Životna sredina

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Slika: Skupština Crne Gore

Objavljeno

03.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je u ekspozeu da će njegova vlada sprovesti mere zaštite životne sredine koje će Crnu Goru učiniti suštinski ekološkom državom. Rekao je poslanicama i poslanicima da je zelena ekonomija prvi od sedam stubova politike nove vlasti. Nove male hidroelektrane će se zabraniti, a svi koncesioni ugovori, pogotovo oni štetni, biće revidirani, kaže kandidat za premijera.

Usmeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore, pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, jedan je od glavnih zadataka nove vlasti, izjavio je mandatar za sastav vlade Zdravko Krivokapić. U ekspozeu koji je pročitao u parlamentu, on je istakao da će pristup biti baziran na 4E: energiji, efikasnosti, ekonomiji i ekologiji. Investitori više neće moći da grade male hidroelektrane, jer će se takvi projekti trajno zabraniti deklaracijom, po rečima kandidata za premijera.

Ulaganje u životnu sredinu, smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte i prilagođavanje na klimatske promene, zajedno sa adekvatnim merama promovisanja socijalne inkluzije, treba shvatiti kao pokretač zelenog i održivog razvoja i kao investiciju, a ne izdatak, poručio je Krivokapić i dodao da samo tako Crna Gora može suštinski da postane ekološka država, kao što joj stoji u ustavu.

Pristup će biti baziran na 4E: energiji, efikasnosti, ekonomiji i ekologiji

U svom izlaganju je otkrio da je zelena ekonomija prvi od sedam stubova na kojima će njegova vlada zasnovati rad, po uzoru na Evropsku uniju. Slede digitalna transformacija, regionalna saradnja i povezanost, konkurentnost, socijalna zaštita, društvo jednakih šansi i dobro upravljanje na putu priključenja EU.

Vodotoci su jedno od najvećih prirodnih bogatstava Crne Gore

„Do sada su korist od izgradnje malih hidrocentrala imali isključivo povlašćeni pojedinci, često posredstvom korupcije i nepotizma, tako što su dobijali koncesije za izgradnju ovih objekata na našim rijekama, a sve na štetu građana koji su te troškove plaćali kroz račune za električnu energiju. Naši vodotoci, od kojih većina izvire na teritoriji Crne Gore, jedno su od najvećih prirodnih bogatstava Crne Gore i kao prirodno blago naše zemlje moraju biti očuvani“, istakao je Krivokapić.

Krivokapić: U dodeljivanju koncesija bilo je korupcije, a građani su snosili štetu kroz račune za električnu energiju

Mandatar je kazao da male hidrocentrale uzrokuju štetu po rečne ekosisteme i javne finansije, a da im je učešće u energetskom sistemu zanemarljivo. Obećao je da će vlada izmeniti Zakon o energetici te preispitati sve koncesione ugovore, a pogotovo one koji su se pokazali štetnim. Taj zakon je poslednji put promenjen u julu.

O uglju ni reči

„Plan vlade je podizanje svijesti građana o očuvanju i zaštiti životne sredine, podržavanje mjera i akcija o uklanjanju i upravljanju otpadom, rješavanje problema ekoloških crnih tačaka i zagađivača, rješavanje kabastog otpada poput automobilskih guma i kreiranje reciklažnih centara, zaštita prirodnih ekosistema, šuma, voda i velikih pašnjaka, jačanje proizvodnje i brendiranje domaćih i ekoloških proizvoda“, izjavio je Krivokapić. O pitanju uglja i budućnosti rudnika i termoelektrane Pljevlja se nije izjasnio.

Energetika, energetska efikasnost, rudarstvo i geološka istraživanja biće u domenu rada novoformiranog Ministarstva kapitalnih investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

3. decembar 2020. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

3. decembar 2020. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

3. decembar 2020. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

3. decembar 2020. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika