Električna energija

Mihajlović: Srbija će zaštititi ranjiva domaćinstva od skoka cena energenata

Mihajlovic Srbija zastititi ranjiva domacinstva skoka cena energenata

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

10.05.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

10.05.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Srbija će usvojiti novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu da omogući pomoć za do 200,000 domaćinstava da plate račune za struju, 1,500 za gas, a 50,000 za toplotnu energiju, najavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Nema više jeftine energije – u poslednjih godinu i po dana su poskupeli svi drugi energenti i stoga je ekonomski i finansijski logično da poraste cena električne energije, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. „Ako hoćemo da se spremamo za zimu, mi to zaista treba da učinimo što pre, zato što je ovo vreme vrlo izazovno, vrlo teško. Kriza neće stati. Energetika jeste i biće pitanje bezbednosti svake države“, rekla je na konferenciji ‘Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza’ u Beogradu u organizaciji Confindustrije.

Ministarstvo rudarstva i energetike je pripremilo Uredbu o energetski ugroženom kupcu. Mihajlović je navela da je ranijim uredbama te vrste u domenu električne energije bilo obuhvaćeno 70,000 domaćinstava. Ona je procenila da će nove mere omogućiti pomoć za do 200,000 domaćinstava da plate račune za struju, 1,500 za gas i 50,000 za toplotnu energiju.

Upravljanje EPS-om je poslednjih šest godina bilo katastrofalno

Još jedan razlog za poskupljenje struje je to što je Elektroprivredom Srbije poslednjih šest godina upravljano „katastrofalno“, istakla je Mihajlović i dodala da je to najvažnije preduzeće u zemlji i da mora da iz krize da izađe „na nogama, a ne na kolenima“. Energetika, bezbednost i stabilnost počinju i završavaju se sa EPS-om, kazala je.

EPS mora da iz krize izađe na nogama, a ne na kolenima, poručuje vicepremijerka Zorana Mihajlović

Srbija treba da zasniva partnerstva s onima koji imaju iskustva u oblasti obnovljivih izvora, jedinih koji mogu da u kratkom roku doprinesu bezbednosti u elektroenergetici, navodi vicepremijerka. „Vremena baš za čekanje nema kada je u pitanju energetska bezbednost. Možda smo čak ponegde i kasnili“, izjavila je Mihajlović.

Obnovljivi izvori energije i gasne interkonekcije su prioritet

Fotonaponski sistemi, vetroparkovi i elektrane na biogas čine samo 3,7 odsto u energetskom miksu, naglasila je. Osim obnovljivih izvora energije, prioritet je izgradnja gasnih interkonekcija sa Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom, novo skladište gasa će početi da se gradi sledeće godine, a takođe treba zakupiti kapacitete u drugim skladištima i interkonekcijama, otkrila je Zorana Mihajlović.

Vlada je spremna da razgovara o promeni vlasništva u NIS-u ako dođe do nepredviđenih situacija i ugrožavanja energetske bezbednosti, rekla je.

Ona je ranije, u intervjuu za Betu, kazala da je predložila da se osnuje ministarstvo koje bi se bavilo samo zelenom tranzicijom i energetskom održivošću. Mihajlović je izjavila da je od 12. decembra do 20. aprila EPS morao da plati 530,7 miliona evra za uvoz ukupno 2,23 teravat-sata električne energije.

Komentara: (1)
Lik Orijent / 11.05.2022.

Doživotna ministarka. Niko joj ništa ne može – jača je i od Vučića. Padali joj potporni zidovi na autoputu, uspela ja da uruši elektroenergetski sistem države revolucionarnom metodom loženja blata u TENTu, ali iz svakog skandala izlazi još jača. Evo je kako našminkana i namirisana brine o ranjivim domaćinstvima. I to ona zbog čijih je brljotina uvezeno skupe struje za milijarde što će morati da plaćaju i ranjivi i neranjivi – o Bože, ima li te?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

10. maj 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

10. maj 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

10. maj 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

10. maj 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković