OIE

Evropska komisija: Crna Gora da ubrza primenu propisa o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama

evropska-komisija-izvestaj-crna-gora

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je ostvarila određeni napredak u usklađivanju zakonodavstva sa Evropskom unijom u oblasti energetike, posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije (OIE), navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku u harmonizaciji sa pravnim tekovinama EU, dok se istovremeno poziva na prelazak sa fid-in tarifa na mehanizme podrške OIE zasnovane na tržišnim principima.

Usvojeni zakoni za dodatno usaglašavanje sa Direktivom EU o OIE

Tokom perioda koji je predmet izveštaja usvojeni su neki prateći zakoni kojima se postiže dodatno usaglašavanje sa direktivom EU o OIE, uglavnom po pitanju obaveznog udela biogoriva u sektoru transporta i kriterijumima održivosti za biogoriva i biotečnosti, navodi Evropska komisija.

Tokom 2018. godine usvojeni su i propisi o izdavanju, prenošenju i prestanku važenja garancija porekla električne energije proizvedene iz OIE i visokoefikasne kogeneracije, kao i o podsticajnoj naknadi za proizvodnju energije.

Komisija takođe konstatuje da Crna Gora, čiji je cilj da dostigne udeo OIE u finalnoj potrošnja energije od 33% do 2020. godine, uspela da ostvari rezultat od 40% u 2017. godini uglavnom zbog revidiranja podataka o potrošnji biomase.

Fond za energetsku efikasnost još nije osnovan

U izveštaju se navodi da Crna Gora nije usvojila izmene Zakona o efikasnom korišćenju energije kojima bi se obezbedilo dalje usklađivanje sa Direktivom EU o energetskoj efikasnosti, niti je osnovala fond za energetsku efikasnost.

Komisija takođe upozorava da bi planirane izmene statusa Direktorata za energetsku efikasnost, kojima bi se  transformisao u sektor u okviru Direktorata za energetiku, mogle umanjiti kapacitete za efikasno delovanje u oblasti energetske efikasnosti.

Osnovati dan-unapred tržište i povezati se sa susednim tržištima

Crna Gora se takođe poziva da osnuje ili da se pridruži funkcionalnom dan-unapred tržištu električne energije i da se poveže sa susednim tržištima, uključujući i Italiju.

Nivo spremnosti Crne Gore za članstvo u EU u oblasti energetike uopšte je ocenjen kao dobar.

Ubrzati primenu propisa EU za životnu sredinu i klimatske promene

Napredak Crne Gore u usklađivanju zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena ostaje ograničen, a potrebni su i značajni napori na polju primene zakona, navodi Evropska komisija.

Konkretno, Crna Gora bi trebalo da ubrza primenu nacionalne strategije, koja je usvojena u junu 2018. godine, posebno u oblasti otpada, vode i zaštite prirode, navodi se u izveštaju, u kojem se takođe konstatuje da primena strategije kasni zbog nedostatka administrativnih kapaciteta i finansijskih sredstava.

Crna Gora bi trebalo da preduzme i hitne mere u cilju očuvanja i unapređenja ekološke vrednosti zaštićenih zona i potencijalnih lokacija Natura 2000, kao što su Ulcinjska solana, Skadarsko jezero, reka Tara i drugi rečni tokovi, kao i da izradi nacionalni energetski i klimatski plan u skladu sa preporukama Energetske zajednice, stoji u izveštaju.

Usvajanje zakona o trgovini emisijama i dalje na čekanju

Nivo usklađenosti u oblasti klimatskih promena ostaje ograničen. Crna Gora ima strategiju u vezi sa klimatskim promenama, ali potrebno je da učini više kako bi se obezbedila usklađenost sa Okvirom klimatske i energetske politike EU do 2030.

Takođe, još se čeka na usvajanje zakona o klimatskim promenama koji bi između ostalog sadržao elemente Sistema za trgovanje emisijama EU, navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

najcitaniji tekstovi 2021 balkan green energy news

Najčitaniji tekstovi na portalu Balkan Green Energy News u 2021.

31 децембра 2021 - Čitaoce portala Balkan Green Energy News su 2021. godine najviše zanimali energetska efikasnost, prozjumeri i litijum

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

14 децембра 2021 - Srbija je u pregovorima o pristupanju EU otvorila klaster 4 – zelenu agendu i održivu povezanost, koji se sastoji od četiri poglavlja