Električna energija

Petrović: Republika Srpska će 2029. godine imati jedan gigavat iz obnovljivih izvora

Petrovic Republika Srpska 2029 jedan gigavat obnovljivih izvora

Foto: Otvaranje Samita energetike Trebinje 2020.

Objavljeno

18.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske gradi elektrane na obnovljive izvore ukupnog kapaciteta 430 megavata, izjavio je generalni direktor Luka Petrović i dodao da su u tom entitetu privatni investitori ugovorili još 180 megavata. Po njegovoj oceni, u Republici Srpskoj će 2029. biti instaliran jedan gigavat kapaciteta proizvodnje zelene električne energije.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Luka Petrović rekao je prilikom otvaranja Samita energetike u Trebinju – SET da je ta kompanija jedna od retkih u regionu koja može izvozom struje da finansira vlastite investicije, prenosi eKapija. Tako je do sada uložila 80 miliona evra u pripremne i deo glavnih radova na hidroelektrani Dabar, istakao je.

ERS sada proizvodi 6,5 teravat-sati godišnje, od čega je 1,5 teravat-sati namenjeno izvozu, kazao je Petrović. On je procenio da će Republika Srpska do 2029. imati jedan gigavat snage u elektranama na obnovljive izvore. Do sada su ugovoreni poslovi na 430 megavata, što je investiciona vrednost od oko 800 miliona evra, i na njima se već izvode radovi, rekao je. Kada svi budu u pogonu, ERS će imati višak u elektroenergetskom bilansu, naglasio je Petrović.

Investiciona vrednost ERS-ovih projekata u izgradnji je 800 miliona evra, kaže Petrović

„Kod ovih 430 megavata, nosilac investicija je ERS, a još 180 megavata su ugovorili privatni investitori. Potencijala ima još i verujem da će ih iskoristiti i sledeća pokoljenja. Sa novim investicijama dobićemo dodatnih 1.100 gigavat-časova struje, što je po današnjim tržišnim cijenama oko 280 do 300 miliona evra čistog novca za naš sistem,“ naveo je Petrović.

Praksa je pokazala, izjavio je, da se objekti na bazi obnovljivih izvora energije mogu isplatiti za pet do šest godina.

„ERS je do sada iskoristila oko 28 odsto hidropotencijala, i imamo ih još mnogo na teritoriji RS, ali postoje potencijali koje treba zajedno da iskoristimo sa elektroprivredama Srbije i Crne Gore – granične rijeke, srednja i donja Drina, kao i hidroelektrana Boka koju planiramo graditi sa Crnom Gorom, i na čemu intenzivno radimo i analiziramo modele“, kaže Petrović.

Sa Crnom Gorom je u planu izgradnja HE Boka

Kompanija sa Hrvatskom elektroprivredom ima odličnu saradnju u upravljanju hidroelektranom Dubrovnik, ona donosi veliki benefit ERS-u i ta struja je namenjena izvozu, navodi generalni direktor.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić procenio je da taj entitet u sledećih pet godina može da instalira 700 megavata kapaciteta iz obnovljivih izvora.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. mart 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. mart 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

18. mart 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

18. mart 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane