OIE

Koncesija za vetroelektranu Podveležje 2 još nije dodeljena

Koncesija vetroelektranu Podvelezje 2 nije dodeljena

Foto: Ibrahim kivci from Pixabay

Objavljeno

08.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Elektroprivreda BiH saopštila da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu drugog pravnog lica za sticanje koncesijskih prava za izgradnju vetroelektrane Podveležje 2, u tom kantonu ističu da je postupak pokrenut u decembru 2013. i da koncesija još nije dodeljena.

Ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Željko Laketić pojasnio je u pisanoj izjavi za Balkan Green Energy News da kantonalna vlada još uvek nije dodelila koncesiju za izgradnju vetroelektrane Podveležje 2. Državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je ranije saopštila da je prihvaćena inicijativa drugog pravnog lica.

Reč je o kompaniji Energy 3 iz Mostara, ali proces je i dalje u toku, istakao je Laketić.

EPBiH nije ni zatražio koncesiju

Vlada Federacije BiH je 2010. proglasila da je izgradnja vetroelektrana Podveležje 1 i Podveležje 2 u javnom interesu, a za pripremu i realizaciju tih projekata odabran je EPBiH, kojem je dat rok do kraja 2013. godine.

To javno preduzeće nije pokrenulo postupak za dodelu koncesije za Podveležje 2, navodi Laketić. Dodao je da se postupak za dodelu koncesije vodi pred njegovim ministarstvom od decembra 2013. i to po predlogu kompanije Energy 3.

Planirani kapacitet vetroelektrane Podveležje 2 kod Mostara je 24 megavata

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je u fazi procene postojanja interesa za dodelu koncesije, dodao je Laketić.

Ta vetroelektrana po inicijalnim planovima treba da ima kapacitet od 24 megavata. Ipak, stari projekti se danas uglavnom prebacuju na veću snagu zahvaljujući izlasku moćnijih turbina na tržište.

Energy 3 radi i na projektu vetroelektrane Pločno

EPBiH upravlja vetroparkom Podveležje u istom području. Pogon kapaciteta 48 megavata završila je prošle godine, a planira i instaliranje istoimene solarne elektrane.

Energy 3 razvija i projekat vetroelektrane Pločno, takođe kod Mostara. Za njega je koncesiju dobio 2017. godine, ali još čeka neophodne dozvole. Predviđena snaga je 48 megavata.

Energy 3 je u većinskom vlasništvu danske kompanije Nordic Power Partners, koju su osnovali European Energy, sa sedištem nadomak Kopenhagena, i Danski klimatski investicioni fond (KIF), koji posluje u formi javno-privatnog partnerstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

8. septembar 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

8. septembar 2022. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

8. septembar 2022. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

8. septembar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi