OIE

Evropska komisija: Crna Gora da ubrza primenu propisa o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama

evropska-komisija-izvestaj-crna-gora

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je ostvarila određeni napredak u usklađivanju zakonodavstva sa Evropskom unijom u oblasti energetike, posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije (OIE), navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku u harmonizaciji sa pravnim tekovinama EU, dok se istovremeno poziva na prelazak sa fid-in tarifa na mehanizme podrške OIE zasnovane na tržišnim principima.

Usvojeni zakoni za dodatno usaglašavanje sa Direktivom EU o OIE

Tokom perioda koji je predmet izveštaja usvojeni su neki prateći zakoni kojima se postiže dodatno usaglašavanje sa direktivom EU o OIE, uglavnom po pitanju obaveznog udela biogoriva u sektoru transporta i kriterijumima održivosti za biogoriva i biotečnosti, navodi Evropska komisija.

Tokom 2018. godine usvojeni su i propisi o izdavanju, prenošenju i prestanku važenja garancija porekla električne energije proizvedene iz OIE i visokoefikasne kogeneracije, kao i o podsticajnoj naknadi za proizvodnju energije.

Komisija takođe konstatuje da Crna Gora, čiji je cilj da dostigne udeo OIE u finalnoj potrošnja energije od 33% do 2020. godine, uspela da ostvari rezultat od 40% u 2017. godini uglavnom zbog revidiranja podataka o potrošnji biomase.

Fond za energetsku efikasnost još nije osnovan

U izveštaju se navodi da Crna Gora nije usvojila izmene Zakona o efikasnom korišćenju energije kojima bi se obezbedilo dalje usklađivanje sa Direktivom EU o energetskoj efikasnosti, niti je osnovala fond za energetsku efikasnost.

Komisija takođe upozorava da bi planirane izmene statusa Direktorata za energetsku efikasnost, kojima bi se  transformisao u sektor u okviru Direktorata za energetiku, mogle umanjiti kapacitete za efikasno delovanje u oblasti energetske efikasnosti.

Osnovati dan-unapred tržište i povezati se sa susednim tržištima

Crna Gora se takođe poziva da osnuje ili da se pridruži funkcionalnom dan-unapred tržištu električne energije i da se poveže sa susednim tržištima, uključujući i Italiju.

Nivo spremnosti Crne Gore za članstvo u EU u oblasti energetike uopšte je ocenjen kao dobar.

Ubrzati primenu propisa EU za životnu sredinu i klimatske promene

Napredak Crne Gore u usklađivanju zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena ostaje ograničen, a potrebni su i značajni napori na polju primene zakona, navodi Evropska komisija.

Konkretno, Crna Gora bi trebalo da ubrza primenu nacionalne strategije, koja je usvojena u junu 2018. godine, posebno u oblasti otpada, vode i zaštite prirode, navodi se u izveštaju, u kojem se takođe konstatuje da primena strategije kasni zbog nedostatka administrativnih kapaciteta i finansijskih sredstava.

Crna Gora bi trebalo da preduzme i hitne mere u cilju očuvanja i unapređenja ekološke vrednosti zaštićenih zona i potencijalnih lokacija Natura 2000, kao što su Ulcinjska solana, Skadarsko jezero, reka Tara i drugi rečni tokovi, kao i da izradi nacionalni energetski i klimatski plan u skladu sa preporukama Energetske zajednice, stoji u izveštaju.

Usvajanje zakona o trgovini emisijama i dalje na čekanju

Nivo usklađenosti u oblasti klimatskih promena ostaje ograničen. Crna Gora ima strategiju u vezi sa klimatskim promenama, ali potrebno je da učini više kako bi se obezbedila usklađenost sa Okvirom klimatske i energetske politike EU do 2030.

Takođe, još se čeka na usvajanje zakona o klimatskim promenama koji bi između ostalog sadržao elemente Sistema za trgovanje emisijama EU, navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

14. jun 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

14. jun 2019. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

14. jun 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

14. jun 2019. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje