Električna energija

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Rurska oblast (foto: Foto-RaBe from Pixabay)

Objavljeno

14.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nemačka vladajuća koalicija dogovorila je paket mera, vredan milijarde evra, za narednih pet godina kako bi pomogla industriji zbog rastućih cena električne energije. Dogovor, takođe,  znači da je raniji predlog ministra privrede Roberta Habeka da se ograniče cene električne energije za industriju sada otpao, prenele su novinske agencije.

Set olakšica, koji će uglavnom koristiti proizvođačima koji troše velike količine energije, procenjuje se na iznos od 12 milijardi evra samo u 2024. godini, prema rečima nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Do 2028. godine, očekuje se da će vrednost paketa iznositi 28 milijardi evra, prema izjavama zvaničnika vlade.

Nemačka industrija je pogođena krizom u snabdevanju prirodnim gasom koja je izazvana ratom između Rusije i Ukrajine, dok je domaća proizvodnja električne energije opala od kada su zatvorena poslednja tri nuklearna reaktora ranije ove godine.

Vlada je, takođe, nedavno dala zeleno svetlo za ponovno pokretanje nekoliko termoelektrana na ugalj kako bi se sprečile nestašice električne energije tokom zime.

Greenpeace: Nemačka treba da pruži podršku firmama koje prelaze na čistu energiju

Predlog koji tek treba da razmotri i odobri nemački parlament, dočekan je s odobravanjem od strane predstavnika industrije. Međutim, plan je takođe i kritikovan zbog štete koju potencijalno može da nanese procesu dekarbonizacije, time što  omogućava nastavak aktivnosti koje emituju ugljenik.

Greenpeace, na primer, je rekao da će planirane mere potkopati podsticaje za smanjenje  potrošnje energije i emisija. Ova nevladina organizacija veruje da nemačka vlada treba da pruži ciljanu podršku kompanijama koje prelaze na energetski efikasnu proizvodnju sa obnovljivim izvorima energije, navodi se u izveštajima.

Smanjenje poreza, produženje subvencija…

Konkretno, paket uključuje smanjenje poreza na električnu energiju u 2024. i 2025. godini na minimum koji je dozvoljen evropskim regulativama, na 0,05 evrocenti po kilovat-satu, sa trenutnih 1,537 evrocenti po kilovat-satu. Ova mera može biti produžena do 2028. godine ukoliko to dozvoli federalni budžet.

Predlog takođe uključuje produženje šeme subvencija u narednih pet godina za 350 nemačkih kompanija koje posluju na međunarodnom tržištu. Ova šema takođe predviđa nadoknadu za deo troškova CO2 za električnu energiju u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS).

Paket uključuje i petogodišnje produženje pravila koje ograničava ukupne troškove trgovanja emisijama ugljenika za oko 90 energetski intenzivnih kompanija, kao i državnu subvenciju za ograničavanje povećanja tarifa za mrežu 2024. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

14. novembar 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

14. novembar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

14. novembar 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

14. novembar 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta