Električna energija

Tri nove potpisnice pridružile se WB6 inicijativi za integraciju tržišta energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.03.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Tri nove potpisnice pridružile su se regionalnoj inicijativi šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) za integraciju tržišta električne energije, saopštila je Energetska Zajednica.

Rumunski operator prenosnog sistema CNTEE Transelectrica SA, grčki operator prenosnog sistema IPTO SA i grčki operater energetskog tržišta LAGIE potpisali su Memorandum o razumevanju sa zapadno-balkanskom šestorkom o razvoju regionalnog tržišta energije.

Cilj ove inicijative je preuzimanje koraka ka integrisanju tržišta energije, regionalnoj ravnoteži i raspodeli kapaciteta. Nove potpisnice pridružiće se Upravnom odboru za integraciju tržišta, čiji je zadatak da bavi merama i koracima potrebnim za uspostavljanje i funkcionisanje tržišta u zemljama potpisnicama i između njih.

Memorandum o razumevanju WB6 odnosi se na učešće ministarstava, operatora prenosnih sistema, nacionalnih regulatornih agencija i berzi energije država članica EU u projektima integracije tržišta električne energije.

Memorandum o razumevanju je u aprilu 2016. godine potpisalo šest zemalja Zapadnog Balkana koje su članice Energetske zajednice: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Makedonija i Crna Gora.

Regulator tržišta električne energije u Italiji uključio se u proces u septembru 2016, a hrvatska berza energije CROPEX početkom marta ove godine. Razgovori sa drugim zainteresovanim stranama u EU su u toku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

15. mart 2017. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

15. mart 2017. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

15. mart 2017. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

15. mart 2017. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.