Crne Gore ispunila obećanje: Raskinuti ugovori o gradnji sedam MHE

Vlada Crne Gore ispunila obecanje Raskinuti ugovori o gradnji sedam MHE

Slika: Stephanie BUSANI from Pixabay

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle najave nove Vlade Crne Gore da će zabraniti gradnju malih hidroelektrana i preispitati odobrene koncesije, stiže i odluka da se raskinu prvi ugovori o koncesijama.

Vlada Crne Gore raskinula je sedam ugovora o izgradnji malih hidroelektana na Đuričkoj rijeci u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na Raštaku je, kako prenose crnogorski mediji, bila planirana izgradnja dve MHE.

Vlada sumnja da je prilikom odobravanja koncesija bilo korupcije i nepotizma, ali konkretne razloge za raskidanje ugovora nije objavila

Raskinut je, prenosi Dan online, ugovor sa kompanijom Hydra MNE, koja je u većinskom vlasništvu Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, brata od ujaka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Takođe, raskinut je i ugovor sa konzorcijumom Plava hydro power, iza kojeg stoji Florin Krasnići, ali i sa konzorcijumom Bistrica clean energy, u kojem je većinski vlasnik kompanija BP hydropower, u vlasništvu Žarka Burića.

Inače, pre tri nedelje Vlada je obustavila odobravanja gradnje MHE Slatina na Slatini u opštini Kolašin, koju gradi firma BB Hidro u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore.

Premijer je na početku mandata najavio zabranu gradnje MHE i preispitivanje svih koncesija

Novi premijer Zdravko Krivokapić je početkom decembra u svom ekspozeu u Skupštini Crne Gore obećao da će se zabraniti gradnja MHE, kao i da će se preispitati svi ugovori o koncesijama jer postoje sumnje da je prilikom njihovog sklapanja bilo korupcije i nepotizma.

Vlada je zaustavila odobravanje novih MHE

Nešto kasnije Vlada je zaustavila odobravanje novih malih hidroelektrana do okončanja postupaka kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji od strane radne grupe Ministarstva kapitalnih investicija.

Ali, raskidanje koncesionih ugovora neće proći tek tako jer su investitori već podneli tužbe za naknadu štete. U Ministarstvu kapitalnih investicija kažu da se ne zna kolika će biti odšteta, kao i da je to cena stihijskog planiranja gradnje MHE u prethodnom periodu, prenosi Televizija Vijesti.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Portugal projekat litijuma EU sirovine baterije

Portugal će otkazati projekat litijuma, dok se EU muči da nabavi sirovine za baterije

05 May 2021 - Veliki projekat eksploatacije litijuma u Portugalu verovatno će biti obustavljen, ali druga firma već radi u istom području. EU želi stabilno snabdevanje neškodljivo po prirodu.

crna gora nekp prestanak koriscenja uglja zdravko krivokapic

Krivokapić: Crna Gora će u NEKP-u odrediti rok za prestanak korišćenja uglja

03 May 2021 - Premijer je istakao da klimatska neutralnost do 2030. nije realna, kao i da bi momentalno gašenje TE Pljevlja izazvalo brojne probleme.

Jestiva folija od algi zamena za plasticnu foliju za pakovanje hrane

Jestiva folija od algi zamenjuje plastičnu foliju za pakovanje hrane

30 April 2021 - Nova folija je zasnovana na dobro poznatom prirodnom biopolimeru natrijum alginatu - jedinjenju koje se nalazi u ćelijama smeđih algi.

Ponovo aktuelan plan spalionice otpada Nisu

Ponovo aktuelan plan za izgradnju spalionice otpada u Nišu

29 April 2021 - Srbija pregovara s partnerima iz Kine i Evrope o izgradnji spalionice otpada u Nišu vredne sto miliona evra, vraćajući u život plan star čitavu deceniju