Električna energija

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Foto: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Republike Srpske je saopštila da je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici s ciljem da ga uskladi sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike.

Važeći Zakon o energetici Republike Srpske stupio je na snagu 2009. godine te postoji potreba da se uskladi sa Zakonom o električnoj energiji, Zakonom o gasu, Zakonom o obnovljivim izvorima energije, Zakonom o energetskoj efikasnosti i Strategijom razvoja energetike, koji su donešeni u međuvremenu, saopštila je entitetska vlada.

Ona je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici i saopštila da su usklađeni termini i definicije kao i pitanja sertifikata za proizvodno postrojenje u kom se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora i za garancije o poreklu te da se normira nadležnost vlade za donošenje Strategije razvoja energetike kao sektorske strategije Republike Srpske.

Pored toga, izmenom zakona će se stvoriti pravni osnov za donošenje energetskog i klimatskog plana Republike Srpske, definisanje njegovog sadržaja, rokovi, procedura usvajanja i institucije koje su zadužene za njegovu izradu, saopšteno je.

Dekarbonizacija elektroenergetike, odnosno smanjenje i konačno prestanak korištenja fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, treba biti prioritet prilikom izrade integrisanih energetskih i klimatskih planova na Zapadnom  Balkanu, poručili su nedavno u autorskom tekstu eksperti za energetiku iz Bosne i Hercegovine Damir Miljević i Mirza Kušljugić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa granici Srbijom

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa na granici sa Srbijom

15. april 2022. - Novinarski izveštaj u Rumuniji je otkrio neaktivan projekat reverzibilne hidroelektrane, solarne i vetroelektrane od 1,9 milijardi evra.

EU obavezan udeo obnovljivih izvora energetskom miksu 2030 42 5

EU podiže obavezan udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu za 2030. na 42,5 odsto

15. april 2022. - U EU je postignut preliminarni dogovor da se udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije najkasnije 2030. podigne do 42,5 odsto

solarni podkast solarni paneli subvencije balkan green energy news

Druga epizoda solarnog podkasta: domaćinstva i firme predali zahteve za priključenje solarnih panela snage 200 MW

15. april 2022. - Solarni podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate odgovara na pitanja koja muče buduće i sadašnje prozjumere

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

15. april 2022. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA