OIE

Power China preko Srbije ulazi na energetsko tržište Evrope

Power China zeli da preko Srbije udje na trziste zelene energije Evrope

Slika: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Power Construction Corporation of China (Power China), koja je rangirana među 150 najvećih korporacija na svetu, želi da prvu investiciju u obnovljive izvore energije u Evropi realizuje u Srbiji.

Državna kompanija Power China, spada u red 50 najvećih kompanija u Kini, a u Srbiji je trebalo da izgradi termoelektranu Kolubara B. Iako je Ministarstvo rudarstva i energetike odlučilo da zaustavi gradnju ove elektrane, kineska kompanija želi da investira u Srbiju.

Predstavnici ove kompanije susreli su se sa Zoranom Mihajlović, potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike.

Đi Sjaojung, predsednik kompanije Power China, rekao je da je Srbija donošenjem novih zakona poveća la podršku održivom razvoju i zelenoj energiji.

„Želimo da upravo ovde imamo prvu veliku investiciju u oblasti OIE u Evropi, posebno kada je reč o novim hidroelektranama, solarnim elektranama i vetroelektranama, jer smatramo da su tu velike mogućnosti, s obzirom na odlične odnose dve države, potencijale Srbije i dobar investicioni ambijent“, rekao je Sjaojung.

Mihajlović je istakla novi investicioni plan i zakonski okvir.

„Naš cilj je da unapredimo energetsku stabilnost u narednim decenijama, a vizija o zelenoj Srbiji obezbediće privredni rast, nova radna mesta i dovoljno energije koja dolazi iz obnovljivih izvora. Veći deo projekata vrednih 17 milijardi evra u novom investicionom ciklusu je upravo u vezi sa obnovljivim izvorima energije. Knjiga projekata je prikaz potencijala Srbije u oblasti elektroenergetike, OIE, toplotne energije, energetske efikasnosti, geologije i rudarstva, kao i inovativnih projekata u oblasti vodoničnih tehnologija. Želimo saradnju sa najboljim svetskim kompanijama u svim ovim oblastima i dobrodošli ste da i u ovom sektoru budete prisutni na našem tržištu“, rekla je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

21. septembar 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

21. septembar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

21. septembar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

21. septembar 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije