OIE

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

Foto: EPS

Objavljeno

15.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da kompanija namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima, ali i da se zalaže da se prekinuti projekat termoelektrane Kolubara B nastavi.

Sektor energije iz obnovljivih izvora ima udeo od 30 procenata u proizvodnji struje u Elektroprivredi Srbije (EPS), a cilj je da u roku od pet godina bude povećan na 40 odsto, dok bi 60 procenata činile termoelektrane, izjavio je vršilac dužnosti direktora Milorad Grčić. Oni koji su želeli gašenje rudnika i termoelektrana žele da Srbija postaje sve manje energetski nezavisna, po njegovom mišljenju.

 EPS nastoji da u narednih pet godina poveća udeo obnovljivih izvora u proizvodnji sa 30 na 40 odsto

EPS modernizuje i jača sve proizvodne kapacitete uključujući rudnike, ali u planu do 2030. su i solarne elektrane od ukupno 240 megavata i vetroparkovi kapaciteta 100 megavata, otkrio je Grčić. Dodao je da kompanija želi da nastavi izgradnju termoelektrane na ugalj Kolubara B snage 350 megavata, koja je obustavljena u maju, uz argument da temelji i deo opreme postoje. „Nastavićemo da se borimo za izgradnju ovog bloka“, podvukao je v. d. direktora.

Vlada još uvek nije saopštila da li postoji mogućnost da se projekat s kompanijom PowerChina iz Kine nastavi.

Zasad neće biti povećanja cena za domaćinstva

Građani imaju najjeftiniju struju u regionu, tvrdi Grčić i dodaje da je ima dovoljno i da nije u planu povećanje cene. On je podsetio da kompanija radi na projektu Gornja Drina za tri hidroelektrane od ukupno 181 megavat u Republici Srpskoj.

Grčić: Kompanija će nastaviti da se bori za projekat termoelektrane na ugalj Kolubara B

EPS je u revitalizaciji hidroelektrana povećao njihov kapacitet za ukupno 142 megavata, a posle završetka svega planiranih revitalizacija snaga će biti ukupno veća za 190 megavata, navodi Grčić. Radovi na hidroelektrani Đerdap 1 su skoro gotovi, a potpuno će biti revitalizovan i Đerdap 2, kazao je.

Ministarstvo rudarstva i energetike je ranije objavilo da će Srbija takođe izgraditi reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i Bistrica.

Ćar od izvoza struje

EPS je u prvoj polovini godine imao 11,5 milijardi dinara (98 miliona evra) dobiti, izjavio je Grčić. Kompanija ima „veoma dobar“ bilans uvoza i izvoza struje, a od 2016. je prodala četiri teravat-sata više nego što je kupila na slobodnom tržištu i to je 110 miliona evra profita, napomenuo je. Vršilac dužnosti direktora je izrazio uverenost da će se EPS do 2027. potpuno uskladiti s direktivama Evropske unije o zaštiti životne sredine.

Uzlet cena energenata je doveo do globalne krize u tom sektoru i šire. EPS i drugi operateri elektrana na Zapadnom Balkanu ne plaćaju naknade za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte, za razliku od svojih konkurenata u EU.

Glavni proizvođač električne energije u Srbiji se sprema da izgradi solarne elektrane na pepelištima i odlagalištima šljake iz svojih termoelektrana na ugalj – jednu snage 97,2 megavata i tri od po skoro 10 megavata. Na projektu vetroelektrane od 66 megavata na takvoj lokaciji i na jednom od navedenih fotonaponskih pogona radi barem od 2014. godine.

Komentara: (1)
R. Dragan / 16.10.2021.

Izgradnja RHE „Đerdap 3“ bi koštala min 5-6 Milijardi evra, a Rumunija bi morala da saglasnost jer je lokacija uzvodno od D.Milanovca i koristilo bi se zajedničko akumulaciono „Đerdapsko jezero“. Znači da je to projekat koji Srbija ne može sama da izgradi, pa jedino ako je EU zainteresovana.

RHE „Bistrica 2“ bi trebalo odmah da počne da se gradi, jer je odavno planirana i nije prekogranični projekat, pa nije potrebna saglasnost Rumunije ili Sarajeva kao za „Dinske elektrane“.
Cena od 600-700 Miliona evra za 680GW nije velika i možemo sami da finansiramo, a možda dobijemo i neki „grant“ iz Zelene agende EU. To je projekat koji će poboljšati bilanse i balanse EPS-a, pogotovu sa ovakvom cenom el.energije.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neto emisija nulu cist vazduh

Postepeno ukidanje upotrebe uglja neophodno za obaranje neto emisija na nulu i čist vazduh

02 децембра 2021 - RES fondacija održava drugu godišnju konferenciju u Srbiji o balkanskom vazduhu između dve vatre i energetskoj tranziciji