Električna energija

Andelija: EPBiH spremna da nastavi gradnju bloka 7 u TE Tuzla

Andelija EPBiH spremna da nastavi gradnju bloka 7 u TE Tuzla

Blok 7 bio bi izgrađen u neposrednoj blizini TE Tuzla (slika: EPBiH)

Objavljeno

13.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) želi da nastavi gradnju bloka 7 u Termoelektrani Tuzla jer ovaj projekat nema alternativu, poručili su predstavnici ove kompanije. I kineske kompanije, sa kojima je potpisan ugovor o gradnji vredan oko 700 miliona evra, saopštile su da su spremne nastave projekat.

Projekat novog bloka na ugalj Tuzla 7, snage 450 MW, zamišljen kao kapacitet koji će zameniti postojeće blokove 3, 4 i 5, stoji skoro godinu dana zbog izlaska iz posla američke kompanije General Electric. GE je u oktobru prošle godine obavestio glavne izvođače radova, kineske kompanije Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute da ne može da isporuči kotao i generator parne turbine jer se povlači iz biznisa povezanog sa ugljem.

Projekat Tuzla 7 zaustavio je izlazak GE iz poslova u vezi sa ugljem

Dve firme su o tome obavestile EPBiH, koji je nešto kasnije o svemu informisao vlasti Federacije BiH, ali do danas nije nađeno rešenje. Inače, kineske firme su predložile da nedostajuću opremu, zasnovanu na tehnologiji kompanije Siemens, isporuči Shanghai Boiler Works Co u saradnji sa firmama GE i Shanghai Electric Group (SEC). Kinezi su, takođe, probali za posao da angažuju evropske firme, ali većina se kao i GE povlači iz uglja.

Andelija: kažite drugo rešenje i prihvatićemo ga

Generalni direktor EPBiH Admir Andelija izjavio je sada za lokalne medije da ova kompanije nema alternativu nego da nastavi gradnju bloka 7, investicije čija vrednost je procenjena na 700 milion evra.

On je pozvao sve koji su za ili protiv da kažu drugo rešenje i EPBiH će ga prihvatiti.

Želimo da nastavimo relaizaciju ugovora o gradnji i ni na jedan način to nismo ugrozili, istakao je on, i pozvao partneru u ovom projekatu da nastave saradnju.

Kineski izvođači radova se nadaju da će biti prihvaćen njihov alternativni predlog za nastavak gradnje

Izet Žigić, predsednik Nadzornog odbora EPBiH, izjavio je za televiziju BHRT da ne prihvataju odstupanje od tehnologije koja je dogovorena. Odstupanje mogu odobriti samo Vlada FBiH i Federalni parlament, dodao je on.

Oglasile su se i kineske kopmanije Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute koje, kako su navele, kao i EPBiH shvataju značaj projekta za ekonomiju i energetsku sigurnost BiH i nadaju se da će im glavna oprema uskoro biti dostupna za nastavak radova.

One se nadaju da će EPBiH i vlasti FBiH prihvatiti alternativni predlog kako bi izgradnja Bloka 7 mogla započeti što je pre moguće, saopštile su ove kompanije.

Denis Žiško: bacamo novac na elektranu koja će biti zatvorena za 15ak godina

Ekološke organizacije imaju sasvim drugačije viđenje situacije. Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju izjavio je da nema logike ulagati milijarde konvertibilnih maraka u elektrane koje će biti zatvorene za petnaestak godina, jer će taksa na CO2 projekat Tuzla 7 učiniti neisplativim.

Taksa na CO2 će projekat učiniti neisplativim

Novi Blok 7 bi, kako je rekao, smanjio emisije sumpor-dioksida i suspendovanih PM čestica, ali ostao bi problem sa velikim količinama šljake i pepela, preneo je portal Klix.ba.

EPBiH ne planira ništa da modernizuje, već da nastavi da odlaže šljaku i pepeo koji sadrže teške metale, opasne za stanovništvo, naglasio je on, i dodao da bi investicije trebalo usmeriti u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i pametne mreže. Kao primer dobro ulaganja on je naveo subvencije za građansku energetiku, tačnije postavljanje solarnih panela na domaćinstvima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

13. septembar 2021. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

13. septembar 2021. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

13. septembar 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

13. septembar 2021. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena