Električna energija

Firme iz Kine, Poljske potpisale ugovor o izgradnji termoelektrane Ugljevik 3

Firme Kine Poljske ugovor izgradnji termoelektrane Ugljevik 3

Emilian Robert Vicol from Pixabay

Objavljeno

01.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Organizacije za zaštitu životne sredine su uputile zahtev Republici Srpskoj da poništi koncesiju za projekat termoelektrane na ugalj Ugljevik 3, nakon što su dosad nepoznate firme iz Kine i Poljske postigle sporazum o izgradnji.

China Electric i poljsko-kineska kompanija Sunningwell International objavile su da su postigle sporazum o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) za Ugljevik 3 u Bosni i Hercegovini, pa su nevladine organizacije uputile zahtev vlastima da pojasne planove za taj projekat termoelektrane na ugalj.

Ovo je prvi put da se navedene dve firme pominju kao učesnice, ali Capital.ba jeste saznao pre dve godine da je zainteresovana neimenovana poljsko-kineska kompanija. Taj portal je sad objavio, citirajući anonimni izvor iz Vlade Republike Srpske, da ju je koncesionar Comsar Energy obavestio da se dogovara oko „preuzimanja“.

Koncesionar probio rokove

Comsar, pod kontrolom ruskog milijardera Rashida Serdarova, otkrio je samo da teku pregovori „sa strateškim partnerima“. China Electric posluje u okviru kineskog državnog konglomerata China National Electric Engineering Co. ili CNEEC.

Koncesionar pregovara o preuzimanju projekta, tvrdi neimenovani izvor iz vlade

Vlada u Banjaluci je u januaru produžila koncesiju potpisanu 2013. godine sa 30 na 44 godine iako je kompanija probila rokove. Naime, termoelektrana je već trebalo da bude puštena u rad.

Republika Srpska je ranije dozvolila Comsaru da proširi planirani kapacitet za stotinu megavata na 700, što je u suprotnosti s njenom Strategijom razvoja energetike.

Nema smisla graditi elektrane na ugalj

„Projekat Ugljevik 3 je dugogodišnja rak-rana energetskog sektora, a vlasti prešutno dozvoljavaju investitoru da krši sve moguće ugovore i zakone. Odjednom se pojavljuje čarobni kineski štapić za još jedan projekat koji je od samog starta bio osuđen na propast. Pitamo se zašto Vlada Republike Srpske do sada još nije raskinula ugovor sa Comsar Energy, ali i kome to u ovom dobu, kada se prelazi na obnovljive izvore energije i termoelektrane se gase, uopšte pada na pamet da razmatra nove projekte termoelektrana na ugalj”, kazala je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

Bankwatch i Just Finance International su se pridružili pozivu da se koncesija otkaže.

U opštini Ugljevik već postoji elektrana na ugalj, u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, a u BiH ih ima ukupno pet. Jedna je privatna, a ostalima upravljaju državna preduzeća.

Jedan takav projekat u Tuzli je nedavno zašao u ćorsokak jer je kineski izvođač ostao na cedilu kada se povukao General Electric.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica