OIE

UniCredit banka odobrila kredit ERS-u za gradnju hidroelektrana na Bistrici

UniCredit kredit ERS hidroelektrana Bistrici

Foto: ERS

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske za izgradnju tri hidroelektrane na Bistrici, vrednu 102 miliona evra, od UniCredit banke dobija pozajmicu od 15,3 miliona evra.

ERS je saopštio da je s UniCredit bankom Banjaluka potpisao ugovor vredan 30 miliona konvertibilnih maraka (15,3 miliona evra) za finansiranje projekta hidroelektrana na reci Bistrici, „uz potpuno poštivanje ekoloških standarda u segmentu očuvanja životne sredine, a podržavajući tranziciju privrede Republike Srpske ka što većoj upotrebi obnovljivih izvora energije“.

Generalni direktor državnog preduzeća Luka Petrović rekao je da je ovo značajna podrška investicionom ciklusu i da je na raspisanom javnom pozivu UniCredit banka dala najpovoljniju ponudu.

Projekat je ukupno vredan 102 miliona evra, a Elektroprivreda Republike Srpske finansira 90 odsto iz vlastitih sredstava, dodao je. Sistem Bistrica će imati kapacitet 39,5 megavata, napomenuo je Petrović.

U istom delu Podrinja dva projekta za po tri hidroelektrane

Izvođač je kineska kompanija AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering Corp. Bistrica je leva pritoka Drine na jugoistoku Bosne i Hercegovine, nedaleko od mesta određenog za takođe trostruki projekat Gornja Drina sa Srbijom.

ERS će iz kredita namiriti obaveze prema zavisnom preduzeću Hidroelektrane na Drini, u okviru kojeg je projektna firma Hidroelektrane Bistrica

„Vjerujemo da je saradnja između Elektroprivrede RS i UniCredit banke još jedan primjer u kome finansijski sektor, institucije i privreda zajedno postavljaju temelje za bolju budućnost, podržavajući zelenu tranziciju i postepen prelazak ekonomije na održivo poslovanje“, kazao je Gordan Pehar, predsednik Uprave UniCredit banke Banjaluka.

Preduzeće Hidroelektrane Bistrica je u stoodstotnom vlasništvu Hidroelektrana na Drini, u kojima ERS ima udeo od 65 odsto. Ova državna kompanija je godinu dana preko tendera tražila kreditora za navedeni projekat tri hidrocentrale. Po poslednjim informacijama, tim sredstvima namerava da plati Hidroelektranama na Drini za preuzetu električnu energiju, pa bi HE na Drini istim novcem dokapitalizovale firmu HE Bistrica, sa sedištem u Foči.

Tri Bistrice u BiH i još dve u Srbiji

Inače, odluka zavisnog preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici o dokapitalizaciji, u cilju pribavljanja sredstava za izgradnju hidroelektrane Dabar, usvojena je u februaru iz drugog pokušaja. Rok za prijavu postojećih akcionara je istekao juče, a ERS je upisao akcije srazmerno svom učešću (64,9 odsto) i tako uložio 83,7 miliona konvertibilnih maraka (42,7 miliona evra), prenosi Capital.ba.

Penzijski rezervni fond Republike Srpske nije iskoristio pravo preče kupovine. U njegovom vlasništvu je bilo 10 odsto akcija. Investiciono-razvojna banka Republike Srpske nije razmatrala učešće svog Fonda za restituciju, koji je držao pet procenata, stoji u članku.

ERS je uložio 42,7 miliona evra u dokapitalizaciju Hidroelektrana na Trebišnjici, namenjenu prikupljanju sredstava za projekat hidroelektrane Dabar

Od velikih akcionara, jedino društvo za upravljanje investicionim fondovima Kristal invest, sa 5,3 odsto, nije pod kontrolom Vlade Republike Srpske. Ukoliko emisija ne bude pokrivena, preostali deo akcija će biti plasiran na Banjalučkoj berzi.

ERS se priprema i da proda obveznice preko Bečke berze da prikupi sredstva za pomenuta dva projekta.

Treba pomenuti da Elektroprivreda Srbije (EPS) sa svoje strane granice radi na projektu vlastite, reverzibilne hidroelektrane Bistrica, pri čemu u istom kraju već ima hidrocentralu koja se isto zove Bistrica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica elektroprivreda iz regiona o trgovanju emisijama: Saradnja je put za energetsku tranziciju

15. april 2022. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

15. april 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

15. april 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

15. april 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost