Električna energija

Crna Gora dobila berzu struje, još jedan korak ka integraciji tržišta u regionu

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisali su juče ugovor o osnivanju berze električne energije i njen statut.

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić rekla je da su osnivanjem berze električne energije stvoreni uslovi za bolje i konkurentnije tržište električne energije u Crnoj Gori. Ona je rekla da to znači da će kompanije imati jednake uslove za trgovinu električnom energijom, a da će otvaranje tržišta doneti koristi građanima, poput mogućnosti jeftinije električne energije.

Izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović kazao je da potpisivanje osnivačkog ugovora berze električne energije u Crnoj Gori predstavlja važan korak u formiranju regionalnog tržišta električne energije.

Jedan od ciljeva berze je saradnja sa energetskim kompanijama iz regiona, rekao je izvršni direktor EPCG Tonino Maljo, dok je njegov kolega u COTEE Milan Radović kazao je da su se osnivanjem berze stekli uslovi za energetsko delovanje i van granica Crne Gore.

„Imamo preko 50 trgovaca električnom energijom u Crnoj Gori, a formiranjem berze taj broj će se i proširiti“, rekao je Radović.

Vlada Crne Gore je početkom novembra 2016. usvojila plan da se u 2017. godine uspostavi berza električne energije čiji osnivači će biti COTEE, CGES i EPCG.

Odluka Vlade Crne Gore predviđa da dvotrećinski udeo u novoj firmi imaju COTEE i CGES uz minimalni osnivački ulog od 100 hiljada evra, od kojih bi COTEE uložio 50 hiljada evra. Učešće u trećini osnivačkog uloga, osim kompaniji EPCG, može biti ponuđeno i drugim energetskim subjektima u zemlji.

Na samitu Zapadnog Balkana u Beču, održanom u avgustu 2016, odlučeno je da zemlje Zapadnog Balkana uspostave regionalno energetsko tržište kroz uspostavljanje nacionalnih energetskih berzi, a koje će se na kraju integrisati u jedinstveno evropsko tržište.

Berzu električne energije do sada su u širem regionu osnovale Srbija, Hrvatska i Slovenija, a njeno osnivanje je najavila i Bosna i Hercegovina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom

Bugarska mogucnosti 2040 prekine upotrebu uglja

Bugarska razmatra mogućnosti da najkasnije 2040. prekine upotrebu uglja

12 октобра 2021 - Nakon predstojećih izbora, Narodno sobranje Bugarske će odlučivati između tri roka za obustavljanje korišćenja uglja: 2035, 2038. i 2040. godine

nuklearna-elektrana-dozvola-krsko

Podneta tužba zbog energetske dozvole za drugi blok nuklearke Krško

12 октобра 2021 - Pored energetske dozvole, ove tri NVO tvrde i da je klimatska strategija Slovenije delom protivzakonita i neustavna.