OIE

Crna Gora menja Zakon o energetici da stimuliše OIE, uredi berzu struje

Crna Gora menja Zakon o energetici

Foto: Alcangel144, Pixabay

Objavljeno

12.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Otvoren je poziv za predloge i sugestije za ukidanje prepreka za priključenje objekata, poboljšanje uslova za prozjumere i omogućavanje trgovanja električnom energijom. Crna Gora je Zakon o energetici poslednji put promenila 2017. godine.

Ministarstvo ekonomije u Podgorici prima primedbe, predloge i sugestije na nacrt izmena krovnog propisa za energetiku do 26. marta. Crna Gora je objavila poziv na javnu raspravu za novi Zakon o energetici. Vlada za njega između ostalog kaže da treba da pojednostavi postupak priključenja objekata na struju, precizira okvir za berzansko trgovanje električnom energijom na domaćem tržištu i podstakne proizvodnju za sopstvene potrebe, odnosno prozjumere.

Ova poslednja stavka odnosi se na korisnike koji takođe isporučuju struju u mrežu i to iz obnovljivih izvora ili u visokoefikasnoj kogeneraciji, ukoliko im instalisana snaga postrojenja ne premašuje priključnu snagu. U nacrtu je dodata mogućnost obaveznog otkupa po tržišnim uslovima.

Nagoveštena je mogućnost obaveznog otkupa struje po tržišnim uslovima od prozjumera – korisnika koji takođe proizvode električnu energiju i to iz obnovljivih izvora ili u visokoefikasnoj kogeneraciji

Ministarstvo je saopštilo da usklađuje ciljeve sa Energetskom politikom Crne Gore do 2030. godine i drugim planskim i strateškim dokumentima. Zakonski okvir za delatnost toplotne energije upotpuniće se propisivanjem obaveze lokalne uprave da izdaje dozvole, a dopuniće se i oblast aktivnosti vezanih za gas, stoji u obrazloženju.

Crna Gora je navela da su u Izveštaju Svetske banke o poslovanju – Doing Business istaknute barijere u priključenju objekata na mrežu i da Zakon o energetici treba da olakša pomenuti postupak. Po novoj koncepciji, plaćala bi se jedinstvena naknada zavisna od priključne snage. Osim toga, država je izrazila spremnost da ukine prepreke za priključenje kada investitor gradi potrebnu infrastrukturu.

Lokalne samouprave biće obavezne da ispune ciljeve iz strateških državnih dokumenata o energetici, a energetski subjekti da povećaju udeo obnovljivih izvora u proizvodnji

Postupak izdavanja, prenošenja, iskorišćenja, povlačenja i razmene garancija porekla električne energije uskladiće se s evropskim pravilima, saopšteno je. Lokalne samouprave će morati da usklade mere, snabdevanje energijom i njenu proizvodnju sa zvaničnim nacionalnim planovima, stoji u predloženim izmenama.

Energetske subjekte u Crnoj Gori očekuje obaveza da povećaju udeo energije proizvedene iz obnovljivih izvora i to dokažu garancijama porekla. Poslednje izmene su unesene 2017. godine. Za sprovođenje nisu potrebna dodatna sredstva, kažu u vladi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

12. mart 2020. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto

ugalj gasenje termoelektrane napustanje uglja

Ko se u Jugoistočnoj Evropi obavezao da napusti ugalj, a ko i dalje ćuti

12. mart 2020. - Srbija i Bosna i Hercegovina su jedine dve zemlje koje nisu prihvatile nikakvu vrstu obaveze...

prozjumeri obracun pdv ministarstvo

Dobre vesti za prozjumere: EPS će primenjivati povoljniji obračun na računima

12. mart 2020. - Povoljniji obračun trebalo bi da umanji nezadovoljstvo svih onih koji u solarnim panelima proizvode struju za sopstvenu potrošnju

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

12. mart 2020. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu