Električna energija

TEŠ bi do 2030. mogao da napravi gubitak od 870 miliona evra zbog troškova CO2

TES 2030. gubitak 870 miliona evra CO2 ember

Slika: TEŠ

Objavljeno

10.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana Šoštanj mogla bi da zabeleži gubitak od 870 miliona evra do 2030. godine, uglavnom zbog visokih cena CO2, zbog čega bi njeno zatvaranje moglo da bude neizbežno i pre 2033. godine, što je najoptimističniji scenario za prestanak korišćenja uglja u Sloveniji.

Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ), deo državne elektroprivrede Holding Slovenske elektrarne (HSE), jedina je elektrana na ugalj u Sloveniji, koja je trenutno u proceduri određivanja godine kada će prestati da koristi ugalj. U igri su tri opcije – 2033, 2038, i 2042.

Najnoviji podaci o prognozama za poslovanje TEŠ-a dolaze iz analize o profitabilnosti TEŠ-a od 2021. do 2030. godine, koju je uradio tink tenk Ember.

Analiza uključuje pet scenarija

Izveštaj je koristio trenutne podatke i prognoze o proizvodnji električne energije, troškovima goriva, ceni emisionih jedinica ili sertifikata za emitovanje gasova sa efektom staklene bašte, zatim o ceni električne energije i operativnim troškovima.

Od pet analiziranih scenarija, najverovatniji je onaj u kojem TEŠ do 2030. pravi gubitak od 870 miliona evra, navodi se u analizi. Do 2025. neto gubici (uključujući fiksne operativne i troškove održavanja, kao i otplatu kredita) iznose 479 miliona evra, a do 2030. ukupno 870 miliona evra.

U dva scenarija, malo verovatna, TEŠ bi mogao da ostvari profit do 2030.

Dva scenarija takođe predviđaju gubitke do 2030. – 709 miliona evra, odnosno 962 miliona evra, dok druga dva „izbacuju“ dobit. Dobit od 167 miliona evra rezultat je prognoziranih visokih cena električne energije, dok bi čak milijardu evra TEŠ mogao da zaradi ako električna energija bude visoka, a emisione jedinice jeftine, što je malo verovatan scenario.

Analiza ne uključuje troškove u vezi sa rudnikom uglja Premogovnik Velenje, koji snabdeva TEŠ.

Spremiti se za nenajavljeno zatvaranje TEŠ-a

Slovenačka nevladina organizacija Focus saopštila je da je poslednjih godina finansijsko poslovanje TEŠ-a loše, pa je 2019. elektrana ostvarila gubitak od skoro 20 miliona evra.

Inače, generalni direktor ELES-a Aleksander Mervar nedavno je izjavio da će TEŠ ove godine napraviti manjak od 150 miliona evra.

Focus je saopštio da analiza koju je uradio Ember ukazuje na mogućnost nenajavljenog zatvaranja TEŠ-a. Tomislav Tkalec iz Focusa naveo je da procenjeni gubitak od 870 miliona evra pokazuje da je poslovanje TEŠ-a do 2030. neodrživo.

Analiza daje argumente u korist prihvatanja scenarija za prestanak korišćenja uglja do 2033.

To je jasan signal da je potrebno pripremiti dodatne planove za upravljanje rizikom i pravetnu tranziciju u slučaju nenajavljenog zatvaranja TEŠ-a, rekao je on.

Analiza daje argumente za prihvatanje opcije za pretanak koriščenja uglja do 2033. kao scenarija koji garantuje najmanje finansijski štetno rešenje, s obzirom da duži rad elektrane znači i veći trošak.

Inače, nedavno je TEŠ odustao od ideje da zajedno sa ugljem sagoreva i otpad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

10. maj 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

10. maj 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

10. maj 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

10. maj 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.