OIE

Republika Srpska će za pet godina imati još 700 MW u zelenim elektranama

Republika Srpska za pet godina 700 MW zelenim elektranama

Foto: Miroslava Simić Kocić / Confindustria Serbia

Objavljeno

11.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2022.

Komentari

0

Podeli

Republika Srpska izvozi do 35 odsto proizvedene električne energije i od prodaje će podstaći prozjumere, izjavio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić. Po njegovim rečima, aktuelni projekti elektrana na obnovljive izvore od ukupno 700 megavata će biti završeni u roku od pet godina.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da ukupna snaga ugovorenih i projekata hidroelektrana i solarnih i vetroelektrana u izgradnji iznosi 700 megavata i da oni vrede 2,2 milijarde konvertibilnih maraka (1,1 milijardu evra). Sve mogu biti završene za do pet godina, kazao je na konferenciji ‘Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza’ u organizaciji Confindustrije.

Manji entitet Bosne i Hercegovine izvozi do 35 odsto proizvedene električne energije i zahvaljujući visokim tržišnim cenama usled energetske krize će tim sredstvima finansirati fotonaponske sisteme na stambenim objektima i afirmisati energetske zajednice malih proizvođača, istakao je Đokić.

Republika Srpska očekuje pomoć EU za dekarbonizaciju

Republika Srpska je s 39 malih hidroelektrana dobila 110 megavata kapaciteta i još 25 megavata od solara, napomenuo je ministar. Pomenuti projekti iz obnovljivih izvora će stvoriti potpuno drugačiju energetsku sliku, izjavio je Đokić.

Entitetska vlada je posvećena dekarbonizaciji, ali trenutno nema sredstava i očekuje od Evropske unije da joj pomogne, naglasio je. Đokić je rekao da postojeći zakonski okvir i u Republici Srpskoj i u BiH omogućava zaštitu stranih investicija.

U planu su aukcije za podsticaje

Republika Srpska sprema podsticaje putem aukcija i odrediće raspoloživa sredstva na godišnjem nivou, napomenuo je ministar. Međutim, po njegovim rečima, podrška uopšte nije neophodna s obzirom na aktuelne cene struje i beleži se veliko interesovanje investitora.

S druge strane, proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugalj je postala izuzetno skupa, izjavio je Petar Đokić i ukazao na rast troškova na ime održavanja i remonta. Najveći projekat u toku je hidroelektrana Dabar, od 150 megavata, naveo je i pomenuo i da su krenuli radovi na sistemu Gornja Drina i da je predviđeno da ukupna snaga dostigne 90 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

11. maj 2022. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

11. maj 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

11. maj 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

11. maj 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta