Električna energija

Vlada Srbije osnovala savet za rad termoelektrana do 2050.

Vlada Srbije osnovala savet za rad termoelektrana do 2050.

Slika: s2dent from Pixabay

Objavljeno

14.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Saveta za davanje predloga i mišljenja u vezi sa radom termoelektrana i zamenskih kapaciteta iz svih izvora energije do 2050. godine.

Posle odluke Ministarstva rudarstva i energetike da zaustavi gradnju termoelektrane Kolubara B, ovo je još jedna odluka u pravcu dekarbonizacije energetskog sektora. Termoelektrane na ugalj, koje posluju u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS), proizvode oko dve trećine električne energije u Srbiji.

Savet će voditi ministarke Zorana Mihajlović i Irena Vujović

Savet će raditi na analizi mogućih mera i aktivnosti u cilju sprovođenja dekarbonizacije, analizi i revitalizaciji postojećih elektrana koja treba da obezbedi održiv način proizvodnje električne energije, prenela je Nova ekonomija.

Predsednica Saveta biće Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, a zamenica predsednice Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine. Članovi Saveta su Siniša Mali, ministar finansija, predstavnici Ministarstva privrede, Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Ministarstva rada, ali i Sindikata radnika EPS-a i sindikalnih organizacija Kostolca i Kolubare.

Članovi Saveta biće i članovi SANU, kao i predstavnici radnika i civilnog društva

Savet će, kako se navodi u odluci, u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke, uputiti zahtev Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kako bi sprovelo postupak izbora dva predstavnika organizacija civilnog društva za članove Saveta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu