OIE

Nemačka obustavlja finansiranje vetroparka Hrgud i još tri projekta u Republici Srpskoj

nemacka-hrgud-finansiranje-bih-projekti

Slika: Pixabay/Christophe-D

Objavljeno

19.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Nemačke će obustaviti pripremu četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj u vrednosti od 105 miliona evra dok se ne povuku nedavne “neustavne” odluke Skupštine RS i dok ne bude okončana blokada državnih institucija. Obustavlja se projekat vetroparka Hrgud, prvog u RS, kao i dva projekta rehabilitacije HE Trebinje i projekat izgradnje prečistača otpadnih voda u Gradiški.

Nemačka je u dopisu dostavljenom Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine upozorila će se „odlučno suprotstaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji Bosne i Hercegovine putem separatističkih težnji“, navode mediji.

Projekti su suspendovani zbog destabilizacije BiH „putem separatističkih težnji“

Reč je o odlukama o prenosu nadležnosti s državnog na entitetski nivo i o donošenju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funcionisanje javne vlasti u RS. Iako je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt suspendovao zakon, čelnici RS su rekli da je on stupio na snagu.

Dodik je zapretio da će projekat vetroparka Hrgud od 48 MW biti ustupljen Kini

Milorad Dodik, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske izjavio je da će se ukoliko ne bude nemačkog kredita, finansiranje za projekat vetroparka Hrgud pronaći u Kini.

Planirana ukupna instalisana snaga vetroparka Hrgud, sa 16 vetroturbina, iznosi 48 MW, a prosečna godišnja proizvodnja električne energije bi bila 126 GWh.

Nemačka je za Hrgud pripremila kredit od 60 miliona evra

Nemačka razvojna banka KfW je za ovu vetroelektranu izdvojila 60 miliona evra, dok bi preostali iznos, od oko 4 miliona evra, obezbedila Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Faza 3 rehabilitacije HE Trebinje se planira zajedno sa fazom 4

Što se tiče rehabilitacije HE Trebinje, faza 3 ovog projekta predviđa 4 miliona evra donacije vlade Nemačke i 6 miliona evra kredita od KfW-a. Vlada RS je odobrila uzimanje zajma of KfW-a za fazu 3 pre skoro 10 godina, ali ona još nije sprovedena.

Sada se planira da faza 3 bude urađena zajedno sa fazom 4, objasnio je za Radio Slobodna Evropa izvršni direktor preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) Ilija Tamindžija.

Ugrožen je i projekat unapređenja kanalizacione mreže i izgradnje prečistača otpadnih voda u Gradiški

Projekat u Gradiški obuhvata rekonstrukciju i dogradnju kanalizacione mreže i izgradnju gradskog postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. KfW je za to odobrio kredit od 10,3 miliona evra, a Vlada Švajcarske bi trebalo da obezbedi donaciju od 4,3 miliona evra.

KfW je odbio da komentariše odluku svoje vlade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica

epcg gvozd 2024.

EPCG obezbedio finansiranje za vetropark Gvozd

03 октобра 2022 - EPCG je okrivila pandemiju za kašnjenje realizacije projekta gradnje vetroparka Gvozd, čija je planirana snaga 54,6 MW

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Osnovana firma za izgradnju plutajuce vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

01 октобра 2022 - Švajcarski Galileo i italijanska Hope Group formirali su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće vetroelektrane Lupiae...