Životna sredina

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Objavljeno

22.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila je da će prestati da investira u nove projekte za proizvodnju energije iz uglja izvan svojih granica, navodi se u saopštenju predsednika Si Đinpinga.

Si Đinping je tokom govora na 76. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da će Kina povećati svoju podršku projektima za dobijanje zelene i niskougljenične energije u zemljama u razvoju. On je naglasio da je potrebno ubrzati prelazak na zelenu i niskougljeničnu energiju.

Đinping: Kina će povećati podršku projektima zelene energije u zemljama u razvoju

Đinping je takođe ponovio nameru Kine da u sklopu energetske tranzicije i dekarbonizacije postigne ugljeničnu ili klimatsku neutralnost do 2060. godine, i naveo da će emisije CO2 će dostići vrhunac pre 2030. godine.

Kineske firme rade na tri projekta u Srbiji i BiH

Kineske kompanije su trenutno uključene u tri projekta elektrana na ugalj u Srbiji i BiH. Najviše su odmakle u Srbiji gde grade treći blok u termoelektrani Kostolac B i u BiH gde rade na sedmom bloku u termoelektrani Tuzla. Međutim, i ovi projekti suočavaju se sa problemima.

China Machinery Engineering Corporation (CMEC) gradi treći blok snage 350 MW u TE Kostolac B, istočno od Beograda, ali zasad nema puno informacija dokle su stigli radovi.

Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute započele su gradnju bloka 7 u TE Tuzla, snage 450 MW, ali trenutno su radovi stali jer je američka kompanija GE izašla iz posla.

U planu je još jedan projekat, a to je TE Ugljevik 3. Naime, China Electric i poljsko-kineska kompanija Sunningvell International saopštile su početkom jula da su postigle sporazum o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) za Ugljevik 3.

Inače, jedna od najvećih kineskih kompanija, Power Construction Corporation of China (PowerChina) 2020. je potpisla ugovor o izgradnji elektrane Kolubara B, ali je Vlada Srbije odustala od projekta u maju ove godine. Pre nekoliko dana ova kompanija je saopštila da želi da investira u zelenu energiju u Srbiji i tako uđe na evropsko tržište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrijski plan za zeleni dogovor EU-plan-subvencija-zastitu-domace-zelene-industrije

EU najavila plan subvencija za zaštitu domaće zelene industrije

22. septembar 2021. - Evropska komisija je predstavila Industrijski plan za zeleni dogovor, kojim želi da očuva konkurentnost usled povećanja subvencija širom sveta za dekarbonizaciju

Ugalj, Klima - 1:0 ili kako je klimatska akcija dozivela poraz u malom nemačkom selu

Ugalj, Klima – 1:0 ili kako je klimatska akcija doživela poraz u malom nemačkom selu

22. septembar 2021. - U selu Licerat u Nemačkoj, policija je tokom ove i prošle nedelje iselila aktiviste iz...

Temperatura okeana 2022 rekord cetvrtu godinu zaredom

Temperatura okeana 2022. dostigla rekord – četvrtu godinu zaredom

22. septembar 2021. - Osim ekstremnih suša, toplotnih talasa, šumskih požara i poplava, 2022. godinu je obeležio četvrti uzastopni rekord visine temperature okeana

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

22. septembar 2021. - Prema WEF-ovoj analizi, neizvesnu i turbulentnu deceniju koja je pred nama karakterisaće ekološke i društvene krize