Električna energija

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Foto: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Republike Srpske je saopštila da je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici s ciljem da ga uskladi sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike.

Važeći Zakon o energetici Republike Srpske stupio je na snagu 2009. godine te postoji potreba da se uskladi sa Zakonom o električnoj energiji, Zakonom o gasu, Zakonom o obnovljivim izvorima energije, Zakonom o energetskoj efikasnosti i Strategijom razvoja energetike, koji su donešeni u međuvremenu, saopštila je entitetska vlada.

Ona je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici i saopštila da su usklađeni termini i definicije kao i pitanja sertifikata za proizvodno postrojenje u kom se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora i za garancije o poreklu te da se normira nadležnost vlade za donošenje Strategije razvoja energetike kao sektorske strategije Republike Srpske.

Pored toga, izmenom zakona će se stvoriti pravni osnov za donošenje energetskog i klimatskog plana Republike Srpske, definisanje njegovog sadržaja, rokovi, procedura usvajanja i institucije koje su zadužene za njegovu izradu, saopšteno je.

Dekarbonizacija elektroenergetike, odnosno smanjenje i konačno prestanak korištenja fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, treba biti prioritet prilikom izrade integrisanih energetskih i klimatskih planova na Zapadnom  Balkanu, poručili su nedavno u autorskom tekstu eksperti za energetiku iz Bosne i Hercegovine Damir Miljević i Mirza Kušljugić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

15. april 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

15. april 2022. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske

srbija nuklearna energija memorandum vlada instituti fakulteti vucevic djedovic

Vlada Srbije sa 20 fakulteta, instituta i energetskih firmi potpisala memorandum o razvoju nuklearne energije

15. april 2022. - Cilj je okupljanje stručnjaka koji će raditi na ispitivanju mogućnosti za uspostavljanje programa za mirnodopsku primenu nuklearne energije

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

15. april 2022. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.