Energetska kriza

Srbija će biti izuzeta od EU sankcija na uvoz sirove nafte

Srbija ce moci da nastavi da uvozi sirovu naftu preko Hrvatske i posle 15. maja janaf

Foto: Pixabay

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija će biti izuzeta iz primene sankcija Evropske unije protiv ruskih kompanija što će omogućiti da Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom vlasništvu kompanije Gasprom Neft, nastavi da uvozi sirovu naftu preko Hrvatske, preneli su lokalni mediji.

Četvrti paket sankcija EU zabranio je evropskim firmama da sarađuju sa više ruskih kompanija zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini, a među tim firmama je i Gazpom Neft i njene ćerke firme u kojima ima više od 50 odsto vlasništva, kao što je NIS.

To konkretno znači da ova kompanija od 15. maja, kada sankcije stupaju na snagu, ne bi mogla da uvozi sirovu naftu preko Hrvatske, kao što je dosad radila. To je nedavno potvrdila i firma Jadranski naftovod (JANAF), koja upravlja naftovodom kroz Hrvatsku.

Skoro 70 odsto potrošnje sirove nafte Srbija uvozi, i to preko Hrvatske

Srbija će biti izuzeta od primene EU sankcija koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije, kao i zemlje EU, Zapadnog Balkana i Evropskog ekonomskog prostora, objavio je Tanjug na osnovu informacija iz diplomatskih izvora u Briselu.

Zanimljivo je da je EU u četvrtom paketu sankcija ostavila izuzetak koji kaže da njene članice mogu da sarađuju sa sankcionisanim ruskim firmama ako je reč o uvozu uglja, nafte, gasa i još nekih sirovina.

Inače, Srbija skoro 70 odsto potrošene sirove nafte uvozi, i to skoro sve preko preko Hrvatske i Jadranskog naftovoda.

Uvoz ruskog gasa u Srbiju nije bio ugrožen četvrtim paketom sankcija EU jer na spisku nema kompanije Gazprom, ali postoji jedan drugi problem.

Vučić i Putin razgovarali o novom ugovoru za uvoz gasa

Srbija vrlo brzo mora da se suoči sa još jednim važnim datumom, a to je 31. maj kada ističe dugoročni ugovor za prirodni gas sa Rusijom, odakle dobija skoro sve količine koje potroši na domaćem tržištu.

To je bila jedna od tema telefonskog razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da će Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

Predsednici su, kako se navodi, konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

8. april 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna

EU-predlozila-promenu-uredjenja-trzista-elektricne-energije

EU predložila promenu uređenja tržišta električne energije

8. april 2022. - Revizija ustrojstva tržišta električne energije ima za cilj da pomeri fokus sa kratkoročnih tržišta, podstakne elektrifikaciju i izgradnju elektrana na obnovljive izvore te da se zaštite potrošači

evropska komisija subvencije energetska kriza ukidanje

Evropska komisija pozvala članice EU da ukidaju subvencije uvedene zbog energetske krize

8. april 2022. - Podaci organizacije Bruegel pokazuju da je trošak EU za subvencije od septembra 2021. dostigao 768 milijardi evra

Nemacka priprema model koji ce privredi omoguciti jeftiniju struju habek

Nemačka priprema model koji će privredi omogućiti niže cene struje

8. april 2022. - U pripremi su kratkoročne i dugoročne mere, koje podrazumevaju ograničenje trenutne cene i posebnu tarifu za industriju