OIE

Republika Srpska dodeljuje koncesije za gradnju vetroparka i solarne elektrane Planik

koncesija vetroelektrana planik bileca

Foto: adestuparu from Pixabay

Objavljeno

14.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2022.

Komentari

0

Podeli

Republika Srpska raspisala je dva javna poziva za dodelu koncesije na 50 godina za gradnju solarne elektrane Planik, snage 80 megavata (MW) i istoimene vetroelektrane snage 39,6 MW u opštini Bileća u Hercegovini.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske objavilo je danas javne pozive za firme koje su zainteresovane da grade solarnu elektranu i vetropark Planik, a rok za prijavljivanje je 60 dana.

Procenjena godišnja proizvodnja vetroelektrane je 106 gigavat-sati (GWh), a solarnog parka 93 GWh.

Inicijativu za dodelu koncesija, u skladu sa članom 25. Zakona o koncesijama, podnela je firma B&B sunce vjetar registrovana u Bileći, navodi se u pozivima.

Inicijativu za davanje koncesija podnela je firma B&B sunce i vjetar

Vlasnici firme B&B sunce i vjetar su, prema podacima registra firmi u BiH, Ljubiša Bošković i  Nedeljko Babić.

U pozivima se navodi da podnosioc inicijative prilikom vrednovanja ponuda dobija bonus za ponuđeno rešenje (tehnički i ekonomsko-finansijski aspekt) do 10 odsto od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda.

Izgradnja solarne elektrane planirana je na na južnoj padini Velikog Planika i Malog Planika, na površini od oko 85,4 hektara, a vetroelektrane na obodu Velikog Planika i Malog Planika, na površini od 6.000 kvadrata. Lokacija solarnog parka se nalazi u okviru katastarske opštine Preraca i katastarske opštine Meka Gruda, a vetroparka u okviru katastarske opštine Korita i katastarke opštine Meka Gruda.

Ukupna investicija je procenjena na skoro 120 miliona evra

U javnim pozivima se navodi da je procenjena vrednost ulaganja u solarnu elektranu 68 miliona evra, a u vetropark 50 miliona evra.

Minimalna koncesiona naknada utvrđena je na osnovu Zakona o koncesijama i iznosi 684.540 maraka (oko 342.000 evra) za solarni park i 507.635 konvertibilnih maraka (oko 253.00 evra) za vetroelektranu i to u vidu jednokratne uplatE i 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije.

Jednokratna koncesiona naknada se utvrđuje za svakog od ponuđača na osnovu iskazane visine investicije iz ponude na javni poziv.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. jun 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. jun 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

14. jun 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

14. jun 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra