Električna energija

CROPEX se pridružio inicijativi za integraciju tržišta električne energije Zapadnog Balkana

prigusnice

Foto: Pixabay

Objavljeno

02.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska berza električne energije (CROPEX) potpisala je Memorandum o razumevanju o razvoju regionalnog tržišta električne energije šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6).

Potpisivanjem memoranduma, CROPEX je izrazio spremnost da učestvuje u projektu integracije tržišta električne energije. Hrvatska berza električne energije će se pridružiti Upravnom odboru za integraciju tržišta, čiji je zadatak da bavi merama i koracima potrebnim za uspostavljanje i funkcionisanje tržišta u zemljama potpisnicama i između njih.

Hrvatska je druga članica Evropske unije (EU), posle Italije, koja se pridružila inicijativi za integraciju tržišta električne energije Zapadnog Balkana. Cilj ove inicijative je da se do jula 2018. godine uspostavi spajanje nacionalnih organizovanih tržišta sa najmanje jednim susednom zemljom od šest zemalja Zapadnog Balkana ili sa zemljom članicom EU.

„Oduševljen sam što je CROPEX, kao berza električne energije sa značajnim iskustvom iz susedne zemlje, doneo odluku da zvanično postane deo ovog procesa. Memorandum o razumevanju još jednom je pokazao da je platforma izbora kada je u pitanju saradnja šest zemalja Zapadnog Balkana i zainteresovanih strana u EU. Integrisano panevropsko tržište može da funkcioniše samo ako se ovih šest zemalja integriše u unutrašnje tržište električne energije EU,“ rekao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač dodajući da potpisivanje memoranduma predstavlja prvi korak ka budućem spajanju tržišta Hrvatske i država potpisnica.

Silvio Brkić, direktor CROPEX-a, rekao je da potpisivanje memoranduma predstavlja potvrdu njihove kontinuirane podrške aktivnostima Sekretarijata Energetske zajednice, kao i zemalja potpisnica i zainteresovanih strana u njihovom zajedničkom naporu da uspostave tržišta električne energije na regionalnom i prekograničnom nivou.

„Srećan sam i ponosan što se CROPEX kao prva berza električne energije iz EU pridružila šest zemalja Zapadnog Balkana. Mi u CROPEX-u se radujemo što ćemo doprineti svojom stručnošću i iskustvom radu upravljačkih tela i radnih grupa sa ciljem da do jula 2018. godine uspešno relizujemo bar jedan zajednički projekat  sa našim partnerima iz susednih zemalja,“ rekao je Brkić.

Memorandum o razumevanju je prvobitno u aprilu 2016. godine potpisalo šest zemalja Zapadnog Balkana koje su članice Energetske zajednice. Ministarstva, operatori prenosnih sistema, nacionalni regulatorni organi i berze električne energije u zemljama članicama EU takođe su pozvani su da učestvuju u ovom procesu.

Regulator tržišta električne energije u Italiji uključio se u proces u septembru 2016. godine. Italijanska berza električne energije i operator prenosnog sistema takođe učestvuju u njemu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. mart 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

2. mart 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

2. mart 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

2. mart 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu