Električna energija

Vlada Srbije osnovala savet za rad termoelektrana do 2050.

Vlada Srbije osnovala savet za rad termoelektrana do 2050.

Slika: s2dent from Pixabay

Objavljeno

14.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Saveta za davanje predloga i mišljenja u vezi sa radom termoelektrana i zamenskih kapaciteta iz svih izvora energije do 2050. godine.

Posle odluke Ministarstva rudarstva i energetike da zaustavi gradnju termoelektrane Kolubara B, ovo je još jedna odluka u pravcu dekarbonizacije energetskog sektora. Termoelektrane na ugalj, koje posluju u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS), proizvode oko dve trećine električne energije u Srbiji.

Savet će voditi ministarke Zorana Mihajlović i Irena Vujović

Savet će raditi na analizi mogućih mera i aktivnosti u cilju sprovođenja dekarbonizacije, analizi i revitalizaciji postojećih elektrana koja treba da obezbedi održiv način proizvodnje električne energije, prenela je Nova ekonomija.

Predsednica Saveta biće Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, a zamenica predsednice Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine. Članovi Saveta su Siniša Mali, ministar finansija, predstavnici Ministarstva privrede, Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Ministarstva rada, ali i Sindikata radnika EPS-a i sindikalnih organizacija Kostolca i Kolubare.

Članovi Saveta biće i članovi SANU, kao i predstavnici radnika i civilnog društva

Savet će, kako se navodi u odluci, u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke, uputiti zahtev Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kako bi sprovelo postupak izbora dva predstavnika organizacija civilnog društva za članove Saveta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. jul 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

14. jul 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

14. jul 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. jul 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu