Životna sredina

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Objavljeno

22.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila je da će prestati da investira u nove projekte za proizvodnju energije iz uglja izvan svojih granica, navodi se u saopštenju predsednika Si Đinpinga.

Si Đinping je tokom govora na 76. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da će Kina povećati svoju podršku projektima za dobijanje zelene i niskougljenične energije u zemljama u razvoju. On je naglasio da je potrebno ubrzati prelazak na zelenu i niskougljeničnu energiju.

Đinping: Kina će povećati podršku projektima zelene energije u zemljama u razvoju

Đinping je takođe ponovio nameru Kine da u sklopu energetske tranzicije i dekarbonizacije postigne ugljeničnu ili klimatsku neutralnost do 2060. godine, i naveo da će emisije CO2 će dostići vrhunac pre 2030. godine.

Kineske firme rade na tri projekta u Srbiji i BiH

Kineske kompanije su trenutno uključene u tri projekta elektrana na ugalj u Srbiji i BiH. Najviše su odmakle u Srbiji gde grade treći blok u termoelektrani Kostolac B i u BiH gde rade na sedmom bloku u termoelektrani Tuzla. Međutim, i ovi projekti suočavaju se sa problemima.

China Machinery Engineering Corporation (CMEC) gradi treći blok snage 350 MW u TE Kostolac B, istočno od Beograda, ali zasad nema puno informacija dokle su stigli radovi.

Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute započele su gradnju bloka 7 u TE Tuzla, snage 450 MW, ali trenutno su radovi stali jer je američka kompanija GE izašla iz posla.

U planu je još jedan projekat, a to je TE Ugljevik 3. Naime, China Electric i poljsko-kineska kompanija Sunningvell International saopštile su početkom jula da su postigle sporazum o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) za Ugljevik 3.

Inače, jedna od najvećih kineskih kompanija, Power Construction Corporation of China (PowerChina) 2020. je potpisla ugovor o izgradnji elektrane Kolubara B, ali je Vlada Srbije odustala od projekta u maju ove godine. Pre nekoliko dana ova kompanija je saopštila da želi da investira u zelenu energiju u Srbiji i tako uđe na evropsko tržište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. septembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

22. septembar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

22. septembar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

22. septembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama