OIE

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Foto: Darknautilus / https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode

Objavljeno

04.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Investitori su potpisali ugovore o izgradnji solarnog parka i vetroelektrane ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponskog postrojenja kapaciteta do 100 megavata na opštinskoj zemlji u Ravnom na jugu Bosne i Hercegovine.

Nakon što se prijavila na javni poziv za izgradnju kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, Ventus industria je potpisala ugovor o instaliranju vetroturbina i solarnih panela zbirne snage veće od 100 megavata, saopštila je Opština Ravno. Kako prenosi agencija Fena, sporazum je sklopljen za 280 hektara zemljišta u vlasništvu lokalne samouprave kod sela Velja Međa.

Ravno je jedna od dve najjužnije opštine u Bosni i Hercegovini i nalazi se na granici sa Hrvatskom.

Ventus industria je partner nemačke kompanije wpd, koja investira u obnovljivu energiju na Balkanu, stoji u članku. Treba pomenuti da, ukoliko se upravljanje solarnom i vetroelektranom integriše, one postaju hibridna elektrana, a to je i najčešća kombinacija dva izvora.

Planirana postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora treba da budu završena u roku od pet godina

Oni se nadopunjuju, budući da je vetar obično jači noću i zimi, dok fotonaponski pogoni rade samo danju, a vrhunac proizvodnje postižu leti. Operater tako može bolje da predvidi učinak i spusti troškove balansiranja. Za hibridne elektrane postoje brojne varijante udruživanja tehnologija koje mogu da se nadopunjuju, uključujući hidrocentrale, postrojenja za skladištenje energije u baterijama, geotermalne elektrane, pa i one konvencionalne, poput elektrana na gas.

Winter Wind će izgraditi i vetropark Tušnica

Opština Ravno je posle sličnog javnog poziva za zakup njenog zemljišta odabrala još jednog investitora. Winter Wind iz obližnjeg Tomislavgrada je potpisao ugovor o izgradnji solarne elektrane snage 80 do 100 megavata na lokaciji Golubov kamen. Taj predeo kod sela Ivanica prostire se na 260 hektara.

Uslov za opterećenje pravom građenja nekretnina je da se instalira kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora od najmanje 30 megavata. Ponuđači su bili dužni da dokažu da su već izgradili neko takvo postrojenje, takođe od barem 30 megavata.

Winter Wind posluje u sklopu koncerna Feal, koji se bavi preradom aluminijuma. Krajem prošle godine je dobio licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom, a osim toga je snabdevač strujom. Nedavno je od sestrinskog preduzeća F.L. Wind preuzeo koncesioni ugovor za projekat vetroparka Tušnica u Tomislavgradu od 72,6 megavata.

F.L. Wind je 2018. izgradio vetroelektranu Jelovača, drugu u BiH. Kapacitet joj je 36 megavata, a takođe se nalazi u Tomislavgradu, u Hercegovini. Ova firma se sprema da u istom kraju izgradi i solarni park Zvizdan, snage 23 megavata.

Ravno računa na po 204.000 evra godišnje od oba ugovora

Obe investicije u Ravnom su procenjene na po sto miliona evra, a ugovori su potpisani na 30 godina, stoji u izveštaju. Šef opštinske Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo Josip Raguž izjavio je da se puštanje na mrežu pomenutih elektrana planira u roku od pet godina i dodao da je u toku izrada dozvola.

I opština i Hercegovačko-neretvanski kanton će dobijati prihode od zakupa zemljišta, objasnio je. Ravno još računa na po 300.000 do 400.000 konvertibilnih maraka (153.000 do 204.000 evra) godišnje od oba ugovora, u zavisnosti od proizvodnje, naveo je Raguž.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

4. avgust 2022. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

4. avgust 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

4. avgust 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

4. avgust 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin