OIE

Republika Srpska dodeljuje koncesije za gradnju vetroparka i solarne elektrane Planik

koncesija vetroelektrana planik bileca

Foto: adestuparu from Pixabay

Objavljeno

14.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Republika Srpska raspisala je dva javna poziva za dodelu koncesije na 50 godina za gradnju solarne elektrane Planik, snage 80 megavata (MW) i istoimene vetroelektrane snage 39,6 MW u opštini Bileća u Hercegovini.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske objavilo je danas javne pozive za firme koje su zainteresovane da grade solarnu elektranu i vetropark Planik, a rok za prijavljivanje je 60 dana.

Procenjena godišnja proizvodnja vetroelektrane je 106 gigavat-sati (GWh), a solarnog parka 93 GWh.

Inicijativu za dodelu koncesija, u skladu sa članom 25. Zakona o koncesijama, podnela je firma B&B sunce vjetar registrovana u Bileći, navodi se u pozivima.

Inicijativu za davanje koncesija podnela je firma B&B sunce i vjetar

Vlasnici firme B&B sunce i vjetar su, prema podacima registra firmi u BiH, Ljubiša Bošković i  Nedeljko Babić.

U pozivima se navodi da podnosioc inicijative prilikom vrednovanja ponuda dobija bonus za ponuđeno rešenje (tehnički i ekonomsko-finansijski aspekt) do 10 odsto od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda.

Izgradnja solarne elektrane planirana je na na južnoj padini Velikog Planika i Malog Planika, na površini od oko 85,4 hektara, a vetroelektrane na obodu Velikog Planika i Malog Planika, na površini od 6.000 kvadrata. Lokacija solarnog parka se nalazi u okviru katastarske opštine Preraca i katastarske opštine Meka Gruda, a vetroparka u okviru katastarske opštine Korita i katastarke opštine Meka Gruda.

Ukupna investicija je procenjena na skoro 120 miliona evra

U javnim pozivima se navodi da je procenjena vrednost ulaganja u solarnu elektranu 68 miliona evra, a u vetropark 50 miliona evra.

Minimalna koncesiona naknada utvrđena je na osnovu Zakona o koncesijama i iznosi 684.540 maraka (oko 342.000 evra) za solarni park i 507.635 konvertibilnih maraka (oko 253.00 evra) za vetroelektranu i to u vidu jednokratne uplatE i 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije.

Jednokratna koncesiona naknada se utvrđuje za svakog od ponuđača na osnovu iskazane visine investicije iz ponude na javni poziv.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica elektroprivreda iz regiona o trgovanju emisijama: Saradnja je put za energetsku tranziciju

14. jun 2022. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

14. jun 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

14. jun 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

14. jun 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost