Životna sredina

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Objavljeno

22.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila je da će prestati da investira u nove projekte za proizvodnju energije iz uglja izvan svojih granica, navodi se u saopštenju predsednika Si Đinpinga.

Si Đinping je tokom govora na 76. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da će Kina povećati svoju podršku projektima za dobijanje zelene i niskougljenične energije u zemljama u razvoju. On je naglasio da je potrebno ubrzati prelazak na zelenu i niskougljeničnu energiju.

Đinping: Kina će povećati podršku projektima zelene energije u zemljama u razvoju

Đinping je takođe ponovio nameru Kine da u sklopu energetske tranzicije i dekarbonizacije postigne ugljeničnu ili klimatsku neutralnost do 2060. godine, i naveo da će emisije CO2 će dostići vrhunac pre 2030. godine.

Kineske firme rade na tri projekta u Srbiji i BiH

Kineske kompanije su trenutno uključene u tri projekta elektrana na ugalj u Srbiji i BiH. Najviše su odmakle u Srbiji gde grade treći blok u termoelektrani Kostolac B i u BiH gde rade na sedmom bloku u termoelektrani Tuzla. Međutim, i ovi projekti suočavaju se sa problemima.

China Machinery Engineering Corporation (CMEC) gradi treći blok snage 350 MW u TE Kostolac B, istočno od Beograda, ali zasad nema puno informacija dokle su stigli radovi.

Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute započele su gradnju bloka 7 u TE Tuzla, snage 450 MW, ali trenutno su radovi stali jer je američka kompanija GE izašla iz posla.

U planu je još jedan projekat, a to je TE Ugljevik 3. Naime, China Electric i poljsko-kineska kompanija Sunningvell International saopštile su početkom jula da su postigle sporazum o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) za Ugljevik 3.

Inače, jedna od najvećih kineskih kompanija, Power Construction Corporation of China (PowerChina) 2020. je potpisla ugovor o izgradnji elektrane Kolubara B, ali je Vlada Srbije odustala od projekta u maju ove godine. Pre nekoliko dana ova kompanija je saopštila da želi da investira u zelenu energiju u Srbiji i tako uđe na evropsko tržište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotni-talasi-klima

Toplotni talasi i suša širom Evrope tokom trećeg najtoplijeg jula u svetu ikada

10 августа 2022 - Prošli mesec bio je najtopliji jul u svetu od kada se mere temperature, a dugi i intenzivni toplotni talasi pogodili su delove Evrope

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

SAD-predlog-zakona-klima

Amerika “prelomila” – usvaja se istorijski zakon za borbu protiv klimatskih promena

09 августа 2022 - Američki Senat usvojio je tesnom većinom predlog zakona kojim se izdvaja 369 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena

Cene struje gasa EU rekorde suse zastoja francuskim nuklearkama

Cene struje, gasa u EU ruše rekorde usled suše, zastoja u francuskim nuklearkama

03 августа 2022 - Visoke temperature dižu potražnju za strujom za rashlađivanje, a niski vodostaji remete rad nuklearnih elektrana i isporuke uglja brodovima