OIE

Koncesija za vetroelektranu Podveležje 2 još nije dodeljena

Koncesija vetroelektranu Podvelezje 2 nije dodeljena

Foto: Ibrahim kivci from Pixabay

Objavljeno

08.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2022.

Komentari

0

Podeli

Nakon što je Elektroprivreda BiH saopštila da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu drugog pravnog lica za sticanje koncesijskih prava za izgradnju vetroelektrane Podveležje 2, u tom kantonu ističu da je postupak pokrenut u decembru 2013. i da koncesija još nije dodeljena.

Ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Željko Laketić pojasnio je u pisanoj izjavi za Balkan Green Energy News da kantonalna vlada još uvek nije dodelila koncesiju za izgradnju vetroelektrane Podveležje 2. Državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je ranije saopštila da je prihvaćena inicijativa drugog pravnog lica.

Reč je o kompaniji Energy 3 iz Mostara, ali proces je i dalje u toku, istakao je Laketić.

EPBiH nije ni zatražio koncesiju

Vlada Federacije BiH je 2010. proglasila da je izgradnja vetroelektrana Podveležje 1 i Podveležje 2 u javnom interesu, a za pripremu i realizaciju tih projekata odabran je EPBiH, kojem je dat rok do kraja 2013. godine.

To javno preduzeće nije pokrenulo postupak za dodelu koncesije za Podveležje 2, navodi Laketić. Dodao je da se postupak za dodelu koncesije vodi pred njegovim ministarstvom od decembra 2013. i to po predlogu kompanije Energy 3.

Planirani kapacitet vetroelektrane Podveležje 2 kod Mostara je 24 megavata

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je u fazi procene postojanja interesa za dodelu koncesije, dodao je Laketić.

Ta vetroelektrana po inicijalnim planovima treba da ima kapacitet od 24 megavata. Ipak, stari projekti se danas uglavnom prebacuju na veću snagu zahvaljujući izlasku moćnijih turbina na tržište.

Energy 3 radi i na projektu vetroelektrane Pločno

EPBiH upravlja vetroparkom Podveležje u istom području. Pogon kapaciteta 48 megavata završila je prošle godine, a planira i instaliranje istoimene solarne elektrane.

Energy 3 razvija i projekat vetroelektrane Pločno, takođe kod Mostara. Za njega je koncesiju dobio 2017. godine, ali još čeka neophodne dozvole. Predviđena snaga je 48 megavata.

Energy 3 je u većinskom vlasništvu danske kompanije Nordic Power Partners, koju su osnovali European Energy, sa sedištem nadomak Kopenhagena, i Danski klimatski investicioni fond (KIF), koji posluje u formi javno-privatnog partnerstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

8. septembar 2022. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

8. septembar 2022. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

8. septembar 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

8. septembar 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj