Otpad

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Foto: VIVIANE M. da Pixabay

Objavljeno

02.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Novi propisi uključuju cilj da se ambalaža postepeno, do 2040, smanji za 15 odsto, a određene vrste plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu biće zabranjene od 1. januara 2030. godine.

Evropski parlament je usvojio nove mere kako bi ambalaža postala održivija i kako bi se smanjila količina ambalažnog otpada. Od 2009. do 2021. količina ambalažnog otpada u Evropskoj uniji porasla je 25 odsto na 84 miliona tona godišnje. Stope recikliranja ne prate ovaj rast, a očekuje se da će bez dodatnih mera količina ambalažnog otpada nastaviti da se povećava.

U novim propisima je cilj da se količina ambalaže do 2030. smanji za ukupno pet odsto, do 2035. za 10 odsto, a najkasnije 2040. za 15 odsto. Od zemalja članica je posebno zatraženo da smanje količinu plastičnog ambalažnog otpada kojeg stvaraju.

Devedeset odsto plastične ambalaže i limenki za piće moraće da bude prikupljeno kroz depozitni sistem

Od 1. januara 2030, većina ambalaže koja se prodaje na tržištu EU moraće da se reciklira i biće kategorizovana na osnovu reciklabilnosti, stoji u uredbi. Propisima je predviđeno da kroz depozitni sistem mora da za reciklažu bude prikupljeno 90 odsto plastične ambalaže i limenki za piće ispod tri litra. Vino, žestoka pića, mleko i mlečni proizvodi izuzeti su od ove obaveze.

Takođe, od januara 2030. nadalje biće zabranjena plastična ambalaža za jednokratnu upotrebu za neprerađeno sveže voće i povrće, hranu i piće koji se poslužuju u kafićima i restoranima, te pojedinačne porcije dodataka kao što su umaci, pavlaka i šećer.

U hotelima će biti zabranjena minijaturna ambalaža za šampon i kupke i druge toaletne potrepštine, dok će u prodavnicama biti zabranjene tanke plastične kese.

Direktiva takođe ograničava prisustvo takozvanih večnih hemikalija – perfluoroalkilnih i polifluoroalkilnih supstanci (PFAS-a) – u ambalaži koja dodiruje hranu. Hoteli, restorani i kafići koji prodaju pića ili pripremljenu hranu za neposrednu potrošnju i dalje će moći da koriste ambalažu za poneti. Međutim, obavezani su da uspostave sisteme da potrošači mogu da donose svoje posude. Godine 2030. će najmanje 10 odsto njihovih proizvoda morati da bude u pakovanju za višekratnu upotrebu.

Lobiranje iz industrije

Neki zakonodavci Evropske unije su se žalili na žestoko lobiranje industrije oko novih pravila. Članice među kojima su i Italija i Finska tražile su izuzeća za svoje lokalne industrije.

Marko Muso, viši referent za politiku cirkularne ekonomije u Evropskom birou za životnu sredinu (EEB), izrazio je razočaranje što je“Evropski parlament nekoliko puta podlegao glasnim pritiscima lobiranja” i nazvao odstupanje “nepromišljenim i neopravdanim”.

Evropska komisija će moći da uspostavlja izuzeća

Pravila takođe daju Evropskoj komisiji ovlašćenje da uspostavi dodatna izuzeća. „Najveći deo najvećih rupa u zakonu tiče se papirne ambalaže“, rekla je Larisa Kopelo, aktivistkinja neprofitne grupe Zero Waste Europe.

Industrijske grupacije kažu da je zakon ostavio previše prostora državama članicama da odluče kako će ispuniti ciljeve i ukazuju na rizik od uvođenja komplikovane mešavine različitih mera na tržištu EU.

„Počinjemo da uočavamo previše različitih nacionalnih mera. A to nije loše samo za poslovanje, već zapravo za cirkularnu ekonomiju“, rekla je Frančeska Stivens, generalna sekretarka grupe za industriju ambalaže European.

Evropski parlament i Savet EU su početkom marta postigli privremeni sporazum o izmenjenim pravilima za smanjenje, ponovnu upotrebu i recikliranje ambalaže. Sada ova potonja institucija, u kojoj sede nadležni ministri iz zemalja članica, treba formalno da usvoji mere da bi stupile na snagu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

2. maj 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

2. maj 2024. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

2. maj 2024. - U Srbiji sistem sakupljanja otpada, gotovo da ne postoji, te se cirkularna ekonomija oslanja na preko 60.000 neformalnih sakupljača, uglavnom Roma

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

2. maj 2024. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači