OIE

ERS osniva preduzeće Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske

ERS preduzece Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske

Foto: Steve / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Entitetska vlada u Banjaluci je donela odluku o osnivanju društva Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske sa sedištem u Berkovićima. Prvi i osnovni zadatak preduzeća je da pripremi projekat vetroelektrane Donja Trusina.

Vlada Republike Srpske, u funkciji Skupštine akcionara matičnog preduzeća Elektroprivreda Republike Srpske, donela je odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i prodaju električne energije Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske, sa sedištem u Berkovićima u blizini Nevesinja.

ERS je u skladu sa Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine izradio plan svog razvoja od 2019. do 2029, u kojem su vetroelektrane Hrgud, Radimlja i Donja Trusina, na kojoj je predviđeno da se radi do 2024. godine.

ERS je jedini osnivač novog društva sa sedištem u opštini Berkovići, gde je predviđena izgradnja vetroparka

Potrebno je izraditi i pribaviti studije, podnositi zahteve za dodjelu koncesije, odrediti lokacije i regulisati vlasništvo, saopštila je entitetska vlada u obrazloženju odluke o osnivanju nove firme. Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske će na sebe preuzeti obavezu pripreme i razvoja projekta vetroelektrane Donja Trusina u Berkovićima.

ERS je jedini osnivač društva, s novčanim ulogom od 150.000 konvertibilnih maraka ili 76.600 evra.

Vlada Republike Srpske je takođe utvrdila predlog izmena Zakona o energetici i saglasila se s inicijativom Rafinerije nafte Brod da izgradi gasnu elektranu

Vlada je objavila i da je utvrdila predlog izmena i dopuna Zakona o energetici, potrebnih radi usklađivanja sa zakonima koji su doneseni posle njegovog usvajanja iz 2009. godine kao i sa Strategijom razvoja energetike. Nacrt je usvojila u aprilu.

Na istoj sednici je data saglasnost na sporazum o saradnji sa Rafinerijom nafte Brod, koja je izrazila interesovanje za investiranje, posebno u sektoru prirodnog gasa. Ta kompanija namerava da izradi postrojenje na gas za proizvodnju struje, pare i toplotne energije.

Planirani kapacitet je 100 megavata, a sledeći korak je izrada studije opravdanosti. Ulaganje je procenjeno na 150 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

26. jul 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

26. jul 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

26. jul 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

26. jul 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.