OIE

Republika Srpska prima ponude za projekat solarnog parka u Bileći

Republika Srpska ponude solarnog parka u Bileći

Foto: Σ64 / https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode

Objavljeno

08.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.07.2022.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske traži koncesionara za solarnu elektranu Bileća. Postupak je pokrenut na inicijativu firme V&Z zaštita iz Banjaluke, koja je zainteresovana da izgradi postrojenje.

Istočna Hercegovina u poslednje vreme prednjači na polju projekata elektrana na obnovljive izvore u Bosni i Hercegovini. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će građevinska dozvola za vetropark Grebak biti izdata u roku od mesec dana. On je takođe istakao značaj planirane hidroelektrane Dabar.

Po Đokićevim rečima, u roku od pet godina će u Republici Srpskoj biti povezano na mrežu 900 megavata kapaciteta iz obnovljivih izvora. Dodao je da će u istočnoj Hercegovini još takvih projekata biti sprovedeno u opštinama Berkovići, Bileća, Nevesinje, Ljubinje i Gacko.

Dodatni poeni za firmu koja je inicirala postupak za dodelu koncesije

Konkretno, nakon oglašavanja javnih poziva za 50-godišnje koncesije za solarnu elektranu od 80 megavata i vetroelektranu od 39,6 megavata u Bileći, ministarstvo je upravo uputilo poziv za ponude za solarni park od 10 megavata u istoj opštini.

Već postoje projekti jedne solarne i jedne hidroelektrane nazvani Bileća

U objavi se navodi da je postupak dodele koncesije inicirala V&Z zaštita. To preduzeće iz Banjaluke može da ostvari po deset odsto više poena u svakoj kategoriji na ime ponuđenih tehničkih i ekonomsko-finansijskih rešenja, saopštilo je ministarstvo.

Projekat se zove Solarni park Bileća. Treba pomenuti i EFT, koji je preko svoje ispostave EFT SE Bileća koncesionar za izgradnju druge solarne elektrane istog imena i kapaciteta 60 megavata. Pored toga, Hidroelektrane na Trebišnjici, koje posluju u okviru Elektroprivrede Republike Srpske, planiraju izgradnju hidrocentrale Bileća.

Električna energija će biti prodavana na tržištu

Solarni park Bileća će, po proceni ministarstva, imati godišnju proizvodnju od 16,5 gigavat-sati. Lokacija od 39,2 hektara kod sela Miruše zove se Hadžibegovo brdo. U vlasništvu je Republike Srpske. Investicija je procenjena na 15,4 miliona konvertibilnih maraka odnosno 7,85 miliona evra.

Proizvedena električna energija iz solarnog parka biće plasirana na tržištu, otkriva dokumentacija. Koncesija može biti dodeljena na najviše 50 godina.

Ponuđači moraju da prilože garanciju vrednu 461.000 maraka (235.000 evra). Pobednik će biti u obavezi da isplati jednokratnu koncesionu naknadu iste vrednosti, kao i 0,55 feninga ili 0,28 evrocenti po svakom proizvedenom kilovat-satu, što je 2,8 evra po megavat-satu.

Rok za dostavljanje ponuda je 5. septembar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

najveci projekat solarne elektrane BiH

Lansiran najveći projekat solarne elektrane u BiH

8. jul 2022. - Eco-Wat iz Kiseljaka namerava da instalira solarni park snage 150 megavata u opštini Stolac u Hercegovini, najveći u BiH

BiH projekti vetroelektrana snage 2 2 gigavata

U BiH u pripremi projekti vetroelektrana ukupne snage 2,2 gigavata

8. jul 2022. - Aktivni projekti u raznim fazama u BiH mogli bi da povećaju kapacitet proizvodnje struje u toj zemlji za do 2,2 gigavata

Lugos Renewables i ERS zajedno grade solarnu elektranu Trebinje 1

Lugos Renewables i ERS zajedno grade solarnu elektranu Trebinje 1

8. jul 2022. - Elektroprivreda Republike Srpske će otkupljivati energiju iz solarne elektrane po 50 evra za MWh u periodu od 25 godina

EFT angažovao kineski Dongfang da izgradi solarnu elektranu Bileća

8. jul 2022. - Dongfang Electric je of EFT-a dobio ugovor za solarnu elektranu Bileća, nakon što je za njega 2016. izgradio termoelektranu Stanari