OIE

Solarna energija, energetska efikasnost u planu Crne Gore za podršku

Solarna energija energetska efikasnost podrska Crna Gora

Foto: Solarimo, Pixabay

Objavljeno

09.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasti rade na izmenama Zakona o energetici s ciljem da podstaknu instaliranje fotonaponskih sistema, kaže generalni direktor nadležnog direktorata. Solarna energija biće u fokusu izmena sistema za prozjumere, dok će energetska efikasnost u domaćinstvima moći da se unapredi solarnim instalacijama za koje je država obezbedila podršku.

Domaćinstva u Crnoj Gori bi mogla da profitiraju od postavljanja fotonaponskih pogona na svojim objektima, jer su cene trenutno povoljne, po rečima Marka Radulovića, generalnog direktora Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost. On je izjavio da će vlada unaprediti uslove za prozjumere koji struju proizvode iz solarne energije te da će energetska efikasnost u domaćinstvima moći da se ojača istom tehnologijom.

Snabdevač, državna energetska kompanija EPCG, obavezan je da otkupljuje struju od vlasnika fotonaponskih jedinica, podsetio je generalni direktor.

Presek za prozjumere prelazi na jednogodišnji interval

Tarifa je između pet i 12 evrocenti po kilovat-satu u zavisnosti od razmere snage postrojenja i potrošnje kod vlasnika, rekao je Radulović, kako je izvestila Pobjeda. On je na stručnom skupu na Mašinskom fakultetu objasnio da Zakon o energetici svim potrošačima dozvoljava da instaliraju jedinice kapaciteta do 50 kilovata i isporučuju proizvedenu struju u elektroenergetski sistem.

Ministarstvo ekonomije, koje upravlja direktoratom, radi na izmenama zakona koje će takođe podstaći investitore u komercijalna postrojenja za solarnu energiju, izjavio je Radulović. On je naglasio da će očitavanje balansa biti pomereno na jednogodišnji interval. Trenutni presek je na mesečnom nivou.

Vladin predstavnik je ukazao na napore za osnivanje domaće berze struje i dodao da bi neophodne odredbe trebalo da budu u amandmanima. Ministarstvo očekuje da će to tržište profunkcionisati u roku od godinu i po dana, kazao je.

Nova faza za Energetski efikasan dom

Pored unapređenja uslova za prozjumere tako da solarna energija bude isplativija, on se osvrnuo i na sledeću rundu projekta da se u domaćinstvima poboljša energetska efikasnost. Šef direktorata je izjavio da će biti omogućena isporuka i montiranje panela koji pomoću energije Sunca proizvode struju ili greju vodu.

Javni poziv za beskamatne kredite u programu Energetski efikasan dom planiran je za maj, rekao je Radulović. On je podvukao da su među poduhvatima na tom polju sprovedeni i Energy Wood i Montesol.

Dosad je uz pomoć države gotovo 1.500 domova rekonstruisano s naglaskom na štednju energije, a sve je vredelo 3,6 miliona evra, po Radulovićevim rečima.  Zajedno s nemačkom razvojnom bankom KfW, Crna Gora od 2012. takođe radi i na jačanju energetske efikasnosti objekata u obrazovnom sektoru.

Zamena javnog osvetljenja u Podgorici

Zamenica gradonačelnika Slađana Vujačić tvrdi da je Podgorica na putu da javno osvetljenje potpuno prebaci na LED tehnologiju. Glavni grad je projekat vredan 4,6 miliona evra pokrenuo prošle godine. On je gotovo sasvim samoodrživ, a dosad je instalirano preko 11.000 lampi, izjavila je.

Lokalne vlasti pripremaju energetsku rehabilitaciju više objekata u saradnji s međunarodnim partnerima, kazala je Vujačić i nagovestila druge posticaje i subvencije za vlasnike stambenog prostora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. mart 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

9. mart 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

9. mart 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

9. mart 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike