Električna energija

Vlada Srbije osnovala savet za rad termoelektrana do 2050.

Vlada Srbije osnovala savet za rad termoelektrana do 2050.

Slika: s2dent from Pixabay

Objavljeno

14.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Saveta za davanje predloga i mišljenja u vezi sa radom termoelektrana i zamenskih kapaciteta iz svih izvora energije do 2050. godine.

Posle odluke Ministarstva rudarstva i energetike da zaustavi gradnju termoelektrane Kolubara B, ovo je još jedna odluka u pravcu dekarbonizacije energetskog sektora. Termoelektrane na ugalj, koje posluju u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS), proizvode oko dve trećine električne energije u Srbiji.

Savet će voditi ministarke Zorana Mihajlović i Irena Vujović

Savet će raditi na analizi mogućih mera i aktivnosti u cilju sprovođenja dekarbonizacije, analizi i revitalizaciji postojećih elektrana koja treba da obezbedi održiv način proizvodnje električne energije, prenela je Nova ekonomija.

Predsednica Saveta biće Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, a zamenica predsednice Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine. Članovi Saveta su Siniša Mali, ministar finansija, predstavnici Ministarstva privrede, Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Ministarstva rada, ali i Sindikata radnika EPS-a i sindikalnih organizacija Kostolca i Kolubare.

Članovi Saveta biće i članovi SANU, kao i predstavnici radnika i civilnog društva

Savet će, kako se navodi u odluci, u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke, uputiti zahtev Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kako bi sprovelo postupak izbora dva predstavnika organizacija civilnog društva za članove Saveta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.