OIE

ERS osniva preduzeće Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske

ERS preduzece Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske

Foto: Steve / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Entitetska vlada u Banjaluci je donela odluku o osnivanju društva Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske sa sedištem u Berkovićima. Prvi i osnovni zadatak preduzeća je da pripremi projekat vetroelektrane Donja Trusina.

Vlada Republike Srpske, u funkciji Skupštine akcionara matičnog preduzeća Elektroprivreda Republike Srpske, donela je odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i prodaju električne energije Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske, sa sedištem u Berkovićima u blizini Nevesinja.

ERS je u skladu sa Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine izradio plan svog razvoja od 2019. do 2029, u kojem su vetroelektrane Hrgud, Radimlja i Donja Trusina, na kojoj je predviđeno da se radi do 2024. godine.

ERS je jedini osnivač novog društva sa sedištem u opštini Berkovići, gde je predviđena izgradnja vetroparka

Potrebno je izraditi i pribaviti studije, podnositi zahteve za dodjelu koncesije, odrediti lokacije i regulisati vlasništvo, saopštila je entitetska vlada u obrazloženju odluke o osnivanju nove firme. Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske će na sebe preuzeti obavezu pripreme i razvoja projekta vetroelektrane Donja Trusina u Berkovićima.

ERS je jedini osnivač društva, s novčanim ulogom od 150.000 konvertibilnih maraka ili 76.600 evra.

Vlada Republike Srpske je takođe utvrdila predlog izmena Zakona o energetici i saglasila se s inicijativom Rafinerije nafte Brod da izgradi gasnu elektranu

Vlada je objavila i da je utvrdila predlog izmena i dopuna Zakona o energetici, potrebnih radi usklađivanja sa zakonima koji su doneseni posle njegovog usvajanja iz 2009. godine kao i sa Strategijom razvoja energetike. Nacrt je usvojila u aprilu.

Na istoj sednici je data saglasnost na sporazum o saradnji sa Rafinerijom nafte Brod, koja je izrazila interesovanje za investiranje, posebno u sektoru prirodnog gasa. Ta kompanija namerava da izradi postrojenje na gas za proizvodnju struje, pare i toplotne energije.

Planirani kapacitet je 100 megavata, a sledeći korak je izrada studije opravdanosti. Ulaganje je procenjeno na 150 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

26. jul 2022. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

26. jul 2022. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

26. jul 2022. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

26. jul 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom