Životna sredina

Aktivisti zahtevaju da UNESCO reaguje na ‘ekocid’ zamućene reke Tare

Aktivisti zahtevaju UNESCO ekocid zamucene Tare

Slika: KOR

Objavljeno

03.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Organizacije za zaštitu životne sredine u Crnoj Gori obavestile su UNESCO o uništavanju živog sveta reke Tare, svrstane u svetsku baštinu, i navele da u njoj završava građevinski materijal od radova na malim hidroelektranama i auto-putu.

Većina toka Tare kroz Crnu Goru zamućena je hiljadama tona šljunka, zemlje i otpada koji su u julu u nju ubačeni dok izvođači grade male hidroelektrane i auto-put, saopštila je Koalicija za održivi razvoj i istakla da je to prijavila UNESCO-u. Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu drži kanjon te reke od 78 kilometara na listi svetske baštine.

Navedena mreža organizacija optužila je vladu za ignorisanje „neviđenog ekocida“ i upozorila na pomor ribe i ostalog živog sveta. KOR je naveo da će obavestiti i Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori.

Bahato kršenje propisa

Aktivisti i aktivistkinje iz Green Homea su naglasili da Tara zaštićena na šest nivoa i ukazali na njen značaj za prirodna staništa.

„Bahato kršenje zakonskih propisa na Tari je prevršilo svaku mjeru i rijeka odumire. Svako ko je doprinijeo ovakvoj situaciji mora odgovarati, zbog čega apelujemo na obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta,“ saopšteno je.

Mladica je jedna od najugroženijih vrsta nakon godina ispuštanja različitog materijala u reku i zatrpavanja najvrednijih staništa, a korito je tako postalo pliće, navodi Green Home.

Rigorozni plan očuvanja ove ribe se ne sprovodi kao ni poslednje preporuke UNESCO-a za mere zaštite životne sredine od negativnih uticaja prouzrokovanih gradnjom auto-puta, saopštila je organizacija i otkrila da će pokrenuti postupak za otvaranje slučaja kod Stalnog komiteta Bernske konvencije u Savetu Evrope.

Inspekcija na potezu

Ekološki pokret Ozon pozvao je inspekciju da utvrdi šta se dešava i da reaguje. Tara se na granici s Bosnom i Hercegovinom sastaje s Pivom i one formiraju Drinu.

Aktivisti da UNESCO na ekocid reke Tare
Slika: Tarina tirkizna boja prešla je u smeđu (KOR)

Ministarstvo održivog razvoja i turizma saopštilo je da je naložilo inspekciji da utvrdi činjenice.

UNESCO je pre godinu dana već izrazio zabrinutost, a Evropska komisija je preporučila Crnoj Gori da pooštri kontrolu uticaja izgradnje auto-puta na Taru. Izvođač je CRBC iz Kine.

Nevladine organizacije su pre poslednjeg incidenta podnele više prijava

Inače tirkizna reka postala je zamućena ili bela, kažu borci za zaštitu okoline i podsećaju da je i pre ovog zagađenja podneto nekoliko prijava. KOR tvrdi da će uništavanje prirode onemogućiti zatvaranje poglavlja 27 u pregovorima o ulasku u EU.

Lokalni mediji su preneli da je grupa turista koja je krenula na rafting tražila povraćaj novca kad je videla zamućenje. U toku su radovi na malim hidroelektranama uzvodno od Tarine pritoke Drcke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

3. avgust 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

3. avgust 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

3. avgust 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

3. avgust 2020. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena