Električna energija

Vlada Srbije osnovala savet za rad termoelektrana do 2050.

Vlada Srbije osnovala savet za rad termoelektrana do 2050.

Slika: s2dent from Pixabay

Objavljeno

14.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Saveta za davanje predloga i mišljenja u vezi sa radom termoelektrana i zamenskih kapaciteta iz svih izvora energije do 2050. godine.

Posle odluke Ministarstva rudarstva i energetike da zaustavi gradnju termoelektrane Kolubara B, ovo je još jedna odluka u pravcu dekarbonizacije energetskog sektora. Termoelektrane na ugalj, koje posluju u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS), proizvode oko dve trećine električne energije u Srbiji.

Savet će voditi ministarke Zorana Mihajlović i Irena Vujović

Savet će raditi na analizi mogućih mera i aktivnosti u cilju sprovođenja dekarbonizacije, analizi i revitalizaciji postojećih elektrana koja treba da obezbedi održiv način proizvodnje električne energije, prenela je Nova ekonomija.

Predsednica Saveta biće Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, a zamenica predsednice Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine. Članovi Saveta su Siniša Mali, ministar finansija, predstavnici Ministarstva privrede, Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Ministarstva rada, ali i Sindikata radnika EPS-a i sindikalnih organizacija Kostolca i Kolubare.

Članovi Saveta biće i članovi SANU, kao i predstavnici radnika i civilnog društva

Savet će, kako se navodi u odluci, u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke, uputiti zahtev Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kako bi sprovelo postupak izbora dva predstavnika organizacija civilnog društva za članove Saveta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

14. jul 2021. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

14. jul 2021. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

14. jul 2021. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

14. jul 2021. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa