Životna sredina

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Objavljeno

22.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila je da će prestati da investira u nove projekte za proizvodnju energije iz uglja izvan svojih granica, navodi se u saopštenju predsednika Si Đinpinga.

Si Đinping je tokom govora na 76. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da će Kina povećati svoju podršku projektima za dobijanje zelene i niskougljenične energije u zemljama u razvoju. On je naglasio da je potrebno ubrzati prelazak na zelenu i niskougljeničnu energiju.

Đinping: Kina će povećati podršku projektima zelene energije u zemljama u razvoju

Đinping je takođe ponovio nameru Kine da u sklopu energetske tranzicije i dekarbonizacije postigne ugljeničnu ili klimatsku neutralnost do 2060. godine, i naveo da će emisije CO2 će dostići vrhunac pre 2030. godine.

Kineske firme rade na tri projekta u Srbiji i BiH

Kineske kompanije su trenutno uključene u tri projekta elektrana na ugalj u Srbiji i BiH. Najviše su odmakle u Srbiji gde grade treći blok u termoelektrani Kostolac B i u BiH gde rade na sedmom bloku u termoelektrani Tuzla. Međutim, i ovi projekti suočavaju se sa problemima.

China Machinery Engineering Corporation (CMEC) gradi treći blok snage 350 MW u TE Kostolac B, istočno od Beograda, ali zasad nema puno informacija dokle su stigli radovi.

Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute započele su gradnju bloka 7 u TE Tuzla, snage 450 MW, ali trenutno su radovi stali jer je američka kompanija GE izašla iz posla.

U planu je još jedan projekat, a to je TE Ugljevik 3. Naime, China Electric i poljsko-kineska kompanija Sunningvell International saopštile su početkom jula da su postigle sporazum o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) za Ugljevik 3.

Inače, jedna od najvećih kineskih kompanija, Power Construction Corporation of China (PowerChina) 2020. je potpisla ugovor o izgradnji elektrane Kolubara B, ali je Vlada Srbije odustala od projekta u maju ove godine. Pre nekoliko dana ova kompanija je saopštila da želi da investira u zelenu energiju u Srbiji i tako uđe na evropsko tržište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

EBRD EU Austrija 360 stabala zeleniji Beograd

EBRD, EU i Austrija donirali 360 sadnica stabala za zeleniji Beograd

03 децембра 2021 - EBRD, EU i Austrija su podržali sadnju 360 stabala u Beogradu, od ukupno hiljadu širom Zapadnog Balkana

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

03 децембра 2021 - Resalta se pridružila akreditovanoj mreži organizacije CDP za pružanje usluga za smanjenje emisija ugljenika u osam zemalja

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.