Životna sredina

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Slika: Skupština Crne Gore

Objavljeno

03.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je u ekspozeu da će njegova vlada sprovesti mere zaštite životne sredine koje će Crnu Goru učiniti suštinski ekološkom državom. Rekao je poslanicama i poslanicima da je zelena ekonomija prvi od sedam stubova politike nove vlasti. Nove male hidroelektrane će se zabraniti, a svi koncesioni ugovori, pogotovo oni štetni, biće revidirani, kaže kandidat za premijera.

Usmeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore, pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, jedan je od glavnih zadataka nove vlasti, izjavio je mandatar za sastav vlade Zdravko Krivokapić. U ekspozeu koji je pročitao u parlamentu, on je istakao da će pristup biti baziran na 4E: energiji, efikasnosti, ekonomiji i ekologiji. Investitori više neće moći da grade male hidroelektrane, jer će se takvi projekti trajno zabraniti deklaracijom, po rečima kandidata za premijera.

Ulaganje u životnu sredinu, smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte i prilagođavanje na klimatske promene, zajedno sa adekvatnim merama promovisanja socijalne inkluzije, treba shvatiti kao pokretač zelenog i održivog razvoja i kao investiciju, a ne izdatak, poručio je Krivokapić i dodao da samo tako Crna Gora može suštinski da postane ekološka država, kao što joj stoji u ustavu.

Pristup će biti baziran na 4E: energiji, efikasnosti, ekonomiji i ekologiji

U svom izlaganju je otkrio da je zelena ekonomija prvi od sedam stubova na kojima će njegova vlada zasnovati rad, po uzoru na Evropsku uniju. Slede digitalna transformacija, regionalna saradnja i povezanost, konkurentnost, socijalna zaštita, društvo jednakih šansi i dobro upravljanje na putu priključenja EU.

Vodotoci su jedno od najvećih prirodnih bogatstava Crne Gore

“Do sada su korist od izgradnje malih hidrocentrala imali isključivo povlašćeni pojedinci, često posredstvom korupcije i nepotizma, tako što su dobijali koncesije za izgradnju ovih objekata na našim rijekama, a sve na štetu građana koji su te troškove plaćali kroz račune za električnu energiju. Naši vodotoci, od kojih većina izvire na teritoriji Crne Gore, jedno su od najvećih prirodnih bogatstava Crne Gore i kao prirodno blago naše zemlje moraju biti očuvani”, istakao je Krivokapić.

Krivokapić: U dodeljivanju koncesija bilo je korupcije, a građani su snosili štetu kroz račune za električnu energiju

Mandatar je kazao da male hidrocentrale uzrokuju štetu po rečne ekosisteme i javne finansije, a da im je učešće u energetskom sistemu zanemarljivo. Obećao je da će vlada izmeniti Zakon o energetici te preispitati sve koncesione ugovore, a pogotovo one koji su se pokazali štetnim. Taj zakon je poslednji put promenjen u julu.

O uglju ni reči

“Plan vlade je podizanje svijesti građana o očuvanju i zaštiti životne sredine, podržavanje mjera i akcija o uklanjanju i upravljanju otpadom, rješavanje problema ekoloških crnih tačaka i zagađivača, rješavanje kabastog otpada poput automobilskih guma i kreiranje reciklažnih centara, zaštita prirodnih ekosistema, šuma, voda i velikih pašnjaka, jačanje proizvodnje i brendiranje domaćih i ekoloških proizvoda”, izjavio je Krivokapić. O pitanju uglja i budućnosti rudnika i termoelektrane Pljevlja se nije izjasnio.

Energetika, energetska efikasnost, rudarstvo i geološka istraživanja biće u domenu rada novoformiranog Ministarstva kapitalnih investicija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda Koliko ceniš vodu

Svetski dan voda: Koliko ceniš vodu?

20 March 2021 - Ujedinjene nacije obeležavaju Svetski dan voda 2021. uz globalnu javnu raspravu o tome kako ljudi vrednuju vodu i sve vrste njene upotrebe

Otpad Drinu pritoke Srbiji BiH Crnoj Gori

Otpad prekrio Drinu i pritoke u Srbiji, BiH, Crnoj Gori

04 January 2021 - Plutajući otpad na Drini i njenim pritokama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori uništava životnu sredinu i gomila se na branama hidroelektrana

Subotica vodovodni sistem i otpadne vode

Subotica obnovila vodovodni sistem i prerađuje otpadne vode

18 December 2020 - Kanalizacija za Suboticu i okolinu je proširena u projektu od 27 miliona evra, uključujući novu fabriku vode i proizvodnju energije iz mulja

finansijska trzista SAD prvi fjucersi na vodu svetu

Berze u SAD dozvolile špekulacije na cene vode putem fjučersa

10 December 2020 - Na američke berze su uvedeni prvi fjučersi na vodu na svetu, a mogući skokovi cena bi se lako prelili na troškove za obične ljude širom planete