Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Firme iz Kine, Poljske potpisale ugovor o izgradnji termoelektrane Ugljevik 3

Firme Kine Poljske ugovor izgradnji termoelektrane Ugljevik 3

Emilian Robert Vicol from Pixabay

Objavljeno

01.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2021.

Komentari

0

Podeli

Organizacije za zaštitu životne sredine su uputile zahtev Republici Srpskoj da poništi koncesiju za projekat termoelektrane na ugalj Ugljevik 3, nakon što su dosad nepoznate firme iz Kine i Poljske postigle sporazum o izgradnji.

China Electric i poljsko-kineska kompanija Sunningwell International objavile su da su postigle sporazum o projektovanju, nabavci i izgradnji (EPC) za Ugljevik 3 u Bosni i Hercegovini, pa su nevladine organizacije uputile zahtev vlastima da pojasne planove za taj projekat termoelektrane na ugalj.

Ovo je prvi put da se navedene dve firme pominju kao učesnice, ali Capital.ba jeste saznao pre dve godine da je zainteresovana neimenovana poljsko-kineska kompanija. Taj portal je sad objavio, citirajući anonimni izvor iz Vlade Republike Srpske, da ju je koncesionar Comsar Energy obavestio da se dogovara oko „preuzimanja“.

Koncesionar probio rokove

Comsar, pod kontrolom ruskog milijardera Rashida Serdarova, otkrio je samo da teku pregovori „sa strateškim partnerima“. China Electric posluje u okviru kineskog državnog konglomerata China National Electric Engineering Co. ili CNEEC.

Koncesionar pregovara o preuzimanju projekta, tvrdi neimenovani izvor iz vlade

Vlada u Banjaluci je u januaru produžila koncesiju potpisanu 2013. godine sa 30 na 44 godine iako je kompanija probila rokove. Naime, termoelektrana je već trebalo da bude puštena u rad.

Republika Srpska je ranije dozvolila Comsaru da proširi planirani kapacitet za stotinu megavata na 700, što je u suprotnosti s njenom Strategijom razvoja energetike.

Nema smisla graditi elektrane na ugalj

„Projekat Ugljevik 3 je dugogodišnja rak-rana energetskog sektora, a vlasti prešutno dozvoljavaju investitoru da krši sve moguće ugovore i zakone. Odjednom se pojavljuje čarobni kineski štapić za još jedan projekat koji je od samog starta bio osuđen na propast. Pitamo se zašto Vlada Republike Srpske do sada još nije raskinula ugovor sa Comsar Energy, ali i kome to u ovom dobu, kada se prelazi na obnovljive izvore energije i termoelektrane se gase, uopšte pada na pamet da razmatra nove projekte termoelektrana na ugalj”, kazala je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

Bankwatch i Just Finance International su se pridružili pozivu da se koncesija otkaže.

U opštini Ugljevik već postoji elektrana na ugalj, u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, a u BiH ih ima ukupno pet. Jedna je privatna, a ostalima upravljaju državna preduzeća.

Jedan takav projekat u Tuzli je nedavno zašao u ćorsokak jer je kineski izvođač ostao na cedilu kada se povukao General Electric.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zarobljavanja CO2 slab vazni energetsku tranziciju

Učinak projekata zarobljavanja CO2 još slab, ali biće važni za energetsku tranziciju

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU