Električna energija

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Foto: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske je saopštila da je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici s ciljem da ga uskladi sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike.

Važeći Zakon o energetici Republike Srpske stupio je na snagu 2009. godine te postoji potreba da se uskladi sa Zakonom o električnoj energiji, Zakonom o gasu, Zakonom o obnovljivim izvorima energije, Zakonom o energetskoj efikasnosti i Strategijom razvoja energetike, koji su donešeni u međuvremenu, saopštila je entitetska vlada.

Ona je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici i saopštila da su usklađeni termini i definicije kao i pitanja sertifikata za proizvodno postrojenje u kom se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora i za garancije o poreklu te da se normira nadležnost vlade za donošenje Strategije razvoja energetike kao sektorske strategije Republike Srpske.

Pored toga, izmenom zakona će se stvoriti pravni osnov za donošenje energetskog i klimatskog plana Republike Srpske, definisanje njegovog sadržaja, rokovi, procedura usvajanja i institucije koje su zadužene za njegovu izradu, saopšteno je.

Dekarbonizacija elektroenergetike, odnosno smanjenje i konačno prestanak korištenja fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, treba biti prioritet prilikom izrade integrisanih energetskih i klimatskih planova na Zapadnom  Balkanu, poručili su nedavno u autorskom tekstu eksperti za energetiku iz Bosne i Hercegovine Damir Miljević i Mirza Kušljugić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. april 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. april 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. april 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. april 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu