Energetska kriza

Jugoistočna Evropa nastavlja da jača regionalne gasovodne veze

gasovodi jugoistocna evropa madjarska slovenija makedonija grcka srbija bugarska

Susret slovenačkog i mađarskog ministra u Budimpešti (foto: Peter Sijarto/Facebook)

Objavljeno

06.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Energetska kriza i rat u Ukrajini potpuno su promenili globalnu energetsku sliku, a tektonski je promenile za zemlje regiona Jugoistočne Evrope, pre svega, kada je reč o prirodnom gasu. Puno je nepoznanica u vezi sa tim da li će Rusija ostati glavni snabdevač regiona, pa se zemlje, i članice Evropske unije, i one koje to nisu, odlučuju da ojačaju veze, na prvom mestu gradnjom novih gasovoda.

Mađarska je tako sa Slovenijom dogovorila gradnju prvog gasovoda između dve zemlje, a Grčka i Severna Makedonija obavljaju poslednje pripreme za gradnju, takođe, prvog zajedničkog cevovoda za prirodni gas.

U oba slučaja stvara se mogućnost da Mađarska odnosno Severna Makedonija osim alternativnog pravca snabdevanja, dobiju i priliku da uvoze tečni prirodni gas (eng. liquified natural gas – LNG), koji se pojavljuje kao glavna alternativa ruskom gasu isporučenom kroz cevovode.

Slično je i sa još jednom interkonekcijom, između Srbije i Bugarske, koja je, prema poslednjim informacijama sa terena, blizu završetka.

“Radovi su u završnoj fazi – na trasi linijske infrastrukture je završeno 92 odsto radova, dok su gasno merno regulacione stanice Dimitrovgrad i Pirot skoro u potpunosti gotove, a ostale su u odmakloj fazi”, poručila je prilikom obilaska radova Dubravka Đedović Handanović, ministarstka rudarstva i energetike Srbije.

dubravka djedovic bajatovic gasovod bugarska
Dubravka Đedović Handanović obilazi gradilište sa Dušanom Bajatovićem, direktorom Srbijagasa (foto: LinkedIn)

Mađarska dobija priliku da uvozi LNG preko Italije

Slovenački ministar životne sredine, klime i energetike Bojan Kumer potpisao je u Budimpešti sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom memorandum o razumevanju o snabdevanju prirodnim gasom.

Svrha memoranduma je da se definiše saradnja u uspostavljanju veze između gasovodnih sistema dve zemlje, saopštila je Vlada Slovenije.

Memorandumom je predviđeno da će dva ministarstva učiniti sve što je u njihovoj moći da omoguće da nacionalni operateri prenosnog gasovodnog sistema izgrade dvosmerni gasovod kapaciteta 50.000 kubika na sat ili 440 miliona kubika godišnje, sa radnim pritiskom od 45 bara.

Sijarto: Dalekovode imamo sa svim susedima, ali ne i gasovode

Osim toga, ministarstva će se zalagati da dve vlade potpišu sporazum o snabdevanju gasom što je pre moguće, ili kada bude uspostavljena interkonekcija između dva sistema.

Ministar Peter Sijarto izjavio je da je Mađarska povezana dalekovodima za električnu energiju sa svih sedam suseda, ali to nije slučaj sa gasovodima.

Memorandum sa Slovenijom znači da ćemo u roku od dve godine izgraditi interkonektor koji povezuje dva gasovodna sistema, poručio je on.

Povezivanje, kako je istakao, ne samo da doprinosi poboljšanju sigurnosti snabdevanja, već Mađarskoj čini dostupnim i italijansko tržište prirodnog gasa.

To znači da će osim terminala za tečni prirodni gas u Hrvatskoj, Mađarska imati još jedan raspoloživi izvor LNG-a, istakao je Sijarto.

Gasovod Grčka-Severna Makedonija mogao bi da transportuje i vodonik

Grčki operater prenosnog gasovnog sistema DESFA i severnomakedonski operater Nomagas potpisali su ugovor o nadzoru izgradnje dela gasnog interkonektora Grčka-Severna Makedonija, dužine 123 kilometara, na teritoriji bivše republike SFRJ.

Ugovor se odnosi na nadzor nad izgradnjom gasovoda dužine 68 kilometara, a očekuje se da će biti gotov do kraja 2024. godine, saopštila je DESFA, koja je posao nadzora dobila na tenderu.

Gasovod između dve zemlje će se prostirati od Nea Mesimvrije do Negotina preko “prelaza” Evzoni/Đevđelija. Početni kapacitet biće 1,5 milijardi kubnih metara godišnje, sa mogućnošću proširenja na tri  milijarde kubnih metara godišnje. DESFA je, takođe, navela da su urađene studije kako bi gasovod ispunio uslove za transport zelenog vodonika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

6. oktobar 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

6. oktobar 2023. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

6. oktobar 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

6. oktobar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan