Električna energija

Projekat bloka Tuzla 7 na ugalj zaglavljen jer je GE izašao, otkrili zvaničnici

bloka Tuzla 7 ugalj zaglavljen GE izasao

Slika: Termoelektrana Tuzla (EPBiH)

Objavljeno

07.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Neimenovani izvori iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine naveli su da se izgradnja bloka 7 u termoelektrani Tuzla verovatno neće nastaviti nakon što je General Electric odlučio da ne isporuči opremu.

Vlade u regionu su u novembru prihvatile obavezu da uvedu naplatu emisija ugljenika, da bi zauzvrat dobile pristup sredstvima iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. U suprotnom, suočiće se s budućim prekograničnim mehanizmom za prilagođavanje ugljenika (CBAM), zapravo carinjenjem sirovina i struje koje te zemlje izvoze u Evropsku uniju.

U svetlu napora na Zapadnom Balkanu da se dekarbonizuje energetika, Dnevni avaz je upravo citirao anonimne zvaničnike iz Federacije Bosne i Hercegovine koji su rekli da je projekat instalacije još jednog bloka na ugalj u termoelektrani Tuzla zašao u ćorsokak.

Radovi su u toku, ali Gezhouba sada više ne može da ispoštuje rokove

General Electric, koji je trebalo da isporuči turbinu od 450 megavata i ceo generator, navodno se povukao iz poduhvata. Zvanične potvrde nema. Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute iz Kine potpisali su 2014. sporazum s BiH za blok Tuzla 7, vrednosti procenjene na milijardu dolara. Radovi su uveliko u toku.

Nema ponovnog pregovaranja

Državni proizvođač električne energije Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) obavestila je Vladu FBiH da su kineski partneri zatražili da se razmotre izmene ugovora za projekat Tuzla 7, stoji u članku, uz napomenu da bi pregovori morali da se sprovedu na više nivoa vlasti da bi išta moglo da se promeni.

GE je saradnju izgleda obustavio pod pritiskom iz EU, budući da administracija u Briselu ne gleda blagonaklono ni na jedan novi projekat u domenu termoelektrana na ugalj. Insajderi su otkrili da je vlada odbila da promeni bilo šta iz sporazuma.

Vlasti su navodno odlučile da unaprede postojeće kapacitete na ugalj

Neimenovani zvaničnici su dodali da entitetska vlada već ima rezervni plan – da rekonstruiše neke od postojećih kapaciteta u Tuzli i Kaknju, gde Elektroprivreda BiH ima još jednu termoelektranu na ugalj. U Republici Srpskoj su još tri takva postrojenja.

Revitalizacija će biti gotova za tri godine a, štaviše, sredstva su već obezbeđena, dok će svi ostali blokovi u FBiH biti zatvoreni 2023, izjavila je jedna od osoba upućenih u situaciju.

Gezhouba i GE su već sarađivali na polju energetike. Kineska kompanija je na užoj listi za izbor izvođača za projekat hidroelektrane Čebren i još jedne brane u Severnoj Makedoniji, a posluje i na drugim mestima na Balkanu.

Dekarbonizacija na Balkanu

Pre samo dve nedelje, EPBiH je u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice odlučio da, za početak, počne interno da obračunava troškove na ime ispuštanja CO2.

Očekivani izdaci za emisije ugljenika nedavno su naveli Srbiju da otkaže projekat termoelektrane na lignit Kolubara B, na kojem je radila takođe sa izvođačem iz Kine, ali ni tamo sa najvišeg mesta još uvek nije objavljen plan za prestanak korišćenja uglja. Severna Makedonija je odlučna u nameri da svoje termoelektrane što pre prebaci na gas.

Najviši zvaničnici BiH, Srbije i Rumunije još nisu predstavili detalje svojih strategija za odbacivanje uglja

Crna Gora je već uvela sistem za trgovanje dozvolama za ispuštanje ugljen-dioksida. Termoelektrana na ugalj Pljevlja, jedina takva u toj zemlji, uskoro mora da se rekonstruiše.

Što se tiče Kosova*, kompanija ContourGlobal je lane odustala od izgradnje elektrane na lignit i potpuno se povukla iz tog sektora, usled pooštravanja propisa za zaštitu životne sredine i nedostatka izvora finansiranja. U Albaniji nema kapaciteta na ugalj.

Turska je nedavno odustala od nekoliko projekata termoelektrana te vrste, a takođe sprovodi pripreme za uvođenje poreza na CO2 na uvoz u EU. Među državama članicama tog 27-članog bloka u Jugoistočnoj Evropi, Grčka sprovodi najradikalnije mere za svođenje upotrebe uglja na nulu. Rumunija je sledeća po obimu planova, ali lideri te zemlje isto nisu saopštili detalje građanima i građankama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.