Životna sredina

Crna Gora zaustavila odobravanje gradnje malih hidroelektrana

crna gora zaustavila gradnju mhe

Slika: Flickr/Vlada Crne Gore

Objavljeno

18.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore odlučila je da zaustavi postupak odobravanja izgradnje malih hidroelektrana (MHE) do okončanja kontrole dosad zaključenih ugovora za ova postrojenja.

Nova Vlada Crne Gore početkom decembra najavila je da će zabraniti nove male hidroelektrane, a sve koncesione ugovore revidirati. Samo mesec dana ranije Federacija Bosne i Hercegovine odlučila je da ukine subvencije za male hidroelektrane. Sve je to posledica velikog nezadovoljstva građana zbog štete koju one nanose životnoj sredini.

Na poslednjoj sednici Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, koju je pripremilo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Zaustavljena je i gradnja MHE Slatina koju gradi sin Mila Đukanovića

Vlada je dala saglasnost da se prekine postupak odobravanja izgradnje male hidroelektrane Slatina na vodotoku Slatina u opštini Kolašin, kao i budućih novih malih hidroelektrana, do okončanja postupaka kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji za male hidroelektrane od strane radne grupe Ministarstva kapitalnih investicija, navodi se u ovoj informaciji.

Nova izvršna vlast već je raskinula sedam ugovora o koncesijama za gradnju malih hidroelektrana

Lokalni mediji su preneli da elektranu Slatina gradi firma BB Hidro koja je u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore.

U vladinom dokumentu se podseća da je 17. decembra 2020. godine zaduženo Ministarstvo kapitalnih investicija da formira radnu grupu, čiji zadatak će biti da sagleda stanje zaključenih ugovora o koncesijama za male hidroelektrane, kao i da je 29. decembra Vlada raskinula ugovore o koncesiji za izgradnju sedam ovakvih psotrojenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

18. januar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

18. januar 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

18. januar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

18. januar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić