OIE

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Foto: Аутор: Anto (talk) 13:02, 19 July 2009 (UTC) - Сопствено дело, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7337195

Objavljeno

27.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni i Hercegovini je konačno počela gradnja prve solarne elektrane, u opštini Grude, u Heregovini, nekih dvadesetak kilometara od Jadranskog mora i pedesetak kilometara od Mostara.

Norveška kompanija za obnovljive izvore energije Greenstat u partnerstvu s kompanijom GP Toming iz Gruda pokrenula je izgradnju solarne elektrane Petjnik snage 45 megavata (MW) na području Opštine Grude, saopštila je Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Investitori su norveška kompanija Greenstat, čija je ovo prva investicija u inostranstvu, i bosanskohercegovačka firma GP Toming, a ulaganje se sprovodi preko firme Drin Energija.

Ovo je prva solarna elektrana norveške kompanije u inostranstvu

Norveška firma je saopštila da su sada u toku pripremi radovi, montaža počinje u junu, instalacija solarnih panela planirana je u prvom kvartalu 2023, a puštanje u rad se očekuje krajem 2023. Očekivana godišnja proizvodnja solarne elektrane Petjnik je 65 gigavat-sati (GWh).

FIPA je navela da je imala nekoliko sastanaka sa predstavnicima norveške kompanije u BiH i Norveškoj na kojima je predstavila poslovni ambijent i mogućnosti ulaganja u zemlju.

Greenstat kompanija je osnovana 2015. i bavi se razvojem projekata za vodonik, industrijske vetroparkove (1-5 turbina sa snagom od nekoliko stotina do 3 kilovata) i solarne elektrane.

Greenstat planira nove investicije u jugoistočnoj Evropi

Norveška kompanija je saopštila da solarna energija postaje najjeftiniji oblik obnovljive energije u mnogim delovima sveta, i da je došlo vreme da formira ćerku kompaniju Greenstat Solar AS, koja će biti vlasnik i upravljati solarnim elektranama u Norveškoj i inostranstvu. Energija bi se prodavala ili bi se koristila za dobijanje vodonika.

Posle analize više projekata u Evropi, Greenstat se odlučio da prva investicija u inostranstvu bude u BiH u partnerstvu sa firmom GP Toming, navela je norveška kompanija.

Najavljena je gradnja još šest solarnih elektrana u BiH

Petjnik će, kako navode, biti prva u nizu elektrana, a trenutno razmatraju nova ulaganja u i očekuju postepeno povećanje investicija u jugoistočnoj Evropi.

Greenstat se raduje što će doprineti proizvodnji energije u zemlji koja aktivno radi na zameni fosilnih goriva obnovljivim izvorima, navela je kompanija.

Da podsetimo, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) planira da gradi solarni park snage 30 MW kod vetroparka Podveležje, a Republika Srpska je dodelila dve koncesije za gradnju solarnih elektrana – privatnoj firmi EFT (60 MW) i državnoj Elektroprivredi Repubike Srpske (73 MW).

Takođe, nedavno je najavljena gradnja još četiri velika fotonaponska postrojenja, a najveći projekat planira  Eco-Wat iz Kiseljaka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku