Električna energija

Tri nove potpisnice pridružile se WB6 inicijativi za integraciju tržišta energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri nove potpisnice pridružile su se regionalnoj inicijativi šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) za integraciju tržišta električne energije, saopštila je Energetska Zajednica.

Rumunski operator prenosnog sistema CNTEE Transelectrica SA, grčki operator prenosnog sistema IPTO SA i grčki operater energetskog tržišta LAGIE potpisali su Memorandum o razumevanju sa zapadno-balkanskom šestorkom o razvoju regionalnog tržišta energije.

Cilj ove inicijative je preuzimanje koraka ka integrisanju tržišta energije, regionalnoj ravnoteži i raspodeli kapaciteta. Nove potpisnice pridružiće se Upravnom odboru za integraciju tržišta, čiji je zadatak da bavi merama i koracima potrebnim za uspostavljanje i funkcionisanje tržišta u zemljama potpisnicama i između njih.

Memorandum o razumevanju WB6 odnosi se na učešće ministarstava, operatora prenosnih sistema, nacionalnih regulatornih agencija i berzi energije država članica EU u projektima integracije tržišta električne energije.

Memorandum o razumevanju je u aprilu 2016. godine potpisalo šest zemalja Zapadnog Balkana koje su članice Energetske zajednice: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Makedonija i Crna Gora.

Regulator tržišta električne energije u Italiji uključio se u proces u septembru 2016, a hrvatska berza energije CROPEX početkom marta ove godine. Razgovori sa drugim zainteresovanim stranama u EU su u toku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski