OIE

Crna Gora menja Zakon o energetici da stimuliše OIE, uredi berzu struje

Crna Gora menja Zakon o energetici

Foto: Alcangel144, Pixabay

Objavljeno

12.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Otvoren je poziv za predloge i sugestije za ukidanje prepreka za priključenje objekata, poboljšanje uslova za prozjumere i omogućavanje trgovanja električnom energijom. Crna Gora je Zakon o energetici poslednji put promenila 2017. godine.

Ministarstvo ekonomije u Podgorici prima primedbe, predloge i sugestije na nacrt izmena krovnog propisa za energetiku do 26. marta. Crna Gora je objavila poziv na javnu raspravu za novi Zakon o energetici. Vlada za njega između ostalog kaže da treba da pojednostavi postupak priključenja objekata na struju, precizira okvir za berzansko trgovanje električnom energijom na domaćem tržištu i podstakne proizvodnju za sopstvene potrebe, odnosno prozjumere.

Ova poslednja stavka odnosi se na korisnike koji takođe isporučuju struju u mrežu i to iz obnovljivih izvora ili u visokoefikasnoj kogeneraciji, ukoliko im instalisana snaga postrojenja ne premašuje priključnu snagu. U nacrtu je dodata mogućnost obaveznog otkupa po tržišnim uslovima.

Nagoveštena je mogućnost obaveznog otkupa struje po tržišnim uslovima od prozjumera – korisnika koji takođe proizvode električnu energiju i to iz obnovljivih izvora ili u visokoefikasnoj kogeneraciji

Ministarstvo je saopštilo da usklađuje ciljeve sa Energetskom politikom Crne Gore do 2030. godine i drugim planskim i strateškim dokumentima. Zakonski okvir za delatnost toplotne energije upotpuniće se propisivanjem obaveze lokalne uprave da izdaje dozvole, a dopuniće se i oblast aktivnosti vezanih za gas, stoji u obrazloženju.

Crna Gora je navela da su u Izveštaju Svetske banke o poslovanju – Doing Business istaknute barijere u priključenju objekata na mrežu i da Zakon o energetici treba da olakša pomenuti postupak. Po novoj koncepciji, plaćala bi se jedinstvena naknada zavisna od priključne snage. Osim toga, država je izrazila spremnost da ukine prepreke za priključenje kada investitor gradi potrebnu infrastrukturu.

Lokalne samouprave biće obavezne da ispune ciljeve iz strateških državnih dokumenata o energetici, a energetski subjekti da povećaju udeo obnovljivih izvora u proizvodnji

Postupak izdavanja, prenošenja, iskorišćenja, povlačenja i razmene garancija porekla električne energije uskladiće se s evropskim pravilima, saopšteno je. Lokalne samouprave će morati da usklade mere, snabdevanje energijom i njenu proizvodnju sa zvaničnim nacionalnim planovima, stoji u predloženim izmenama.

Energetske subjekte u Crnoj Gori očekuje obaveza da povećaju udeo energije proizvedene iz obnovljivih izvora i to dokažu garancijama porekla. Poslednje izmene su unesene 2017. godine. Za sprovođenje nisu potrebna dodatna sredstva, kažu u vladi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

12. mart 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. mart 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

12. mart 2020. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

12. mart 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra