Životna sredina

Federacija BiH od 2021. ukida subvencije za male hidroelektrane

federacija bih ukida subvencije mhe

Slika: Vlada Federacije BiH

Objavljeno

19.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.11.2020.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine priprema više izmena propisa kako bi se sprečio negativan uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu, a najvažnija mera je da se od sledeće godine neće biti subvencija za gradnju ovih postrojenja.

U pripremi izmena učestvuju i predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Federalna vlada je saopštila da je premijer Fadil Novalić održao sastanak sa ministarkom životne sredine i turizma Editom Đapo, ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem na kojem se razgovaralo o kratkoročnim merama i aktivnostima koje će biti brzo preduzete, a sve na osnovu ranijeg zaključka Parlamenta Federacije BiH o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana, kao i na osnovu zahteva predstavnika Koalicije za zaštitu rijeka.

Razlog za izmenu propisa je odluka Parlamenta FBiH da da se zabrani gradnja MHE

Predstavnički dom FBiH je u junu usvojio deklaraciju o zaštiti reka, a onda glasao da se zabrane male hidroelektrane i dao Vladi tri meseca da predloži izmene kojima će to sprovesti u delo.

Jedna od najavljenih mera sa sastanka premijera i ministara odnosi se na subvencije ili fid-in tarife za male hidroelektrane koje ovu državnu pomoć dobijaju kao jedan od izvota obnovljive energije.

Od 1. januara 2021. godine neće se produžavati davanje podsticaja za male hidroelektrane, a sredstva predviđena za to preusmeriće se kao podsticaji za druge obnovljive izvore energije, saopštila je Vlada FBiH.

Bolja kontrola izdavanja ekoloških dozvola i ekološki prihvatljivog protoka

Na sastanku je, takođe, najavljena i izmjena i dopuna nekoliko pravilnika.

U resoru životne sredine i turizma u toku su izmene Pravilnika o pogonima i postrojenjima koji mogu biti izgrađeni i pušteni u rad samo ako imaju ekološku dozvolu i to na način da će ovo Ministarstvo preuzeti izdavanje ovih dozvola za kapacitet veći od 150 kW.

Radi se i na pravilniku o načinu formiranja i rada stručnih komisija za ocenu studija o proceni uticaja na životnu sredinu u postupku izdavanja ekološke dozvole za pogone za proizvodnju hidroenergije. Ovim izmenama se definiše osnivanje posebnih komisija za ocenu ovih studija, navela je federalna vlada.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je krenulo u izmene Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku koji će precizirati način merenja dozvoljenog protoka u kojem mala hidroelektrana sme raditi.

Naime, cilj je da se ekološki prihvatljiv protok meri u realnom vremenu i IT sistemom automatski očitava u agencijama za vode kako bi one mogle reagovati u slučaju da elektrana ne poštuje princip ekološki prihvaljivog protoka, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka razgovaralo se i o dugoročnim merama u cilju spašavanja reka, među kojima je ustavna zaštita vode i prava na pitku vodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

19. novembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

19. novembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. novembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

19. novembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.