Električna energija

Tri nove potpisnice pridružile se WB6 inicijativi za integraciju tržišta energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri nove potpisnice pridružile su se regionalnoj inicijativi šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) za integraciju tržišta električne energije, saopštila je Energetska Zajednica.

Rumunski operator prenosnog sistema CNTEE Transelectrica SA, grčki operator prenosnog sistema IPTO SA i grčki operater energetskog tržišta LAGIE potpisali su Memorandum o razumevanju sa zapadno-balkanskom šestorkom o razvoju regionalnog tržišta energije.

Cilj ove inicijative je preuzimanje koraka ka integrisanju tržišta energije, regionalnoj ravnoteži i raspodeli kapaciteta. Nove potpisnice pridružiće se Upravnom odboru za integraciju tržišta, čiji je zadatak da bavi merama i koracima potrebnim za uspostavljanje i funkcionisanje tržišta u zemljama potpisnicama i između njih.

Memorandum o razumevanju WB6 odnosi se na učešće ministarstava, operatora prenosnih sistema, nacionalnih regulatornih agencija i berzi energije država članica EU u projektima integracije tržišta električne energije.

Memorandum o razumevanju je u aprilu 2016. godine potpisalo šest zemalja Zapadnog Balkana koje su članice Energetske zajednice: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Makedonija i Crna Gora.

Regulator tržišta električne energije u Italiji uključio se u proces u septembru 2016, a hrvatska berza energije CROPEX početkom marta ove godine. Razgovori sa drugim zainteresovanim stranama u EU su u toku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

15. mart 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

15. mart 2017. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

15. mart 2017. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

15. mart 2017. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače