Električna energija

Vlada Crne Gore olakšava građanima da postanu prozjumeri

dragica-sekulic-prozjumeri-zakon-vlada-crne-gore

Slika: Sednica Vlade Crne Gore (Flickr)

Objavljeno

15.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, kojim  se olakšava investiranje u instalacije za proizvodnu električne energije za sopstvene potrebe odnosno olakšava da građani postanu prozjumeri.

Kako je izjavila Dragica Sekulić, ministarka ekonomije, Predlog je pripremljen nakon održane javne rasprave i u komunikaciji sa energetskim subjektima i ostalim zainteresovanim stranama.

Sada svako domaćinstvo može da na vrlo isplativ način postavi solarne panele na svom krovu

Sekulić je rekla da je u prethodnom periodu uočeno da je naročito potrebno unaprediti zakonska rešenja koja se odnose na postupak priključenja objekta korisnika na prenosni ili distributivni sistem električne energije, proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, kao i trgovinu električnom energijom na organizovanom tržištu.

Ministarstvo ekonomije je u budžetu za ovu godinu predvidelo subvencije za kreditiranje postavljanja solarnih panela

Ministarka je navela da su novim propisom postavljene osnove da svi potrošači mogu da na komercijalno i vrlo isplativ način investiraju u instalacije za proizvodnju električne energije za svoje potrebe.

Sada svako domaćinstvo može na sopstvenom krovu da postavi fotonaponski sistem, koji će služiti za njihove potrebe, a viškove da vraćaju u mrežu, dodala je ona.

Ministarstvo ekonomije je u budžetu za ovu godinu predvidelo subvencije za kreditiranje ovih projekata, pa će svim građanima koji to žele biti omogućeno da kroz beskamatne kredite kod komercijalnih banaka obezbede sebi potrebne količine energije iz sopstvenog izvora.

Kod priključenja objekta korisnika na prenosni ili distributivni sistem električne energije skraćen je broj koraka za korisnika sa sedam na tri.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. jun 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

15. jun 2020. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

15. jun 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

15. jun 2020. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana