Električna energija

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Foto: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske je saopštila da je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici s ciljem da ga uskladi sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike.

Važeći Zakon o energetici Republike Srpske stupio je na snagu 2009. godine te postoji potreba da se uskladi sa Zakonom o električnoj energiji, Zakonom o gasu, Zakonom o obnovljivim izvorima energije, Zakonom o energetskoj efikasnosti i Strategijom razvoja energetike, koji su donešeni u međuvremenu, saopštila je entitetska vlada.

Ona je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici i saopštila da su usklađeni termini i definicije kao i pitanja sertifikata za proizvodno postrojenje u kom se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora i za garancije o poreklu te da se normira nadležnost vlade za donošenje Strategije razvoja energetike kao sektorske strategije Republike Srpske.

Pored toga, izmenom zakona će se stvoriti pravni osnov za donošenje energetskog i klimatskog plana Republike Srpske, definisanje njegovog sadržaja, rokovi, procedura usvajanja i institucije koje su zadužene za njegovu izradu, saopšteno je.

Dekarbonizacija elektroenergetike, odnosno smanjenje i konačno prestanak korištenja fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, treba biti prioritet prilikom izrade integrisanih energetskih i klimatskih planova na Zapadnom  Balkanu, poručili su nedavno u autorskom tekstu eksperti za energetiku iz Bosne i Hercegovine Damir Miljević i Mirza Kušljugić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg novi odbor direktora

Elektroprivreda Crne Gore dobila novi Odbor direktora

15. april 2022. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

15. april 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

15. april 2022. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

15. april 2022. - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je sredstva za promociju obnovljivih izvora energije