Električna energija

Tri nove potpisnice pridružile se WB6 inicijativi za integraciju tržišta energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri nove potpisnice pridružile su se regionalnoj inicijativi šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) za integraciju tržišta električne energije, saopštila je Energetska Zajednica.

Rumunski operator prenosnog sistema CNTEE Transelectrica SA, grčki operator prenosnog sistema IPTO SA i grčki operater energetskog tržišta LAGIE potpisali su Memorandum o razumevanju sa zapadno-balkanskom šestorkom o razvoju regionalnog tržišta energije.

Cilj ove inicijative je preuzimanje koraka ka integrisanju tržišta energije, regionalnoj ravnoteži i raspodeli kapaciteta. Nove potpisnice pridružiće se Upravnom odboru za integraciju tržišta, čiji je zadatak da bavi merama i koracima potrebnim za uspostavljanje i funkcionisanje tržišta u zemljama potpisnicama i između njih.

Memorandum o razumevanju WB6 odnosi se na učešće ministarstava, operatora prenosnih sistema, nacionalnih regulatornih agencija i berzi energije država članica EU u projektima integracije tržišta električne energije.

Memorandum o razumevanju je u aprilu 2016. godine potpisalo šest zemalja Zapadnog Balkana koje su članice Energetske zajednice: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Crna Gora.

Regulator tržišta električne energije u Italiji uključio se u proces u septembru 2016, a hrvatska berza energije CROPEX početkom marta ove godine. Razgovori sa drugim zainteresovanim stranama u EU su u toku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU