Energetska kriza

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

15.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbijagas i azerbejdžanski SOCAR su potpisali ugovor o isporuci do 400 miliona kubika prirodnog gasa do kraja 2024. godine. To će biti prva isporuka „plavog energenta“ iz Azerbejdžana u Srbiju. Dve zemlje su takođe potpisale memorandum o razumevanju o saradnji u sektoru energetike.

Potrošnja gasa u Srbiji prošle godine bila je tri milijarde kubika, a glavni snabdevač je ruski Gasprom. U toku je završetak gradnje gasovoda sa Bugarskom koji bi trebalo da omogući da se gas uvozi i iz drugih zemalja, među kojima je i Azerbejdžan, ali biće moguće i isporuke tečnog prirodnog gasa (eng. liquified natural gas – LNG).

Memorandum o razumevanju potpisali su u Bakuu ministarka rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović i ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov.

Posle 2026. količine se mogu povećati na milijardu kubika

„Današnjim potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu saradnju Srbije sa Azerbejdžanom u energetici i osigurali snabdevanje gasom iz ove zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara godišnje do 2026. Nakon toga možemo dobavljati i milijardu kubnih metara gasa iz ove zemlje“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je navela da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, koja se očekuje u narednim danima, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

Srbija saradnjom sa Azerbejdžanom ostvaruje i strateški cilj da diversifikuje snabdevače i dodatno jača svoju poziciju tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope, rekla je ona.

Memorandum, kako je istakla, otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na gradnji gasnih elektrana i skladišta gasa.

Potrebe Srbije za prirodnim gasom će rasti tokom ove decenije

Prema njenim rečima, potrošnja gasa u Srbiji trebalo bi da se sa oko tri milijarde kubnih metara u 2022. poveća na oko četiri milijade do 2030.

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov je rekao da su danas potpisana dokumenta uspostavila osnovu za multilateralnu saradnju u oblasti gasa, uključujući, po prvi put, isporuku gasa iz Azerbejdžana u Srbiju.

Srbija je novi partner Azerbejdžana u diversifikaciji gasnog tržišta u Evropi, pa se sada broj država koje ova azijska zemlja snabdeva povećao na osam, rekao je Šahbazov.

To govori, kako je istakao, da Azerbejdžan proširuje svoju misiju pouzdanog energetskog partnera koji sve značajnije doprinosi energetskoj bezbednosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

15. novembar 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

15. novembar 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

15. novembar 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

15. novembar 2023. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije