Električna energija

Crna Gora dobila berzu struje, još jedan korak ka integraciji tržišta u regionu

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisali su juče ugovor o osnivanju berze električne energije i njen statut.

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić rekla je da su osnivanjem berze električne energije stvoreni uslovi za bolje i konkurentnije tržište električne energije u Crnoj Gori. Ona je rekla da to znači da će kompanije imati jednake uslove za trgovinu električnom energijom, a da će otvaranje tržišta doneti koristi građanima, poput mogućnosti jeftinije električne energije.

Izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović kazao je da potpisivanje osnivačkog ugovora berze električne energije u Crnoj Gori predstavlja važan korak u formiranju regionalnog tržišta električne energije.

Jedan od ciljeva berze je saradnja sa energetskim kompanijama iz regiona, rekao je izvršni direktor EPCG Tonino Maljo, dok je njegov kolega u COTEE Milan Radović kazao je da su se osnivanjem berze stekli uslovi za energetsko delovanje i van granica Crne Gore.

„Imamo preko 50 trgovaca električnom energijom u Crnoj Gori, a formiranjem berze taj broj će se i proširiti“, rekao je Radović.

Vlada Crne Gore je početkom novembra 2016. usvojila plan da se u 2017. godine uspostavi berza električne energije čiji osnivači će biti COTEE, CGES i EPCG.

Odluka Vlade Crne Gore predviđa da dvotrećinski udeo u novoj firmi imaju COTEE i CGES uz minimalni osnivački ulog od 100 hiljada evra, od kojih bi COTEE uložio 50 hiljada evra. Učešće u trećini osnivačkog uloga, osim kompaniji EPCG, može biti ponuđeno i drugim energetskim subjektima u zemlji.

Na samitu Zapadnog Balkana u Beču, održanom u avgustu 2016, odlučeno je da zemlje Zapadnog Balkana uspostave regionalno energetsko tržište kroz uspostavljanje nacionalnih energetskih berzi, a koje će se na kraju integrisati u jedinstveno evropsko tržište.

Berzu električne energije do sada su u širem regionu osnovale Srbija, Hrvatska i Slovenija, a njeno osnivanje je najavila i Bosna i Hercegovina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste