OIE

Power China preko Srbije ulazi na energetsko tržište Evrope

Power China zeli da preko Srbije udje na trziste zelene energije Evrope

Slika: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Power Construction Corporation of China (Power China), koja je rangirana među 150 najvećih korporacija na svetu, želi da prvu investiciju u obnovljive izvore energije u Evropi realizuje u Srbiji.

Državna kompanija Power China, spada u red 50 najvećih kompanija u Kini, a u Srbiji je trebalo da izgradi termoelektranu Kolubara B. Iako je Ministarstvo rudarstva i energetike odlučilo da zaustavi gradnju ove elektrane, kineska kompanija želi da investira u Srbiju.

Predstavnici ove kompanije susreli su se sa Zoranom Mihajlović, potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike.

Đi Sjaojung, predsednik kompanije Power China, rekao je da je Srbija donošenjem novih zakona poveća la podršku održivom razvoju i zelenoj energiji.

„Želimo da upravo ovde imamo prvu veliku investiciju u oblasti OIE u Evropi, posebno kada je reč o novim hidroelektranama, solarnim elektranama i vetroelektranama, jer smatramo da su tu velike mogućnosti, s obzirom na odlične odnose dve države, potencijale Srbije i dobar investicioni ambijent“, rekao je Sjaojung.

Mihajlović je istakla novi investicioni plan i zakonski okvir.

„Naš cilj je da unapredimo energetsku stabilnost u narednim decenijama, a vizija o zelenoj Srbiji obezbediće privredni rast, nova radna mesta i dovoljno energije koja dolazi iz obnovljivih izvora. Veći deo projekata vrednih 17 milijardi evra u novom investicionom ciklusu je upravo u vezi sa obnovljivim izvorima energije. Knjiga projekata je prikaz potencijala Srbije u oblasti elektroenergetike, OIE, toplotne energije, energetske efikasnosti, geologije i rudarstva, kao i inovativnih projekata u oblasti vodoničnih tehnologija. Želimo saradnju sa najboljim svetskim kompanijama u svim ovim oblastima i dobrodošli ste da i u ovom sektoru budete prisutni na našem tržištu“, rekla je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. septembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. septembar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

21. septembar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

21. septembar 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva