Električna energija

Crna Gora dobila berzu struje, još jedan korak ka integraciji tržišta u regionu

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisali su juče ugovor o osnivanju berze električne energije i njen statut.

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić rekla je da su osnivanjem berze električne energije stvoreni uslovi za bolje i konkurentnije tržište električne energije u Crnoj Gori. Ona je rekla da to znači da će kompanije imati jednake uslove za trgovinu električnom energijom, a da će otvaranje tržišta doneti koristi građanima, poput mogućnosti jeftinije električne energije.

Izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović kazao je da potpisivanje osnivačkog ugovora berze električne energije u Crnoj Gori predstavlja važan korak u formiranju regionalnog tržišta električne energije.

Jedan od ciljeva berze je saradnja sa energetskim kompanijama iz regiona, rekao je izvršni direktor EPCG Tonino Maljo, dok je njegov kolega u COTEE Milan Radović kazao je da su se osnivanjem berze stekli uslovi za energetsko delovanje i van granica Crne Gore.

“Imamo preko 50 trgovaca električnom energijom u Crnoj Gori, a formiranjem berze taj broj će se i proširiti”, rekao je Radović.

Vlada Crne Gore je početkom novembra 2016. usvojila plan da se u 2017. godine uspostavi berza električne energije čiji osnivači će biti COTEE, CGES i EPCG.

Odluka Vlade Crne Gore predviđa da dvotrećinski udeo u novoj firmi imaju COTEE i CGES uz minimalni osnivački ulog od 100 hiljada evra, od kojih bi COTEE uložio 50 hiljada evra. Učešće u trećini osnivačkog uloga, osim kompaniji EPCG, može biti ponuđeno i drugim energetskim subjektima u zemlji.

Na samitu Zapadnog Balkana u Beču, održanom u avgustu 2016, odlučeno je da zemlje Zapadnog Balkana uspostave regionalno energetsko tržište kroz uspostavljanje nacionalnih energetskih berzi, a koje će se na kraju integrisati u jedinstveno evropsko tržište.

Berzu električne energije do sada su u širem regionu osnovale Srbija, Hrvatska i Slovenija, a njeno osnivanje je najavila i Bosna i Hercegovina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.

Grcka otpisala cetiri bloka termoelektrana ugalj

Grčka zvanično otpisala četiri bloka termoelektrana na ugalj

09 April 2021 - Izgleda da će Grčka odbaciti ugalj pre nego što je planirano – jedini preostali projekat termoelektrane verovatno će preći na gas pre kraja 2025. godine

severna makedonija grcka memorandum lng terminal gas elektrana

Severna Makedonija dogovara isporuke gasa i električne energije kako bi prestala da koristi ugalj

07 April 2021 - Firme iz Severne Makedonije i Grčke potpisale su memorandume o snabdevanja prirodnim gasom i električnom energijom.

ERS trazi kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

ERS traži kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

05 April 2021 - Elektroprivreda Republike Srpske objavila je tender za obezbeđivanje kredita od 118,7 miliona evra.