OIE

Američki Bechtel pregovara o izgradnji Đerdapa 3, vetroelektrane u Srbiji

Americki Bechtel pregovara Derdapa 3, vetroelektrane Srbiji

Foto: Zorana Mihajlović / Facebook

Objavljeno

30.09.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Bechtel je zainteresovan za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i velike vetroelektrane u Srbiji, a ukupna vrednost projekata bi bila dve milijarde evra. Ova američka kompanija je aktivna u sektoru infrastrukture u Jugoistočnoj Evropi, a u Albaniji gradi hidroelektranu Skavica.

Nakon što je Bechtel iz Restona u Virdžiniji s partnerskom kompanijom Enka iz Turske ušao u poslove izgradnje auto-puteva širom Zapadnog Balkana i u Hrvatskoj, sada namerava da se pozicionira na regionalnom nivou i na polju energije iz obnovljivih izvora. Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkrila je posle sastanka s predstavnicima američkog građevinskog giganta i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država da su u toku pregovori o projektima reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i jedne od najvećih vetroelektrana u Evropi.

O saradnji u energetici bilo je reči i na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Mihajlović je procenila ukupnu vrednost dva pomenuta projekta na dve milijarde evra. Delegacija iz kompanije i ambasade razgovarala je s njom i u martu.

Planirana snaga pumpno-akumulacionog postrojenja Đerdap 3 je 2,4 gigavata, a po ranijim procenama je za njegovu izgradnju potrebno tri, četiri milijarde evra ili čak više od toga.

Moguća i saradnja na projektima solarnih elektrana

„Još uvek smo na početku. Tek treba da o tome dodatno razgovaramo, ali je važno da je Bechtel zainteresovan za ulaganje u naš energetski sektor“, istakla je. Vicepremijerka Mihajlović je otkrila i da se s američkom firmom razmatra mogućnost realizacije projekata solarnih elektrana.

Mihajlović: Teme energetike i klimatskih promena su postale neodvojive

„Vrednost projekata novog investicionog plana je 17 milijardi evra, od čega će više od deset milijardi biti za obnovljive izvore energije: za nove hidroelektrane, vetroparkove, kao i solarne elektrane. Doneli smo nove zakone. Pripremamo i prateća strateška dokumenta. To je osnova naše vizije o zelenoj Srbiji. Energetska sigurnost i nezavisnost, uz korišćenje zelene energije“, rekla je Mihajlović.

Na konferenciji Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju u Poljskoj, gde su bili ministri iz SAD, zemalja članica Evropske unije i drugih država, „jedina tema su bile energetika i klimatske promene, jer jedno bez drugog više ne može,“ navela je ministarka Mihajlović.

Bechtel radi na studijama za hidroelektranu Skavica pred početak izgradnje

Bechtel, koji nije listiran na berzi, u julu je potpisao ugovor s Albanijom o prvoj fazi radova na izgradnji hidroelektrane Skavica, kapaciteta 210 megavata. Ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku izjavila je da je u toku izrada studija izvodljivosti i uticaja na društvo i životnu sredinu.

Dodala je da je kompanija obezbedila kredit za polovinu potrebnih sredstava, a da vlada mora da se pobrine za ostatak. Balluku kaže da će uskoro posetiti lokaciju na reci Drim odnosno Drin s američkom ambasadorkom Yuri Kim i inženjerima iz firme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

30. septembar 2021. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

30. septembar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

30. septembar 2021. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje

hrvatska solar vetar ivo milatic re source hrvatska

Milatić: Hrvatska će ove godine priključiti na mrežu 1.200 MW solara i vetra

30. septembar 2021. - Hrvatska bi do kraja godine trebalo da pređe granicu od 1.000 MW kapaciteta u solarnim elektranama i vetroparkovima, rekao je Ivo Milatić