OIE

Bechtel zainteresovan da u Srbiji ulaže u energiju iz obnovljivih izvora

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

Objavljeno

18.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Američki građevinski gigant Bechtel vidi mogućnosti u Srbiji da primeni nove tehnologije za vetroelektrane, solarne parkove i zeleni vodonik.

Potpredsednice Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetika Zorana Mihajlović sastala se sa predstavnicima kompanije Bechtel, koja se bavi konstruisanjem, nabavkama, građevinarstvom i upravljanjem projektima, i razgovarala s njima o saradnji u oblasti energetike i ulaganju u obnovljive izvore energije.

Kompanijin predsednik za regione i korporativna pitanja Stu Jones rekao je da je ona zainteresovana da radi u Srbiji i da trenutno najviše radi u velikoj Britaniji na projektima vezanim za obnovljive izvore energije.

„Smatramo da Srbija može i treba da bude prva zemlja u regionu koja će ulagati u nove tehnologije u obnovljivim izvorima energije, posebno u oblasti vetroparkova, solarne energije, ali i u zeleni vodonik. Spremni smo da radimo zajedno, da razgovaramo o strategiji razvoja i da u vašoj zemlji primenimo nove tehnologije“, kazao je. Sastanku je prisustvovao ambasador Sjedinjenih Država Anthony Godfrey.

Proširivanje saradnje sa infrastrukture na energetiku

Mihajlović i Džons su se složili da odličnu saradnju koja je započeta u sektoru infrastrukture i saobraćaja treba nastaviti i u energetici, saopštilo je njeno ministarstvo.

Ovo je važna godina za energetski sektor, istakla je Mihajlović

„Pripremili smo nove zakone, jer hoćemo da stvorimo povoljno poslovno okruženje i otvorimo tržište za nove investicije. Ovo je važna godina za energetski sektor, pripremamo nacionalni plan za energetiku i klimu, radićemo na dekarbonizaciji, hoćemo da povećamo proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i da unapredimo energetsku efikasnost. Vaše znanje i iskustvo i primena novih tehnologija je dobrodošla“, izjavila je.

Bechtel, kojim se ne trguje na berzi, poznat je u Jugoistočnoj Evropi po zajedničkim projektima auto-puteva u Hrvatskoj, Albaniji, na Kosovu* i u Srbiji sa svojim turskim partnerom, kompanijom Enka. Sedište mu je u Restonu u Virdžiniji.

U britanskim vodama u toku projekat plutajuće vetroelektrane sa dvostrukim turbinama

Bechtel Srbiji obnovljivih izvora
Slika: Hexicon

Ova ogromna američka firma se udružila sa švedskom kompanijom Hexicon, koja razvija plutajuće vetroelektrane i prateću tehnologiju, u radu na takvim projektima kod obala Velike Britanije i u vodama drugih zemalja. Ova tehnologija može da se primeni u dubokoj vodi uz manje troškove nego sa drugim rešenjima, jer se sadašnje platforme na plićim mestima fiksiraju za dno, navodi se u objavi.

Bechtel će pomoći Hexiconu da postavi plutajuće platforme sa po dve turbine u okviru pokaznog projekta snage 35 do 40 megavata. Američka kompanija je napomenula da je izgradila Ivanpah, najveće solarno termalno postrojenje na svetu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

18. mart 2021. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

18. mart 2021. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica elektroprivreda iz regiona o trgovanju emisijama: Saradnja je put za energetsku tranziciju

18. mart 2021. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

18. mart 2021. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi