OIE

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Foto: Аутор: Anto (talk) 13:02, 19 July 2009 (UTC) - Сопствено дело, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7337195

Objavljeno

27.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni i Hercegovini je konačno počela gradnja prve solarne elektrane, u opštini Grude, u Hercegovini, dvadesetak kilometara od Jadranskog mora i pedesetak od Mostara.

Norveška kompanija za obnovljive izvore energije Greenstat u partnerstvu s kompanijom GP Toming iz Gruda pokrenula je izgradnju solarne elektrane Petnjik snage 45 megavata (MW) na području Opštine Grude, saopštila je Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Investitori su norveška kompanija Greenstat, čija je ovo prva investicija u inostranstvu, i bosanskohercegovačka firma GP Toming, a ulaganje se sprovodi preko firme Drin Energija.

Ovo je prva solarna elektrana norveške kompanije u inostranstvu

Norveška firma je saopštila da su sada u toku pripremi radovi, montaža počinje u junu, instalacija solarnih panela planirana je u prvom kvartalu 2023, a puštanje u rad se očekuje krajem 2023. Očekivana godišnja proizvodnja solarne elektrane Petjnik je 65 gigavat-sati (GWh).

FIPA je navela da je imala nekoliko sastanaka sa predstavnicima norveške kompanije u BiH i Norveškoj na kojima je predstavila poslovni ambijent i mogućnosti ulaganja u zemlju.

Greenstat kompanija je osnovana 2015. i bavi se razvojem projekata za vodonik, industrijske vetroparkove (1-5 turbina sa snagom od nekoliko stotina do 3 kilovata) i solarne elektrane.

Greenstat planira nove investicije u jugoistočnoj Evropi

Norveška kompanija je saopštila da solarna energija postaje najjeftiniji oblik obnovljive energije u mnogim delovima sveta, i da je došlo vreme da formira ćerku kompaniju Greenstat Solar AS, koja će biti vlasnik i upravljati solarnim elektranama u Norveškoj i inostranstvu. Energija bi se prodavala ili bi se koristila za dobijanje vodonika.

Posle analize više projekata u Evropi, Greenstat se odlučio da prva investicija u inostranstvu bude u BiH u partnerstvu sa firmom GP Toming, navela je norveška kompanija.

Najavljena je gradnja još šest solarnih elektrana u BiH

Petnjik će, kako navode, biti prva u nizu elektrana, a trenutno razmatraju nova ulaganja u i očekuju postepeno povećanje investicija u jugoistočnoj Evropi.

Greenstat se raduje što će doprineti proizvodnji energije u zemlji koja aktivno radi na zameni fosilnih goriva obnovljivim izvorima, navela je kompanija.

Da podsetimo, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) planira da gradi solarni park snage 30 MW kod vetroparka Podveležje, a Republika Srpska je dodelila dve koncesije za gradnju solarnih elektrana – privatnoj firmi EFT (60 MW) i državnoj Elektroprivredi Repubike Srpske (73 MW).

Takođe, nedavno je najavljena gradnja još četiri velika fotonaponska postrojenja, a najveći projekat planira Eco-Wat iz Kiseljaka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

27. maj 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

27. maj 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

27. maj 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

27. maj 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune