OIE

Koncesija za vetroelektranu Podveležje 2 još nije dodeljena

Koncesija vetroelektranu Podvelezje 2 nije dodeljena

Foto: Ibrahim kivci from Pixabay

Objavljeno

08.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Elektroprivreda BiH saopštila da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu drugog pravnog lica za sticanje koncesijskih prava za izgradnju vetroelektrane Podveležje 2, u tom kantonu ističu da je postupak pokrenut u decembru 2013. i da koncesija još nije dodeljena.

Ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Željko Laketić pojasnio je u pisanoj izjavi za Balkan Green Energy News da kantonalna vlada još uvek nije dodelila koncesiju za izgradnju vetroelektrane Podveležje 2. Državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je ranije saopštila da je prihvaćena inicijativa drugog pravnog lica.

Reč je o kompaniji Energy 3 iz Mostara, ali proces je i dalje u toku, istakao je Laketić.

EPBiH nije ni zatražio koncesiju

Vlada Federacije BiH je 2010. proglasila da je izgradnja vetroelektrana Podveležje 1 i Podveležje 2 u javnom interesu, a za pripremu i realizaciju tih projekata odabran je EPBiH, kojem je dat rok do kraja 2013. godine.

To javno preduzeće nije pokrenulo postupak za dodelu koncesije za Podveležje 2, navodi Laketić. Dodao je da se postupak za dodelu koncesije vodi pred njegovim ministarstvom od decembra 2013. i to po predlogu kompanije Energy 3.

Planirani kapacitet vetroelektrane Podveležje 2 kod Mostara je 24 megavata

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je u fazi procene postojanja interesa za dodelu koncesije, dodao je Laketić.

Ta vetroelektrana po inicijalnim planovima treba da ima kapacitet od 24 megavata. Ipak, stari projekti se danas uglavnom prebacuju na veću snagu zahvaljujući izlasku moćnijih turbina na tržište.

Energy 3 radi i na projektu vetroelektrane Pločno

EPBiH upravlja vetroparkom Podveležje u istom području. Pogon kapaciteta 48 megavata završila je prošle godine, a planira i instaliranje istoimene solarne elektrane.

Energy 3 razvija i projekat vetroelektrane Pločno, takođe kod Mostara. Za njega je koncesiju dobio 2017. godine, ali još čeka neophodne dozvole. Predviđena snaga je 48 megavata.

Energy 3 je u većinskom vlasništvu danske kompanije Nordic Power Partners, koju su osnovali European Energy, sa sedištem nadomak Kopenhagena, i Danski klimatski investicioni fond (KIF), koji posluje u formi javno-privatnog partnerstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

8. septembar 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

8. septembar 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

8. septembar 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

8. septembar 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković