Električna energija

BiH bi uskoro mogla da dobije berzu struje

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina bi uskoro mogla da dobije berzu električne energije što je preduslov za razvoj funkcionalnog  tržišta električne energije u toj zemlji i bitan korak ka povezivanju sa susednim tržištima, najavio je Nezavisni operator sistema (NOS) BiH.

U planu je da se osnuje projektna kompanija čiji bi zadatak bio da uspostavi berzu električne energije u toj zemlji, čije bi sedište bilo u Mostaru.

Planirano je i da projektna kompanija uspostavi saradnju sa susednim tržištima električne energije, kao i strateška partnerstva s berzama u Evropi i berzama koje budu zainteresovane za učešće u budućoj berzi BiH.

Direktor NOS BiH Josip Dolić smatra da inicijativa za osnivanje berze ima budućnost i da se može, ako ima volje, završiti brzo i kvalitetno.

Na budućoj berzi bi, zavisno od regulitive, mogli da trguju ili samo kompanije registrovane u BiH, odnosno one koje poseduju licence Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK), ili i strane kompanije koje imaju licencu nekog drugog regulatora. Za strane kompanije problem bi mogao biti sistem PDV-a u BiH i priznavanje licenci, ali Dolić smatra da je to moguće rešiti.

U Elektroprivredi Republike Srpske nisu uvereni da bi berza u BiH bila likvidna, s obzirom da postoje berze u Srbiji i Hrvatskoj, kao i referentna u Mađarskoj.  Kako je u aprilu rekao Maksim Skoko, izvršni direktor Elektroprivrede RS, ta kompanije svoje viškove električne energije na dnevnom nivou plasira preko beogradske berze SEEPEX. On je ocenio da je to najtransparentniji i najkvalitetniji način plasmana dnevnih viškova.

Uspostavljanje berze na kojoj se trguje energijom preduslov je za stvaranje funkcionalnog, otvorenog  tržišta strujom, u čemu je BiH kasnila nailazeći na kritike Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

Berze struje se osnivaju kako bi se uspostavio transparentan i pouzdan mehanizam za formiranje veleprodajne tržišne cene putem poklapanja ponude i potražnje po pravičnoj i transparentnoj ceni, uz sigurnost da će sve transakcije zaključene na toj berzi biti realizovane i plaćene.

U  BiH tržište električnom energijom se sada zasniva na bileteralnim transakcijama između licenciranih kompanija za proizvodnju, snabdevanje i trgovinu električnom energijom. Kompanije međusobno sklapaju ugovore, a sistem tendera sa tri ponuđača se uglavnom primjenjuje tokom dnevnih aktivnosti ili dan pre za sledeći dan.

Uspostavljanje berze deo je obaveza BiH koje proističu iz članstva u Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope i evropskih integracija te zemlje. Ona je ujedno u skladu sa inicijativom za veće regionalno  povezivanje i saradnju šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6), koje uključuje i stvaranje regionalnog tržišta strujom.

U regionu od februara 2016. deluje Berza električne energije u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, SEEPEX. Ta berza je rezultat zajedničkog ulaganja srpskog operatora prenosnog sistema EMS-a i Evropske berze električne energije EPEX SPOT. Ideja je da se sve ostale zemlje potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici priključe tom projektu.

Crna Gora takodje planira da formira berzu eletkrične energije. Istovremeno, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je u procesu prijema na SEEPEX, što se očekuje tokom leta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. maj 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

5. maj 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

5. maj 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

5. maj 2017. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane