Električna energija

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Foto: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske je saopštila da je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici s ciljem da ga uskladi sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike.

Važeći Zakon o energetici Republike Srpske stupio je na snagu 2009. godine te postoji potreba da se uskladi sa Zakonom o električnoj energiji, Zakonom o gasu, Zakonom o obnovljivim izvorima energije, Zakonom o energetskoj efikasnosti i Strategijom razvoja energetike, koji su donešeni u međuvremenu, saopštila je entitetska vlada.

Ona je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici i saopštila da su usklađeni termini i definicije kao i pitanja sertifikata za proizvodno postrojenje u kom se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora i za garancije o poreklu te da se normira nadležnost vlade za donošenje Strategije razvoja energetike kao sektorske strategije Republike Srpske.

Pored toga, izmenom zakona će se stvoriti pravni osnov za donošenje energetskog i klimatskog plana Republike Srpske, definisanje njegovog sadržaja, rokovi, procedura usvajanja i institucije koje su zadužene za njegovu izradu, saopšteno je.

Dekarbonizacija elektroenergetike, odnosno smanjenje i konačno prestanak korištenja fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, treba biti prioritet prilikom izrade integrisanih energetskih i klimatskih planova na Zapadnom  Balkanu, poručili su nedavno u autorskom tekstu eksperti za energetiku iz Bosne i Hercegovine Damir Miljević i Mirza Kušljugić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku