Električna energija

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Rurska oblast (foto: Foto-RaBe from Pixabay)

Objavljeno

14.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka vladajuća koalicija dogovorila je paket mera, vredan milijarde evra, za narednih pet godina kako bi pomogla industriji zbog rastućih cena električne energije. Dogovor, takođe,  znači da je raniji predlog ministra privrede Roberta Habeka da se ograniče cene električne energije za industriju sada otpao, prenele su novinske agencije.

Set olakšica, koji će uglavnom koristiti proizvođačima koji troše velike količine energije, procenjuje se na iznos od 12 milijardi evra samo u 2024. godini, prema rečima nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Do 2028. godine, očekuje se da će vrednost paketa iznositi 28 milijardi evra, prema izjavama zvaničnika vlade.

Nemačka industrija je pogođena krizom u snabdevanju prirodnim gasom koja je izazvana ratom između Rusije i Ukrajine, dok je domaća proizvodnja električne energije opala od kada su zatvorena poslednja tri nuklearna reaktora ranije ove godine.

Vlada je, takođe, nedavno dala zeleno svetlo za ponovno pokretanje nekoliko termoelektrana na ugalj kako bi se sprečile nestašice električne energije tokom zime.

Greenpeace: Nemačka treba da pruži podršku firmama koje prelaze na čistu energiju

Predlog koji tek treba da razmotri i odobri nemački parlament, dočekan je s odobravanjem od strane predstavnika industrije. Međutim, plan je takođe i kritikovan zbog štete koju potencijalno može da nanese procesu dekarbonizacije, time što  omogućava nastavak aktivnosti koje emituju ugljenik.

Greenpeace, na primer, je rekao da će planirane mere potkopati podsticaje za smanjenje  potrošnje energije i emisija. Ova nevladina organizacija veruje da nemačka vlada treba da pruži ciljanu podršku kompanijama koje prelaze na energetski efikasnu proizvodnju sa obnovljivim izvorima energije, navodi se u izveštajima.

Smanjenje poreza, produženje subvencija…

Konkretno, paket uključuje smanjenje poreza na električnu energiju u 2024. i 2025. godini na minimum koji je dozvoljen evropskim regulativama, na 0,05 evrocenti po kilovat-satu, sa trenutnih 1,537 evrocenti po kilovat-satu. Ova mera može biti produžena do 2028. godine ukoliko to dozvoli federalni budžet.

Predlog takođe uključuje produženje šeme subvencija u narednih pet godina za 350 nemačkih kompanija koje posluju na međunarodnom tržištu. Ova šema takođe predviđa nadoknadu za deo troškova CO2 za električnu energiju u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS).

Paket uključuje i petogodišnje produženje pravila koje ograničava ukupne troškove trgovanja emisijama ugljenika za oko 90 energetski intenzivnih kompanija, kao i državnu subvenciju za ograničavanje povećanja tarifa za mrežu 2024. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. novembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji