OIE

ERS osniva preduzeće Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske

ERS preduzece Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske

Foto: Steve / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Entitetska vlada u Banjaluci je donela odluku o osnivanju društva Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske sa sedištem u Berkovićima. Prvi i osnovni zadatak preduzeća je da pripremi projekat vetroelektrane Donja Trusina.

Vlada Republike Srpske, u funkciji Skupštine akcionara matičnog preduzeća Elektroprivreda Republike Srpske, donela je odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i prodaju električne energije Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske, sa sedištem u Berkovićima u blizini Nevesinja.

ERS je u skladu sa Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine izradio plan svog razvoja od 2019. do 2029, u kojem su vetroelektrane Hrgud, Radimlja i Donja Trusina, na kojoj je predviđeno da se radi do 2024. godine.

ERS je jedini osnivač novog društva sa sedištem u opštini Berkovići, gde je predviđena izgradnja vetroparka

Potrebno je izraditi i pribaviti studije, podnositi zahteve za dodjelu koncesije, odrediti lokacije i regulisati vlasništvo, saopštila je entitetska vlada u obrazloženju odluke o osnivanju nove firme. Vjetroparkovi Elektroprivrede Republike Srpske će na sebe preuzeti obavezu pripreme i razvoja projekta vetroelektrane Donja Trusina u Berkovićima.

ERS je jedini osnivač društva, s novčanim ulogom od 150.000 konvertibilnih maraka ili 76.600 evra.

Vlada Republike Srpske je takođe utvrdila predlog izmena Zakona o energetici i saglasila se s inicijativom Rafinerije nafte Brod da izgradi gasnu elektranu

Vlada je objavila i da je utvrdila predlog izmena i dopuna Zakona o energetici, potrebnih radi usklađivanja sa zakonima koji su doneseni posle njegovog usvajanja iz 2009. godine kao i sa Strategijom razvoja energetike. Nacrt je usvojila u aprilu.

Na istoj sednici je data saglasnost na sporazum o saradnji sa Rafinerijom nafte Brod, koja je izrazila interesovanje za investiranje, posebno u sektoru prirodnog gasa. Ta kompanija namerava da izradi postrojenje na gas za proizvodnju struje, pare i toplotne energije.

Planirani kapacitet je 100 megavata, a sledeći korak je izrada studije opravdanosti. Ulaganje je procenjeno na 150 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste