Električna energija

Elektrane na ugalj u Srbiji će raditi do 2050.

zorana termoelektrane ugalj 2050.

Slika: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

27.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će biti napravljen plan rada termoelektrana do 2050. godine, kao i da nije za gradnju elektrana na ugalj jer novi kapaciteti za proizvodnju energije moraju biti održivi i ekonomski isplativi.

Odluka Ministarstva rudarstva i energetike da zaustavi gradnju termoelektrane Kolubara B izazvala je veliku pažnju javnosti. Ministarstvo je o tome u pismu obavestilo Elektroprivrede Srbije (EPS), koja se usprotivila ovoj odluci, kao i članovi Sindikata Rudarskog basena Kolubara koji su organizovali protest. EPS je saopštio da bi zaustavljanje ovog projekta izazvalo uvoz električne energije zbog čega bi poskupela električna energija, a Sindikat tvrdi da će termoelektrane biti zatvorene do 2030. što će, takođe, izazvati veliki uvoz električne energije i otpuštanje radnika.

Dobar deo zemalja EU, s obzirom na proklamovani cilj ove unije da do 2050. bude klimatski neutralna, odredio je godinu do kada će prestati da koristi ugalj.

Neće se zatvarati termoelektrane

„Ja stvarno verujem da ćemo mi vrlo brzo završiti plan rada naših termokapaciteta do 2050. godine. Prema tome, neće se zatvarati termoelektrane, ako je to osnovno pitanje koje čujemo ovih dana, nego je pitanje kako ćemo mi te termoelektrane da učinimo takvim da proizvode električnu energiju na jedan održivi način“, rekla je Mihajlović za RTS.

Moramo da vodimo računa o troškovima koje će plaćanje takse na CO2 izazvati u poslovanju termoelektrana

Ona je istakla da Ministarstvo nije za to da se grade nove termoelektrane, jer misli da to nije opravdano, već bi Srbija trebalo da se okrene zdravijim i održivijim načinima proizvodnje energije, vodeći računa i o troškovima koje će nositi takse na emisije ugljen-dioksida.

„Sve što bi proizvela TE Kolubara B, većina prihoda otišla bi na takse za CO2, zbog zagađenja. Te takse sada iznose 51 evro po toni ugljenika, na početku godine su bile 35 evra, a do kraja godine se očekuje da će biti 130 evra. Ako znamo da ćemo te takse morati da plaćamo na energiju iz novih termoelektrana, onda je veliko pitanje da li treba da ih gradimo ukoliko znamo da ćemo onda plaćati još više za takse”, navela je ona za TV Happy.

Prema njenim rečima, novi kapaciteti koje će Srbija graditi će obuhvatati, pre svega, srednje i velike hidroelektrane, gasne elektrane, kao i solarne i vetroelektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

27. maj 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. maj 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

27. maj 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

27. maj 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije